De tentamenweek is weer begonnen en dat betekent maximaal studie-ontwijkend gedrag vertonen, hèhè! Mááááánden geleden (eigenlijk bijna twee jaar) maakte ik eens Vietnamese loempia’s. Ik weet niet meer hoe ik er op kwam, maar het leek mij superleuk om te maken. Het leek mij een prima plan om het deze week weer eens opnieuw te proberen.
Wat je nodig hebt voor (schrik niet) ongeveer 30-40 loempia’s:
#Tipvansuus: Vet goed idee dus om gelijk je huisgenoten/vrienden/vriendinnen uit te nodigen, een goed glas wijn in te schenken en samen lekker te gaan vouwen 😉
– 1 pak loempiavellen ( gewoon bij de Appie in het vriesvak)
– 500 gram geraspte wortel (zelf raspen kan natuurlijk ook)
– 600 gram kipfilet
– 250 gram taugé
– 1 bosuitje
– 1 grote ui
– 2 tenen knoflook
– Kipkruiden (ik heb zelf kant-en-klare kip- en cajunkruiden gebruikt)
– Geklutst ei
Voor de pittige ketjapsaus:
– Chilisaus
– Ketjap Manis
– Gembersiroop

Hoe ga je te werk?
Het handigst is om alles straks in een kom te verzamelen, zodat je de vulling in één keer op de loempia kan leggen. Haal de loempiavellen minimaal 30 minuten van tevoren uit de vriezer zodat ze kunnen ontdooien.
1. De wortel en taugé kan je er zo in doen, het bosuitje snij je zo fijn mogelijk. Vervolgens pers je de knoflook en snipper je het uitje. Dan is het handig om ook alvast de kip te snijden en te kruiden. Je kan kiezen om dit in hele kleine blokjes te doen, of in hele dunne plakjes. De blokjes rollen het handigst, terwijl de plakjes iets smaakvoller zullen zijn.
2. Bak de ui en de knoflook, totdat de ui glazig is, bak de kip vervolgens mee tot deze gaar is.
3. Doe alles in een grote kom en breng het eventueel nog verder op smaak met peper/zout/paprikapoeder/ of welke kruiden jij dan ook lekker vind. Spice it up!

4. Trek een loempiavel los en leg deze in ruitvorm voor je neer. Vul het midden met een streep vulling, het is een beetje aftasten maar hou de Vietnamese loempia van de kraam in gedachten, dat helpt je misschien met het inschatten van de hoeveelheid. Vervolgens vouw je de zijkanten naar binnen en daarna de bovenkant, het lijkt nu op een opengevouwen envelop die ondersteboven ligt. Dan is het even opletten geblazen, terwijl je de bovenste flap naar binnen vouwt, duw je de vulling iets naar binnen zodat de loempia mooi strak wordt. Bestrijk het overige puntje met wat ei en rol de loempia verder op.
#tipvansuus: let goed op de zijkanten van de loempia, deze moeten goed dichtzitten, anders gaat het frituurvet spetteren.
5. Frituur de loempia’s ongeveer 3 minuten op 180 graden celsius.
Pittige ketjapsaus
Als je je huisgenoot/vriend/vriendin of wie dan ook aan het frituren hebt gezet, heb je zelf mooi tijd om de saus te maken. Simpeler dan dit kan niet! Je hoeft de drie sauzen alleen maar naar wens met elkaar te mengen. Ik heb zelf ongeveer 2/4e chilisaus gebruikt, 1/4 ketjap en 1/4 gembersiroop. Gebruik je meer chilisaus dan wordt het pittiger en meer gembersiroop betekent dat het wat zoet wordt. Experimenteer en leer! 🙂
Over experimenteren gesproken..
Wij zouden eigenlijk spring rolls eten (wat je van rijstvellen maakt in plaats van deegvellen), maar dat vonden we niet zo geslaagd. We hebben de vulling later gebruikt in de deegvellen voor deze loempia’s, je kan ze dus ook vullen met avocado, garnalen, paprika of wat jij dan ook maar lekker vindt. Let er dan wel op dat de producten geen vocht loslaten (zoals spinazie) en dat je wat mihoen gebruikt zodat je het makkelijk kan rollen.
Loempia’s bewaren
Wij hebben thuis echt genoten van de loempia’s. Hoe strakker de loempia gerold was, hoe lekkerder die smaakte. De pittige ketjapsaus was ook écht een uitvinding. Net weer even anders dan chilisaus. Heb je nog loempia’s over? Bewaar ze dan goed afgedekt in de vriezer, zo kun je ze zeker nog wel een maandje bewaren. Frituur ze dan iets langer en denk erom dat er dan geen ijskristallen meer op zitten, want dat gaat spetteren!
Eet smakelijk!!
Liefs,
Suus