Ohhhhh jongens! Dit is zóóó lekker! Ik hou van ragout, maar ik eet het eigenlijk nooit. Sterker nog, ik vergeet soms weleens dat het bestaat. Toen ik bezig was met recepten voor de Week zonder Vlees  leek het mij leuk om dit weer eens te maken, maar dan vegan. Deze vegan ragout met kastanjechampignons is ideaal als basis voor een romige pastasaus, of je eet het met rijst en gegrilde groenten, of je gebruikt het als een soort dip voor je stokbroodje. Genoeg inspiratie dus.

Geloof mij, dit wil je proevennnnnn.

Ingrediënten:

  • 50 gram bloem
  • 50 gram plantaardige boter 
  • 400 gram kastanjechampignons
  • Een halve liter bospaddenstoelenbouillon
  • Kruiden (ik gebruikte een potje herfstkruiden met zout, koriander, tijm, laurier, zwarte peper, piment, karwijzaad, foelie, kardemom en kruidnagel)

Bereidingswijze:

  1. Zet een pan op het vuur met een halve liter water en een bouillonblokje.
  2. Snijd de champignons in plakjes en bak deze in een verhitte pan met olie tot ze goudbruin zijn.
  3. Laat daarna de boter in een ander pannetje op een zacht vuur smelten, maar niet verkleuren. Als de boter compleet gesmolten is doe je de bloem erbij en roer je dit tot het een deegpapje wordt. Bak het even 5 minuten, zo vervliegt de smaak van de bloem. Je hebt nu een roux gemaakt, yehes!
  4. Doe schepje voor schepje de bouillon bij de roux. Blijf goed roeren, zo voorkom je dat er klontjes in de roux ontstaan. Doe niet tegelijk teveel vocht in de pan, zodat je de juiste dikte krijgt. Een ragout is dikker dan een saus, maar je moet het nog wel makkelijk kunnen roeren. Het heeft ongeveer de dikte van vla.
  5. Doe de kastanjechampignons bij de roux en de bouillon en roer goed. Voeg vervolgens kruiden toe, je kan een kruidenmix gebruiken zoals ik, of zelf het een en ander erdoor gooien. Ter inspiratie heb ik de kruiderijen die ik heb gebruikt opgeschreven bij de ingrediënten.

Op de een of andere manier vind ik ragout altijd een beetje moeilijk klinken om te maken, maar het is echt supermakkelijk. Zoals ik eerder al zei kan je de vegan ragout met kastanjechampignons gebruiken als basis voor een romige pastasaus (lekker met penne, courgette en rucola) of bijvoorbeeld met rijst en gegrilde groente. Ik vind de ragout in ieder geval een geweldige vleesvervanger voor pasta of rijstgerechten.

Eet smakelijk!

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *