Ik hou van borrelen, maar de meeste dips bevatten iets van melk of ei. Jammer! Maar wees niet getreurd, ik heb namelijk twee heerlijke vegan dips bedacht die je kan maken om je brood in te dippen of het erop te smeren. Namelijk: guacamole en tomatensalsa. Ook ben ik heel erg fan van hummus, maar dat haal ik vaak gewoon in een bakje uit de supermarkt. Wellicht moet ik ook eens proberen om dat zelf te maken…
Voor de guacamole:
- Vegan mayonaise (bijvoorbeeld Mayolijn van Remia)
- 2 avocado’s
- Flinke teent knoflook
- Klein fijngesneden uitje (of een halve als je een grote ui hebt)
- Klein scheutje soja kookroom
- Cajun kruiden
- Een halve limoen
- Maak vervolgens de guacamole, prak een avocado en voeg wat mayonaise toe.
- Voeg ook wat kookroom toe om het wat romiger te maken. Hierdoor kan je het straks ook makkelijker smeren.
- Pers een teentje knoflook en meng deze door de avocado, samen met een fijngesneden uitje en wat cajun kruiden.
- Je kan de guacamole wel bijna een week bewaren, mits je er flink wat limoensap door doet. Ik gebruik het sap van een halve limoen en bewaar de guacamole in een klein, goed afgesloten bakje.
Voor de tomatensalsa:
- Gebruik 4-6 tomaten
- Een uitje
- Een scheut olijfolie
- Eventueel een beetje balsamico/siracha
- Verse basilicum
- Peper, zout, oregano
- Begin met het snipperen van de ui, zo fijn mogelijk. Pers vervolgens de knoflook of snijd in kleine stukjes.
- Zet vervolgens een pan op het vuur en verhit deze met een scheut olie erin.
- Fruit de ui en de knoflook, snijd vervolgens de tomaten in kleine blokjes.
- Fruit de tomatenblokjes even 5-10 minuten mee, tot het een fijn prakje wordt.
- Pluk wat verse basilicum en doe deze samen met kruiden zoals peper, zout en oregano bij de tomatensalsa in.
- Eventueel kan je er wat balsamico of siracha erbij doen om het nog meer op smaak te brengen.
Ik gebruik deze vegan dips om op brood te smeren, maar ook voor het avondeten maak ik het weleens klaar, zoals bij de hamburger of op een wrap. Tevens is het een goede basis voor op de tosti en weer eens wat anders dan kaas! ;p
Eet smakelijk!
Liefs,
Suus