Bonjour! Twee weken geleden glipten mijn vriend en ik er even een paar dagen tussenuit. We vertrokken met de auto naar de Belgische Ardennen. 4 dagen genoten we van het mooie weer, lekker eten en even samen zijn. Vandaag deel ik de horecagelegenheden die we tijdens onze trip tegenkwamen. We zaten in het noordelijke gedeelte van de Ardennen, ietwat onder Namen. Ik heb helaas niet overal foto’s van want we waren er echt even tussenuit en daarnaast was ik af en toe ook te hongerig om er tijd voor te nemen, haha!

Chateau de la Poste (hotel)
Na dagen zoeken kwamen we uiteindelijk bij dit prachtige hotel terecht. Het ligt nogal afgelegen en is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Je hebt dus zeker een auto nodig. Wel kan je gratis mountainbikes lenen, handig om mee naar het dorp te fietsen. Het is een design hotel en gelijk ook de reden dat alles heel mooi is ingericht. Het uitzicht is werkelijk adembenemend en de omgeving is erg stil (Op af en toe schreeuwende kinderen in het hotel na, haha!). Wij waren on-a-budget en kozen dan ook voor de kleinste kamer. Zeker geen nadeel, want deze was groot genoeg. Ik kon er prima mijn spullen kwijt en er was zelfs nog ruimte over ;pp.
Le Pachis (restaurant, Belgische keuken)
We waren erg vroeg bij het hotel en konden nog niet inchecken, het was lunchtijd en we besloten op zoek te gaan naar een plek om te eten. De receptionist raadde ons aan om naar Crupet te gaan, het zou ongeveer een half uur lopen zijn en 3 minuten met de auto. Het was erg warm en we hadden al lang in de auto gezeten dus besloten we om te gaan wandelen. Achteraf geen goede keuze, want het was heen en terug wel 10 kilometer, haha! We kwamen net om 15:00 aan in het dorp en ploften neer bij het eerste en beste restaurant dat we tegenkwamen. Toen we wilden bestellen gaf ze aan dat ze even moest vragen of de keuken nog open was.. (zul je net zien hè..) Maar gelukkig konden we er nog terecht. Hier at ik gehaktballen in tomatensaus met frietjes en salade. Dat was wel even wennen: Gewoon ergens even een broodje halen voor de lunch kennen ze in België niet.
La Venezia (pizzeria, Italiaanse keuken)
De eerste dag is het altijd even zoeken waar je het best kan eten. We hadden erg zin in pizza. La Venezia bevind zich op ongeveer 10-15 minuten rijden van het hotel. Het eten was prima, maar de service was slecht. We zaten buiten op het terras en nadat de serveerster onze bestelling had opgenomen, schreeuwde ze deze bij de deurpost al naar de barman en keuken. We hebben er wel om gelachen. Ze zijn niet heel gastvrij en ik twijfelde of ze uberhaupt graag aan het werk waren, maar het eten was prima. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten, want zoals we van pizzeria’s kennen: het is niet duur.
Le pain quotidien (bakkerij en lunchroom)
We zijn de tweede dag in Namen geweest, naast Luik de grootste stad in dat gebied. Het is een studentenstad met veel hippe tentjes. Wij kwamen terecht bij Le pain quotidien, biologisch en simpel eten, maar so good. Ik had berehonger en zin in een lekker broodje. De bediening is hier oprecht gastvrij en erg vriendelijk. De menukaart kregen we gelijk in het engels (leest net iets makkelijker) en er was zoveel keus! Echt bijna alles dat op de menukaart stond leek mij lekker. Uiteindelijk ben ik gegaan voor een sap van watermeloen en een desembrood met ricotta, aardbeien, pure chocola en honing.
Le jardins d’en bas (Restaurant, regionale keuken)
We hadden overdag flink ons best gedaan om een leuke tent uit te zoeken, maar werkelijk waar zo-veel in de omgeving dat van maandag- woensdag gesloten was. En ook onwijs veel restaurants die alleen van vrijdag t/m zondag open zijn, zo vreemd! Dat zie je in Nederland niet meer zoveel en was ook echt even wennen. Uiteindelijk hadden we een restaurant gevonden dat er goed uit zag en besloten erheen te gaan. Les jardins betekend de tuin en als je aankomt loop je ook echt een tuin in, met hier en daar wat tafels verspreid tussen de planten, zo leuk. We namen plaats onder een overkapping. We besloten alleen een hoofdgerecht en eventueel een nagerecht te nemen. De menukaart was op een krijtbord opgeschreven, ze hadden weinig keuze maar dat vind ik juist wel goed. Zo heb je extra aandacht voor de gerechten die op de kaart staan en verspil je minder voorraad als het niet druk is. Ik bestelde een Rib-eye, die ze verkochten als entrecote. Nu maakte het mij niet zoveel uit, want ik had gewoon zin in een lekker stuk medium-rare rundvlees. Toch wel vreemd dat je het ene besteld en het andere krijgt, haha. Jeetje, ik kreeg me toch een groot stuk! De rib-eye was nog groter dan mijn hand. In België zijn de porties sowieso veel groter, maar ik moest er toch even tegen eten ;-p. Ik had zó’n zin in een toetje en verheugde mij daar eigenlijk al een paar dagen op. Ik bestelde een gâteau de grand-mère aux chocolat (grootmoeders chocoladetaart). Deze was echt heerlijk, lekker smeuïg en zacht en niet te machtig. Ik wil binnenkort ook eens proberen om een écht goede chocoladetaart te maken zoals deze. Als het mooi weer is, is dit zeker een aanrader om heen te gaan, het is niet het allergoedkoopste maar de kwaliteit is super en het eten heerlijk. Ook de plek zelf is echt heel mooi, zo’n leuk concept, eten in de tuin.



Ile d’Yvoir (Het eiland van Yvoir)
Dit is een eiland in de maas tussen Namen en Dinant, in Yvoir. Het was erg warm en we hadden enorm zin om te zwemmen. Helaas moesten we in alle zwembaden een badmuts op en strakke zwembroek aan en dat weerhield ons ervan om naar het zwembad te gaan. Na wat research kwamen we bij dit eiland in de Maas terecht. Hier hebben we een tijdje in de zon gezeten en genoten van het mooie weer. Er is een restaurant, speelplaats en pierenbad op het eiland en daarnaast kan je er ook een waterfiets huren en is er een aanlegplaats voor boten. Het is niet heel groot en er komen veel gezinnen, maar als je geen zin hebt om naar het zwembad te gaan, zeker een goed alternatief. De pont kost €3,00 per persoon en daarmee kan je een drankje halen op het eiland. Als lunch aten we een stokbrood met een soort garnalencocktail-salade, maar je kan er ook patat, snacks, ijs of een gehele maaltijd krijgen zoals een halve kip met friet en salade.
Relais Saint-Antoine (Restaurant)
Ons hotel raad dit restaurant aan wanneer ze zelf gesloten zijn. Op de laatste avond gingen we hier eten. Er stond één meisje in de bediening die het hele terras alleen liep. In het begin waren er maar een paar tafeltjes, maar toen we ons hoofdgerecht hadden werd het flink druk. Hierdoor ging niet alles even snel, hoe hard ze ook haar best deed. Gelukkig hadden we de tijd en was het verder geen probleem. Ook hier waren de porties weer enorm (als in: niet normaal groot). We konden het hoofdgerecht allebei niet op en dat vind ik echt een nadeel aan die grote porties, het is zo zonde. Wel was het prima eten, niet heel bijzonder maar gewoon lekker en simpel. Ik at een tongfilet gefrituurd in beslag met salade en frietjes en mijn vriend ging voor een hamburger.
Al etend komen we onze vakantie altijd goed door, ’s ochtends kijken we al waar we gaan lunchen en ’s middags zoeken we op waar we gaan avondeten. Soms lopen we ook gewoon de stad of het dorp rond en gaan gewoon ergens zitten, maar in deze omgeving was dat toch lastiger omdat er in elk dorpje maar een paar horecagelegenheden zaten. Zijn jullie tijdens de vakantie veel bezig met waar je gaat eten, of maakt het je allemaal niks uit? Ik ben heel erg benieuwd! P.S. Met een beetje Frans scoor je punten in de Ardennen en zal je vriendelijker bedient worden (geen garantie, maar wel een tip van Suus).
Liefs,
Suus