Ongeveer anderhalve maand geleden gooide ik het roer om. Ik begon na het kijken van Game Changers aan een 30 dagen vegan challenge van ProVeg. Puur omdat ik vond dat ik gezonder kon eten en mij fitter wilde voelen. Ik pastte mijn levensstijl aan en probeerde zoveel mogelijk plantaardig te eten. Bij deze schrijf ik een update over hoe het nu gaat en wat ik ervan vind. Kijk je liever een video? Dat kan gelukkig ook! Bekijk ‘m hier:

Alles uitzoeken

Plantaardig eten doe je niet zomaar. Je moet je even verdiepen in de voedingsstoffen die je niet binnenkrijgt en hoe je dat kan compenseren. Na wat speurwerk was ik er helemaal klaar voor. Ik zou omega 3 slikken en meer bonen en paddestoelen moeten eten. Ook is het slim om regelmatig te denken om je ijzerinname, zo eet ik af en toe een handje gedroogde abrikozen, omdat hier veel ijzer in zit.  Daarnaast zijn er ontzettend veel plantaardige alternatieven voor dierlijke producten. Echt, heus waar. Van plantaardige kookroom, tot yoghurt en van mayonaise tot vleesvervangers. Hier heb ik mij echt over verbaasd. Plantaardig eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, je moet alleen even weten wat je wel en niet mag en waarmee je de dierlijke producten eventueel kunt vervangen. Soja is inmiddels mijn beste vriend.

Gezonder eten

Het bevalt mij echt ontzettend goed en ik had nooit verwacht dat ik het zo lang en makkelijk zou volhouden. Ik eet veel gezonder. Mijn maaltijden zijn voedzamer en bevatten veel meer groenten, waardoor ik tussendoor minder trek heb in tussendoortjes. Ook heb ik het idee een beetje van mijn suikerverslaving af te zijn. Waar ik voorheen elke avond cravings had naar zoet, heb ik dat nu nog maar één keer echt gehad. Als ik nu taart of iets zoetigs eet, vind ik het al veel snel te zoet. Terwijl ik een echte zoetekauw was, haha! Nu hoeft dat voor mij niet meer zo. Ik kon met Kerst de kerstkransjes dus regelmatig laten staan, terwijl zo’n verpakking eerder binnen een uur leeg was.

Meer energie

Daarnaast voel ik me veel energieker. Ik doe veel meer op een dag en voel me minder vermoeid. Eerder had ik tussen 3 en 4 uur ’s middags altijd een flinke dip. Dan had ik weinig energie en plofte ik het liefst op de bank voor een powernap. Nu heb ik dat echt niet nodig en kan ik die tijd dus gebruiken om iets productievers te doen. Door deze verandering heb ik ook zin gekregen om nóg gezonder te eten en nog meer te bewegen. Ik heb soms zelfs ineens zin om te sporten! Een actieve levensstijl past erg goed bij een plantaardig dieet.

Samen met anderen eten

De moeilijkste momenten heb ik op het moment dat ik met anderen eet. Voor mezelf is het vrij duidelijk wat ik wel en niet mag eten, maar anderen hebben daar soms geen idee van. Logisch ook, maar soms wel moeilijk. Ik wil daarom niet te streng voor mezelf zijn en als er veganistisch wordt gekookt in plaats van vegetarisch vind ik dat ook helemaal prima. Wel vraag of kijk ik als ik buiten de deur eet naar de veganistische opties, als het echt niet mogelijk is wordt het vegetarisch en als dat ook niet haalbaar is eet ik soms gewoon nog een stukje vlees. Daarnaast kook ik nu voor mijn huisgenoten vaak nog wel vlees, maar ik heb al een aantal gerechten gevonden waarbij ik denk dat het vlees helemaal niet zal ontbreken aan het gerecht. Hopelijk heb ik binnenkort meer tijd om wat uit te proberen! 🙂

Flexistisch

Soms eet ik nog wel vlees, maar dat is dan vaak puur uit gemakzucht. En ook merk ik wel dat nu rondom de feestdagen ik af en toe wel eens iets van chocola of koekjes eet. Maar dit zijn er dan twee of drie en dan heb ik ook genoeg gehad. Vaak hoor je dat veganisten toch redelijk ‘extreem’ zijn, omdat ze helemaal niets van vlees eten. Zoals ik al vooraf al benoemde wil ik mijzelf graag flexist noemen, hahaha. Ik eet regelmatig veganistisch, maar dat stukje vlees of kaas vind ik af en toe wel lekker. Ik vind het moeilijk om het helemaal van mij af te zetten en alle kleine beetjes helpen. Dus als ik écht zin heb in wat lekkers dan eet ik dat gewoon, maar ik kies toch ook vaak genoeg voor een bewustere keuze en dat was precies het doel van deze uitdaging. Meer groente eten, minder vet en suikers eten en bewustere keuzes maken <3

Kies plantaardig

Daarnaast ben ik erachter gekomen dat er zoveel plantaardige alternatieven zijn voor producten waarvoor dieren zijn gebruikt, dat ik het gewoon zonde vind dat we niet vaker voor een plantaardige optie kiezen. Een plantaardige mayonaise die 55% minder vet bevat dat is toch sowieso een veel betere keuze? Als we mensen zouden slachten in hetzelfde tempo als we dieren slachten, dan zijn we binnen 17 dagen uitgestorven. Say whut!? Ik denk dat we veel vaker moeten nadenken en kijken naar plantaardige opties, zodat we niet meer zoveel dieren hoeven slachten. Doe je mee?

Meld je aan voor de Proveg 30 dagen veggie challenge of kijk op mijn blog voor vegan inspiratie. Laten we vandaag beginnen met het maken van bewustere keuzes <3

Liefs,

Suus

 

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *