Het is dé trend van 2018: vegetarisch of zelfs veganistisch eten. Ik moet toegeven dat ik er zelf niet zo’n fan van ben. Een stukje vlees bij het avondeten doet me altijd goed. Daarnaast staan veel producten die ik vaak consumeer niet op het boodschappenlijstje van een veganist. Hoe kan ik dat ooit volhouden? Ik vind het al moeilijk om überhaupt gezond te eten, laat staan dat ik dan ook nog eens dierlijke producten achterwege moet laten… Toch lijkt het mij een leuke uitdaging om wat vaker vegetarisch en veganistisch te eten, want zo af en toe een avond zonder vlees moet lukken toch?

Het gaat er echt om dat ik meer aandacht wil besteden aan het consuminderen van dierlijke producten. Ik weet dat er voldoende alternatieven zijn, zo vervang je boter door (kokos)olie en gebruik je in plaats van melk plantaardige producten, maar meestal vind ik het minder lekker. Veel mensen zeggen dat je aan de smaken moet wennen als je veganistisch gaat eten en ik geef ze geen ongelijk. Zo had ik een tijd geleden eens een vegan en healthy chocolademousse gemaakt met cacao en avocado. Volgens het recept “bijna alsof je echte chocolademousse eet”, maar geloof me als ik zeg dat het in de verste verte niet op elkaar lijkt. Ik heb de gehele creatie (bedoeld voor 6 personen) gelijk verbannen naar de prullenbak #voedselverspilling. Dan liever een dessert dat niet vegan is, nietwaar?

Toch ben ik ervan overtuigd dat af en toe een veganistische maaltijd zonder gekke fratsen (lees: avocado combineren met cacao) goed te doen is. En daarom wil ik jullie uitdagen om met me mee te doen.

De challenge

Het wordt absoluut geen challenge waarbij ik mezelf uitdaag om een week of maand compleet vegan te eten, want ik weet dat ik dat sowieso niet kan (en wil). Ik drink graag melk, eet veel kaas (op brood of door het avondeten) en dan heb ik het nog niet eens over het koken met boter of iets bakken!

Ik wil mezelf en jullie uitdagen om eens vaker de dierlijke producten te laten staan. Dit kan zijn dat je tijdens het ontbijt, lunch of diner dus een veganistische maaltijd eet. Ik zal de komende periode meer informatie delen over wat veganistisch zijn precies inhoud, wat je wel of niet mag eten en welke plantaardige producten het beste alternatief zijn voor dierlijke producten. Daarnaast zal ik tips en tricks delen, maar ook recepten die goed te doen zijn als je het niet gewend bent om veganistisch te eten en hotspots waar je terecht kan voor een vegan maaltijd.

Heb ik ooit zo vaak het woord vegan gebruikt? Volgens mij niet. Ik daag je uit om mee te doen met de challenge en daarmee de inname van dierlijke producten te verminderen. Ik ben heel benieuwd wat ik er zelf van ga vinden en waar ik tegenaan loop. Wat zijn de voordelen en waarom zou je überhaupt vaker vegan willen eten? Ik zoek het allemaal voor je uit!

I could never go vegan – said almost every vegan before going vegan

De komende weken ga ik dus experimenteren met meer recepten. Eet jij ook wel eens vegetarisch of veganistisch? Ik ben erg benieuwd of je nog een recept kent die je met mij wilt delen!

Wat zijn jullie opvattingen over vegetarisch of veganistisch eten? Is het terecht of vind je het dikke onzin?

Liefs,

Suus

1 Comment

  1. Pingback: ‘Vaker vegan challenge’ - update - Suus van der Veer

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *