Na vele pogingen om vegan gebak te maken, zijn er tot nu toe twee pogingen gelukt. Een heerlijke carrotcake en deze vegan courgettecake. Ik ben altijd een beetje huiverig met vegan gebak, want negen van de tien keer smaakt het niet naar gebak. Toch vind ik dat deze erg goed is gelukt. Courgette is erg neutraal van smaak en daardoor proef je haast niet dat het daarvan is gemaakt. Ik twijfel nog of het woord cake de juiste benaming is, ik vind de textuur eerder vergelijkbaar met bananenbrood, maar op de een of andere manier vond ik courgettebrood ook weer niet de juiste benaming, haha.

Ingrediënten voor de vegan courgettecake:

  • Een courgette (duhhh ;p)
  • 250 gram speltmeel (of ander meel als je dat liever hebt, zoals amandelmeel of tarwemeel)
  • 15 gedroogde abrikozen
  • Een zakje vanillesuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Een snufje zout
  • Sap van een halve citroen
  • Rasp van een halve citroen (eventueel wat extra voor over het glazuur)
  • Een zakje bakpoeder (15g)

Voor het glazuur:

  • Een klein beetje citroensap
  • Een scheutje water
  • Ongeveer 50 gram poedersuiker, afhankelijk van hoeveel glazuur je wilt maken.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Rasp de courgette (ja, rauw!) en meng dit met het speltmeel tot een deegachtig textuur. Gebruik wat olie om het soepel te maken en eventueel nog een scheutje water om het goed te mengen. Gebruik niet te veel, want dan kan het papperig worden.
  3. Strooi daarna het bakpoeder in het midden, maar meng dit nog niet door het beslag.
  4. Rasp vervolgens een halve citroen en pers daarna het sap eruit. Giet het citroensap over het bakpoeder en wacht tot het gaat schuimen. Meng het beslag, samen met de citroenrasp en laat het even 5 minuten staan.
  5. Snijd de abrikozen in kleine blokjes en meng dit daarna door het beslag.
  6. Vet een bakvorm in en doe het beslag in de bakvorm.
  7. Zet de cake 30 minuten in de oven en laat de cake daarna goed afkoelen voordat je de cake gaat snijden of het glazuur eroverheen doet.
  8. Voor het glazuur meng je een klein scheutje citroensap en water met poedersuiker. Als het te dun is moet je wat meer poedersuiker gebruiken en als het te dik is voeg je wat water toe.
  9. Als de cake is afgekoeld kan je het glazuur en eventueel nog wat extra citroenrasp overheen doen.

Geniet van je vegan courgettecake!

Liefs,

Suus

 

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *