Deze blog stond al een tijdje gepland, maar ik heb al heel lang niet gebarbecued en daarom kon ik steeds geen foto’s maken. Gister was het dan eindelijk zo ver, mijn vriend had een aantal vrienden uitgenodigd en wij zouden het eten verzorgen. Vijf van de tien personen aten vegetarisch en dat vond ik zo ontzettend leuk! We hadden van alles klaargemaakt en veel vegetarische dingen werd gewoon door iedereen gegeten. Iedereen vond het lekker en dat maakte mij echt superblij, vegetarisch barbecueën is gewoon superlekker! Daarom hier een hele blog met vegetarische BBQ ideeën.

Klein aandachtspunt voor jezelf: Omdat elke barbecue verschilt vind ik het heel moeilijk om een tijdsindicatie te geven. Het gebruik van kolen of gas maakt zo’n groot verschil. Daarom adviseer ik je om je gezonde verstand of nouja, eigenlijk je zintuigen te gebruiken, dus om te ruiken, af en toe even voelen of het al zacht en/of gaar is en voorzichtig te proeven. You can do this!

  • Verschillende soorten brood met dips

Let op: in wit brood zit vaak melk of broodverbeteraar, dat gemaakt wordt van veren of varkensharen (ieuw!), zodat het langer houdbaar is. Als je voor bruin / volkoren brood kiest is het over het algemeen wel vegan.

Spreads: Vegan Aïoli, vega kerrie, vega saté of plantaardige kruidenboter.

Of maak je eigen romige kruidenboter met Flora Plant

  • Vegan sauzen

Ketchup, curry en chilisaus is eigenlijk altijd vegan. Remia heeft vegan satésaus en in plaats van mayonaise gebruik je Mayolijn, Hellman’s of Oliehoorn. Sommige supermarkten hebben Vegan Junkstar sauzen die ook enorm aan te raden zijn, waaronder barbecuesaus en roze knoflooksaus, jammie!

  • Geroosterde champignon met teriyakisaus

Dit is echt zó makkelijk.

  1. Zet een aantal grote satéprikkers in een glas water
  2. Was/borstel de champignons, laat het steeltje eraan zitten, want dit kan je gewoon opeten.
  3. Meng een scheut sojasaus en een scheut ketjap (1:1) en meng met (optioneel) gembersiroop of knoflookpoeder en sesamzaadjes.
  4. Marineer de champignons in de teriyakisaus, ik heb ze denk ik nog geen kwartier gemarineerd, maar langer is natuurlijk altijd lekkerder dus doe dit bij voorkeur in de ochtend al.
  5. Prik de champignons op een satéprikker en leg op de barbecue tot ze er een beetje verrimpeld uit zien en goed warm zijn.

Tip: ook lekker door de salade.

  • Frisse salade met ijsbergsla

Tip van flip: Laat groenten de hoofdrol spelen bij een vegetarische barbecue. Met een goedgevulde salade zit je namelijk altijd goed, zeker op warme dagen zoals deze!

  1. Dressings op oliebasis zijn vaak vegan, je kan ook olijfolie of balsamico gebruiken als vegan dressing. Of maak een dressing van sojayoghurt, Mayolijn en gembersiroop met wat kruiden erdoorheen. Google ‘Vegan dressings’ en er is tal van inspiratie om je salade mee op smaak te brengen.
  2. Peulvruchten zijn een geweldig alternatief voor vlees, dus voeg bijvoorbeeld wat sperziebonen, kidneybonen, kikkererwten of zwarte bonen toe aan de salade.
  3. De aubergine in deze salade kan natuurlijk ook perfect op de barbecue bereid worden.

Ik maak heel vaak salade als ik nog veel groenten in huis heb die op moeten, ideaal! Deze salade maakte ik met:

  • Ijsbergsla
  • Paprika
  • Maïs
  • Avocado

  • Gevulde paprika met vegan gehakt

We hadden de dag ervoor taco’s gegeten en best veel eten overgehouden. Zonde om weg te gooien! En dus maakte ik gevulde paprika’s met tacovulling 😉

  1. Bak het vegan gehakt tot het een beetje bruin kleurt en het goed warm is. Ik deed er zelf nog paprika en maïs door, maar had dit denk ik weggelaten als ik het de dag ervoor niet als tacovulling had gebruikt.
  2. Snij een paprika doormidden en verwijder de zaden. Wij kozen vanwege de smaak voor zoete paprika, maar een normale paprika kan je makkelijker vullen, maar net wat je wilt.
  3. Optioneel: Bedek met een paar plakjes kaas
  4. Verpak de paprika’s in aluminiumfolie en leg op de barbecue tot deze warm is en de schil zacht wordt.

Tip: Extra lekker met een beetje siracha saus (vegan).

  • Zoete aardappel met frisse room

Dit was zó lekker! Echt iedereen aan te raden. En makkelijker kan haast niet.

  1. Was de zoete aardappel en snij doormidden, pak in met aluminiumfolie en leg op de barbecue.
  2. Afhankelijk van de grootte van de zoete aardappel grill je deze ongeveer 10-20 minuten. Maak het pakketje af en toe open en check of de schil al een beetje loslaat en de zoete aardappel zacht is.
  3. Eet samen met wat crème fraîche (haverfraîche voor de vegans onder ons), gemengd met wat citroensap en dille. Eventueel kan je nog wat peper en zout toevoegen. Dat wordt smullen!!

  • Vleesvervangers

Ik probeer niet al te veel vleesvervangers te eten, maar als ik ga barbecueën hoort het er een beetje bij. Zowel Jumbo als Albert Heijn hebben een groot assortiment aan vleesvervangers voor op de barbecue. Zo lijkt het onderste enorm op kipfilet, zie je in het midden een vega hamburger en bovenaan worstjes.

Nadat het vlees een beetje opraakte, werd er hier en daar toch vaak een stukje vleesvervanger geprobeerd en dat beviel goed! ‘Het lijkt niet 1 op 1 op een hamburger, maar het smaakt wel goed’ werd er gezegd. Yes, vind ik heel leuk! Persoonlijk denk ik dat het sowieso een kwestie is van wennen. Een vleesvervanger zou nooit exact hetzelfde als vlees gaan smaken en ik denk ook niet dat dat per sé nodig is. Het is gewoon een nieuwe smaak waar je soms even aan moet wennen of het vaker moet eten voordat je het lekker vindt. Dat heb ik eigenlijk heel vaak als ik nieuwe dingen probeer.

Nagerecht

  • Grill wat fruit zoals perzik, ananas of banaan gewikkeld in aluminiumfolie op de barbecue en serveer met een bolletje Alpro vanille-ijs, wat noten en zoete chilisaus. Klinkt weird, maar die combinatie is echt megalekker!
  • Er zijn heel veel vegan ijsjes te vinden tegenwoordig, ga voor een fruitig waterijsje of kies voor vegan Magnum, Cornetto, Alpro of sorbetijs. Jammie!

Vegetarisch of vegan barbecueën hoeft niet moeilijk te zijn.

We hadden ’s ochtends boodschappen gedaan en deden ’s avonds de voorbereidingen. Ik denk dat alles binnen een half uur op tafel stond en het was zo makkelijk te bereiden. Het excuus dat vega eten te veel moeite kost kan je hier niet gebruiken! Het is echt zo gepiept. Ook kregen we veel complimenten over het smakelijke eten, het is weer eens wat anders dan alleen maar vlees op je bord.

Scheelt dat het mooi weer wordt deze week, want dan heb je alle tijd om deze recepten eens uit te proberen op de BBQ.

Laat je het weten als je één van deze BBQ recepten hebt uitgeprobeerd? En volg je mij al op Instagram?

Zie je daar!

Liefs,

Suus

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *