Een superleuk idee om je quarantaine dagen mee te vullen is om zelf sushi te maken. Hoewel het niet moeilijk is, vergt het wel heel veel voorbereiding. Plan er dus echt een paar uur voor in, zodat je de tijd hebt om alles rustig voor te bereiden. De rijst kan je bijvoorbeeld al het beste in de ochtend koken, zodat het genoeg tijd heeft om af te koelen.
Ingrediënten:
Je kan hier eindeloos mee variëren, maar dit zijn de ingrediënten die wij hebben gebruikt. We hebben uiteindelijk zeker 14 rollen sushi kunnen maken en uit elke rol konden we ongeveer : 8-10 stukjes halen. Daarnaast bleven er nog een paar ingrediënten over. We konden hier met 4 personen 2 dagen van eten, haha! Omdat we alle boodschappen al in huis hadden besloten we gewoon voor twee dagen sushi te maken. Wees je hier dus bewust van als je zelf sushi gaat maken. Wij vonden het heerlijk om twee dagen sushi te eten, maar als je met minder bent of daar geen zin in hebt zou ik zeker niet meer dan de helft maken.
Voor de sushirijst
- 1 kilogram sushirijst
- een scheut sushi azijn (ik gebruikte denk ik 150 ml voor 1 kg rijst)
- Zeewier vellen (ik kocht een pak met 50 stuks voor een habbekrats bij de toko)
Voor de vulling
- een mango
- een kwart komkommer
- surimi sticks
- een paar wortelen
- twee avocado’s
- 100 gram zalm (wij hadden warmgerookte zalm, maar koudgerookt is handiger)
- een blik tonijn
- 100 gram verse tonijn
Voor over de sushirol (optioneel)
- viseitjes
- sesamzaadjes
- wasabimayonaise
- gedroogde uitjes
- een ander lekker sausje
Voor bij de sushi:
- ingemaakte gember
- wasabi
- sojasaus
Overig:
- Een matje om de sushi mee te rollen
- plastic folie
Bereidingswijze:
- Begin met het afspoelen en weken van de rijst, dit zorgt er later voor dat de rijst beter aan elkaar blijft plakken. Week de rijst minimaal twee uur in een laag water en schep een paar keer om. Spoel daarna de rijst eerst een paar keer af tot er helder water vanaf komt. Daarna kook je de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de rijst uitlekken en meng met sushi azijn. Vervolgens laat je de rijst afkoelen tot het op kamertemperatuur is.
- Snijd alle toppings in dunne reepjes of plakjes, op deze manier kan je straks het makkelijkst de sushi rollen.
- Leg een vel zeewier op het bamboematje voor een simpele sushirol. Hierbij komt het zeewier aan de buitenkant en de rijt aan de binnenkant. Bedek 3/4e van het vel met een laag rijst en verdeel dit gelijkmatig over het vel. Doe dit met een folie of maak je handen nat zodat de rijst niet blijft plakken. Vervolgens leg je er wat toppings op en begin je te rollen.
- Liever een omgekeerde sushirol waarbij de rijst aan de buitenkant zit? Leg dan eerst een stuk plastic folie op je bamboematje, met daaroverheen een laag rijst en daarop het zeewier. De toppings leg je bovenop het zeewier en rollen maar!
- Wij kozen ervoor om nog wat toppings over de sushi te doen zoals viseitjes, sesamzaadjes, wasabimayonaise of een sausje van ansjovis.
Een aantal ideeën om je te inspireren:
- Kip-mango-avocado (favoriet), met wasabimayonaise
- Spicy tuna (tonijnsalade gekruid met chilipeper, ook favoriet) met sesamzaadjes en siracha
- Zalm-mango-wortel afgetopt met viseitjes
- Surimi-avocado-komkommer
Nouja, en zo kan je dus eindeloos variëren met de ingrediënten die je hebt.
Heel veel plezier met rollen en eet smakelijk!
Liefs,
Suus