Patat stoofvlees is  echt één van mijn guilty pleasures. I looove it. Vanaf het moment dat ik vegan wilde eten wilde ik heel graag proberen om vegan patatje stoofvlees te maken. Ik was er alleen nog niet over uit of ik dit met plantaardige kipstuckjes, kastanjechampignons of jackfruit ging doen. Ik ben maar begonnen met de meest veilige keuze: de plantaardige kipstuckjes en mennn dat was lekker! Vegan patatje stoofvlees kost niet zoveel werk als de vleesvariant (want het hoeft maar een half uurtje te sudderen) en je hebt er net zoveel plezier van (wat zeg ik? misschien nog wel meer, geen stukjes vet meer in mijn stoofvlees bleh).

Sidenote: Bakken doe je met precisie, koken doe je op gevoel. Dus probeer, proef en leer, is het wat te dik? Dan moet je er wat vocht bij doen, is het wat te dun? Gebruik dan wat extra kruidkoek. Gooi er wat suiker bij als het te zuur is of gebruik wat kruidigs als de smaak vlak is. Durf vooral te doen! Proef tussendoor (met schone lepel!) en op basis van wat je proeft kan je de smaak aanpassen.

Ingrediënten:

  • 250 gram vegetarische kipstuckjes
  • Twee uien
  • Twee grote tenen knoflook
  • Een scheut rode wijn
  • Een liter groentebouillon
  • 200 gram kruidkoek (dus geen ontbijtkoek, maar kruidkoek)
  • Een eetlepel mosterd
  • Een scheut sojasaus
  • Een scheut ketjap
  • Kruiderijen, ik gebruikte de Zwolsche stoof kruiden van Jonnie Boer met o.a. tomaat, gerookte paprika, kaneel, ui, kruidnagel, zwarte peper, laurier, nootmuskaat en komijn.
  • Daarnaast voegde ik nog wat extra laurier en kruidnagel toe.
laurier met kruidnagel
Prik de kruidnagel in de laurier zodat je ze niet kwijtraakt. Het blaadje vind je later makkelijk terug in het stoofpotje.

Bereidingswijze:

  1. Zet de braadpan op laag vuur en laat deze rustig opwarmen.
  2. Snijdt ondertussen de ui in halve ringen en pers de knoflook.
  3. Als de pan warm is kan je de olie in de pan doen, zodra de olie ook is opgewarmd bak je de ui en de knoflook tot deze glazig zijn. Voeg daarna de kipstuckjes toe en bak deze kort mee.
  4. Blus het af met een flinke scheut rode wijn en voeg daarna beetje bij beetje de groentebouillon toe.
  5. Verkruimel de kruidkoek en meng deze door het stoofvlees samen met de mosterd, sojasaus, ketjap en de kruiderijen. Je kan kant-en-klare kruidenmix kopen, maar je kan er ook voor kiezen om zelf een mix te maken. Ik heb nooit mega veel kruiden in huis en daarom vind ik een kruidenmix altijd handiger (en goedkoper).
  6. Laat het een half uur sudderen en roer regelmatig. Doe dit alles op een laag vuur. Proef regelmatig (met een schone lepel) om te checken of het op smaak is.

vegan patatje stoofvlees

Na een half uur is je vegan patatje stoofvlees een stuk donkerder en glanst de saus mooi. Bak de patat in de frituur, airfryer of oven en eet het stoofvlees met een klein beetje vegan mayonaise om het af te maken. Hmmmm het ultieme vegan comfortfood.

Eet smakelijk!

Liefs,

Suus

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *