Hoe ga je als vleesliefhebber stoppen met het gebruiken van dierlijke producten? Waar moet je beginnen en waar moet je rekening mee houden? Volg deze tips en ik weet zeker dat het jou lukt om over te stappen.

  • Doe je research

Waarom wil je plantaardig eten? Doe je het omdat je jouw voetafdruk wilt verkleinen, gezonder wilt eten of wil je meer energie krijgen? Het is belangrijk om dit te weten, zodat je later in het proces kan bekijken of plantaardig eten werkt voor jou. Ook is dit jouw motivatie om de dierlijke producten te laten staan. Op momenten dat je het misschien moeilijk vindt om te gaan voor een veganistische optie, kan dit je verder helpen.

Ik wil plantaardig eten omdat ik denk dat het gezonder is om dierlijke producten te laten staan. Ik liet melkproducten al een hele tijd staan om van mijn acné af te komen en nu is het tijd voor de volgende stap. Ook denk ik dat het mij gaat helpen bij een gezondere levensstijl en wil ik mij energieker voelen.

De documentaires The Game Changers, What the health en forks over knives zijn zeer inspirerend. Ik stond versteld van The Game Changers, waarin er veel wetenschappelijk bewijs is dat wij als mensen geen vlees horen te eten. We eten vlees om aan bepaalde voedingsstoffen te komen, maar beseffen ons niet dat de dieren die wij eten deze voedingsstoffen uit planten haalt. Met andere woorden, de planten zorgen voor die voedingsstoffen, de dieren zijn alleen de tussenpersoon. Als we plantaardig eten krijgen we vaak veel meer van deze voedingsstoffen binnen en hoeft het dier niet geslacht te worden.

  • Begin klein en vervang jouw maaltijden stap voor stap voor plantaardige opties

Als je van de ene op de andere dag geen dierlijke producten meer eet, lijkt het veel moeilijker dan dat het daadwerkelijk is. Begin dag voor dag alle dierlijke producten te vervangen. Bedenk wat je nu eet en zoek uit of daar dierlijke producten in zitten, zo ja? Probeer deze dan te vervangen voor plantaardige opties. Zo begon ik met yoghurt en melk vervangen voor plantaardige opties, vervolgens stapte ik over op een plantaardig ontbijt en inmiddels eet ik ook plantaardig tijdens de lunch. Regelmatig zoek ik naar alternatieven en kijk ik gewoon veel vaker op de verpakkingen, dat is de makkelijkste manier om erachter te komen of je iets wel of niet mag. Begin ook met het skippen van die ham op je tosti of laat die droge worst op de borrelplank liggen. Je zult hier vanzelf beter in worden zodra je een beetje weet wat je wel en niet mag hebben.

  • Volg deze Instagram accounts en verbaas je over wat je allemaal wel nog mag

Pannekoeken als ontbijt, soep met een sandwich caprese tijdens de lunch en risotto als avondeten? Het kan! Er zijn voldoende vegan opties om te blijven eten wat je altijd doet, maar dan met plantaardige alternatieven. Er zijn inderdaad heel veel producten waar dierlijke producten in zitten, maar ook in heel veel niet. Deze instagramaccounts geven je wat inspiratie. Je zult je verbazen over de producten die je nog wel mag eten (en hoeveel plantaardige alternatieven er wel niet zijn).

De volgende accounts ben ik gaan volgen en vind ik heel inspirerend op het gebied van plantaardig eten:

 

  • Informeer je omgeving

Het kan zijn dat je de enige bent in je omgeving die plantaardig gaat eten. Vraag daarom of je broer/vriendin/huisgenoot met je mee wilt doen! Of misschien kunnen jullie duurzame dinsdag invoeren en beginnen met alleen plantaardig eten op dinsdag. Kijk de documentaires samen, informeer ze en praat met ze om te kijken of jullie de uitdaging samen aan kunnen gaan. Zo niet? Vraag dan of ze jou wel willen helpen. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om gelijk te eisen dat er thuis geen dierlijke producten meer in de koelkast staan, maar misschien kan er voor jou extra groente en fruit in huis gehaald worden, of kan je dat zelf doen. Als jouw vrienden en familie je supporten, is het gelijk al tien keer makkelijker om plantaardig te eten. Hou er rekening mee dat het iedereen zijn eigen keus is en jij die keuze dus niet kan maken. Vertel erover, praat erover maar laat de keuze bij diegene zelf.

  • Bepaal in hoeverre je plantaardig gaan eten

Ga je voor 100% plantaardig of mag je af en toe cheaten met een product waar dierlijke producten in zitten. En skip je bijvoorbeeld alleen de producten waar melk in zit, of eet je ook geen producten meer waar melkpoeder in zit? In de eerste week van mijn plantaardige dieet kwam ik erachter dat er nog zoveel producten in huis waren waar melkpoeder in zat. Ik wil niet gelijk te streng zijn, maar zodra deze producten op zijn ga ik op zoek naar veganistische opties. En die taart op verjaardagen zal ik vast niet gelijk over kunnen slaan, maar ik ga het wel proberen. Stel dat mijn familie jarig is, dan bak ik gewoon zelf een vegan taart. Probleem opgelost! Voor mij werkt het om minder streng te beginnen en alleen vlees, vleeswaren, boter, melk, kaas en eieren over te slaan. Vervolgens zoek ik steeds meer alternatieven voor de producten waar nog wel iets van melkpoeder o.i.d. in zit.

  • Bekende veganisten

Oh en altijd leuk om te kijken welke beroemdheden er ook vegan zijn! Een aantal grote namen: Brad Pitt, Ariana Grande, Arnold Schwarzenegger, Lewis Hamilton en ik weet zeker dat het er nog veel meer zijn.

Ik wens je heel veel succes met deze nieuwe uitdaging en ik weet zeker dat het gaat lukken. En lukt het eens een dag niet? Wees dan niet getreurd. Kijk naar alles wat wél is gelukt.

Hou je mij op de hoogte als je ook gaat beginnen met plantaardig eten?

Liefs,

Suus

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *