Ik maakte deze vegetarische plaattaart met wortel voor het eerst en het is zó lekker! Met Koningsdag in het vooruitzicht is het ook een ideaal recept om als avondeten te maken. Vaak eten we simpele dingen zoals gerechten met pasta, rijst of aardappels, vlees, groenten, maar dit is voor de verandering ook weleens lekker! Het recept is vegetarisch, maar als je wel graag vlees eet dan kan je er wat spekjes overheen doen of warme beenham bij serveren. Ook lekker om het te combineren met vis zoals kabeljauw. Ik adviseer om naast de plaattaart ook nog iets van salade te maken, omdat het eigenlijk een bijgerecht is.
Ingrediënten voor 4-5 personen:
Voor de plaattaart met wortel:
- 600 gram wortelen
- 200 gram crème fraîche
- 150 gram geraspte kaas
- snuf peper en zeezout
- 6 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1,5 Bos wortelen
- Bladerdeeg (10 plakken)
- Eventueel wat bosui als garnering
Voor de pesto:
- 1 Teen knoflook
- 50 gr Parmezaanse kaas
- 1 Bos loof (groene gedeelte van de wortelen)
- 1 el pijnboompitten
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de wortelen, snijd het groen eraf (bewaar dit wel!) en halveer de wortelen. Het loof gebruik je later in de pesto.
- Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Doe de wortelen bij het kokende water in en kook 5 minuten. Giet de wortelen vervolgens af en laat ze even afkoelen.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg hier de plakken bladerdeeg op. Leg de randen ietwat over elkaar heen om ervoor te zorgen dat ze goed op elkaar aansluiten. Druk de randen iets op elkaar zodat de taart niet gaat lekken. Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem zodat het bladerdeeg tijdens het bakken niet omhoog komt.
- Roer de helft van de kaas door de crème fraîche totdat dit goed gemengd is. Pers één teen knoflook en roer door het mengsel. Voeg peper toe naar smaak. Zelf heb ik nog een beetje chilipeper gemalen om het iets pittiger te maken. Bestrijk de bodem met het crème fraîche mengsel en verdeel de wortelen over de bodem. Vervolgens gebruik ik de andere helft van de kaas om over de wortelen te strooien.
- Strooi vervolgens wat zeezout over de wortelen en besprenkel met olijfolie. De randen kan je omvouwen zodat het mengsel niet uit de taart loopt. Zet de taart 20-25 minuten in de oven. Als het bladerdeeg goudbruin is kan je de taart uit de oven halen.
- Doe voor de pesto één teen knoflook, het loof en de pijnboompitten en Parmezaanse kaas in de keukenmachine. Meng dit met een flinke scheut olijfolie tot het de textuur van pesto heeft.
- Haal de taart uit de oven en serveer met pesto en eventueel gesneden bosui.
Heb jij weleens plaattaart met wortel gegeten? Ik maak niet zo vaak plaattaarten, maar na het eten van deze moet ik het echt vaker gaan maken! Het lijkt soms zoveel moeite, maar dat valt echt reuze mee. Fijne Koningsdag en eet smakelijk!
Liefs,
Suus