Ik begon met zuivel vervangen voor plantaardige varianten en dan met name voor melk en yoghurt. Niet omdat ik toen al had besloten plantaardig te gaan eten, maar omdat ik er ontzettende acne van kreeg. Ik weet niet meer precies hoe ik er op kwam, maar volgens mij las ik het op de blog van Jetske Ultee en vervolgens besloot ik om te kijken wat er zou gebeuren als ik zou stoppen met zuivelproducten zoals melk en yoghurt. Het resultaat was echt schrikbarend, op een positieve manier, dat wel, maar wat is mijn huid veranderd zeg!! Ik schreef erover waar je voor en na foto’s kan zien. Klik hier om ze te bekijken.

Sindsdien eet ik dus geen yoghurt en melk meer, maar ik at nog wel vaak boter, kaas en dingen zoals crème fraîche. Inmiddels heb ik flink wat alternatieven en die wil ik graag met je delen. Als je geïnteresseerd bent om veganistisch te worden of zuivel ook liever wilt laten staan dan heb ik geweldige alternatieven voor je. Ik benoem hier en daar ook hoeveel gram suiker erin zit. En ik weet dat dat echt niet het enige is waar je naar moet kijken als je wilt bepalen of iets gezond is of niet, maar ik vond het gewoon reuze interessant.

Kookroom

Ik kookte ontzettend veel met crème fraîche en kookroom, dus ik was even bang dat ik heel veel gerechten niet meer kon maken. Gelukkig hebben we sojabonen, want deze plantaardige kookroom is een prima alternatief voor normale kookroom. En die crème fraîche? Die skip ik gewoon nog even op dit moment, aangezien ik nog geen alternatief heb gevonden.

Naturel yoghurt

Ik was heel erg bang dat ik zou moeten wennen aan de smaak van deze yoghurt, gemaakt van sojabonen. Gelukkig was dat helemaal niet het geval en smaakte dit net zo lekker als normale yoghurt. Ik heb het idee dat producten van sojabonen wat minder zuur/ zachter van smaak zijn. Je hebt ook nog andere varianten zoals eentje met vanille, maar daar zit dan wel gelijk 5,3 gram suiker extra in, en de lime en lemon variant overstijgt dit nog even met 2,3 gram suiker meer dan de vanillesmaak. Als je dus een gezonde optie wilt kies je voor naturel, of de kokossmaak, waar beiden 2,1 gram suiker in zit.

Yoghurt met fruitsmaak

Ik kies af en toe voor deze yoghurt als variatie op de ‘gewone’ yoghurt of ik eet het als ik zin heb in iets zoets. Ook deze yoghurt is op basis van sojabonen. Er zijn varianten met toegevoegde suikers, zoals deze op de foto, maar je hebt ook varianten waar geen suiker aan is toegevoegd. Het verschilt ongeveer 3 gram per 100 gram yoghurt. Tip van Suus: Vaak worden er aan de smaken met zoet fruit, zoals mango en perzik minder suikers toegevoegd dan zure smaken zoals limoen en cranberry. Hier kan je dus op letten als je op de gezonde tour bent 😉

Sojamelk

Oké, dit is heel anders dan de yoghurt. Ik zou sojamelk nooit puur drinken ter vervanging van een glas melk. Dat is echt wel verleden tijd, haha! Ik drink nu meestal water, thee of limonade. Frisdrank probeer ik ook veel meer te laten staan dan voorheen, maar dat is puur uit gezondheidsoverwegingen, haha. Waar gebruik ik de sojamelk dan wel voor? Nou, het is ideaal ter vervanging van melk in bepaalde recepten zoals broodpudding, pannenkoeken of door smoothies. Dat is dan ook waar ik dit product voornamelijk voor gebruik. Een recept waarbij ze melk gebruiken? Gewoon vervangen voor sojamelk en hopen dat het lukt, haha! Beetje experimenteren in de keuken kan geen kwaad 😉 Tot nu toe is het bij mij steeds gelukt, hopelijk blijft dat ook zo. Als ik iets tegenkom waarbij het niet is gelukt om gewone melk te vervangen voor sojamelk, dan horen jullie het, hahaha.

Kokosmelk

Naast sojamelk zijn er nog veel meer varianten, zoals havermelk, amandelmelk, rijstmelk en kokosmelk. Die laatste is mijn favoriet. Ik gooi het ’s ochtends bij mijn havermout, gebruik het in de smoothie en net zoals de sojamelk kan je het gebruiken in recepten om de melk te vervangen. Ik vind het lekkerder dan sojamelk, net iets minder muffig, maar ook dit zou ik nooit puur drinken.

Fristi op basis van soja

Ik ben (nog steeds) gek op zoete drankjes. Toen ik in de Albert Heijn op zoek was naar vervangende producten voor de zuivelproducten die ik gebruikte stuitte ik op een schap met ongekoelde houdbare melkproducten, waaronder houdbare melk, chocomel, fristi en pal daarnaast stonden dus ook allerlei producten van Alpro. Ik keek dus altijd in de koelcel, naast de melk en daar is niet zo’n heel groot aanbod, maar deze plek was een nieuwe ontdekking voor mij. Ik neem elke week een ander product mee uit dit schap om te kijken of het bevalt en per toeval stuitte ik op een soort zuivelvrije Fristi. Echt, dit is zó lekker. Er zit 2 gram minder suiker in dan in echte Fristi, in totaal zo’n 6 gram per 100ml en ongeveer 1,5 gram meer dan in halfvolle melk (die bevat 4,5 gram suiker). Als je dan af en toe toch zin hebt in Fristi, is dit een prima alternatief.

Chocolademelk

Yes mensen, ook als je plantaardig eet en drinkt kan je gewoon genieten van chocolademelk. Love this! Ik maakte ooit ‘chocolademousse’ met avocado en cacao en op de website waar ik het recept vond stond een ondertitel met dat het ‘enorm lekker was’ en ‘het enorm op echte chocolademousse leek’. Nou, dat deden we 1x en nooit weer. Haha, het was zóóó vies. Ik kon niet geloven dat iemand dat voor chocolademousse aan kon zien. Daarom was ik een beetje huiverig voor dit drankje, maar ik ben positief verrast. Ik durf het zelfs chocolademelk te noemen, want het lijkt er echt op. Het is romig van structuur maar iets wateriger van smaak dan normale chocolademelk. Zeker nu de dagen kouder worden kan ik mij weleens verheugen op zo’n kop chocolademelk en ik ben zo blij dat ik hier ook gewoon van kan blijven genieten.

Al met al zijn er zoveel plantaardige opties om de zuivelproducten te kunnen vervangen. Dit verschilt natuurlijk een beetje per supermarkt, maar bij grote supermarkten zoals de Jumbo en Albert Heijn kom je echt heel ver. Ik vind het ook heel erg leuk om allemaal nieuwe dingen te ontdekken en loop ineens heel anders door de supermarkt. Ik ben heel erg benieuwd wie ook geen zuivel eet/drinkt of wie van plan is om over te stappen. Laat het weten in de comments! 🙂

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *