Ik wilde al heel lang geleden een taart maken met meerdere lagen, bedekt met fondant. Eindelijk kon ik daar dit weekend tijd voor maken. Het is Moederdag dus tegelijkertijd ook een mooie gelegenheid om deze taart te maken voor mijn moeder. Het werd een taart met sinaasappel bavarois vulling, vanille botercrème en wit fondant.

Ik ben op vrijdag naar de winkel gegaan en kwam thuis met een hele lading boodschappen, haha! Ik liet me even gaan en het ene na het andere product vloog in mijn winkelmandje.

Ik heb in totaal wel bijna 40 euro uitgegeven aan boodschappen. Ik zag steeds meer handige dingen in het schap liggen en leuke producten die in de bonus waren en liet me gewoon even lekker gaan. Ik wou graag met chocola ‘mama’ op de taart schrijven en heb hiervoor van die handige stiften gekocht van dr. Oetker met chocola en karamel. Daarnaast zag ik de grote rol fondant liggen, rechts op de foto, deze is al kant en klaar en hoef je dus niet meer uit te rollen! Dit wou ik graag uitproberen en voor de zekerheid had ik ook nog losse pakjes fondant gekocht. En hoe gaaf dat Magnum nu ook chocoladerepen verkoopt!

Ingrediënten
– Voor de taart:

  • 2 pakken basis mix voor biscuit, ik wou de taart extra hoog maken!
  • Per basis mix 5 middelgrote eieren.
  • Per basis mix 50 ml water

Voor de boter crème:
Ik weet niet meer exact hoeveel ik gebruikt heb omdat ik steeds een beetje erbij heb gemaakt. Het is een 1:1 mengsel, dus je gebruikt evenveel boter als poedersuiker. Als je taart groter is kan je wat meer gebruiken en als die wat kleiner is gebruik je wat minder. Je kan altijd nog bij maken. Een spuitzak is ook echt onmisbaar. Je kan deze wegwerp variant kopen bij de AH, maar je kan beter naar de kookwinkel en eentje kopen die je kan hergebruiken. Bij deze plastic variant scheurde de zak namelijk bij steeds als ik er een af wou halen, niet erg handig.

 • 250 gram boter
 • 250 gram poedersuiker
 • 2 theelepels vanille extract

Voor de sinaasappel bavarois:

 • 250 ml sinaasappelsap
 • 500 ml slagroom
 • 8 blaadjes gelatine
 • suiker

Voor het uiterlijk:

 • Fondant
 • fruit, chocola, sinaasappelschil, botercrème, voedingskleurstof, karamel en chocoladestiften

Eigenlijk alles wat je maar wilt! Denk eraan dat het uiterlijk past bij de smaak van de taart, maar verder kan je de taart echt overal mee decoreren! Maak er wat moois van 🙂

Bereidingswijze:
Begin met het biscuit, voor het gemak koos ik voor een kant en klaar bakmix maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om hem helemaal zelf te maken. Ik heb het biscuit gemaakt volgens de gebruiksaanwijzing van Dr. Oetker; alle ingrediënten tot een luchtig beslag kloppen, de onderkant van de bakvorm bekleden met bakpapier en de randen invetten met roomboter. Volgens de instructies moest het biscuit 30-40 minuten in de oven op 170 graden. Ik heb ze zeker 40 minuten in de oven gehad, de randen waren best wel uitgehard maar bij 30 minuten was het midden echt nog compleet vloeibaar. De volgende keer ga ik dus proberen om ze op een lagere temperatuur en langer te bakken, dan hoop ik dat de randen iets minder droog zijn!

Ja, zo werkt dit niet natuurlijk!! #stekkernietinhetstopcontact

Mijn biscuit wordt altijd erg bol en de randen willen niet omhoog komen, heeft iemand tips hoe ik dit anders kan doen?? Laat het mij weten onderaan bij de reacties!

De randen waren erg droog en heb ik er daarom maar afgesneden.

Zodra het biscuit in de oven staat kan je bezig met de botercrème. Snijd de boter in kleine stukjes en laat op kamertemperatuur komen of zet heel kort in de magnetron (max 20 sec!). Meng dit vervolgens met de poedersuiker en eventuele smaakstoffen (Ik heb vanille toegevoegd, maar je kan er van alles doorheen mengen zoals sinaasappel extract of amandel extract!). Doe dit vervolgens in een spuitzak en zet in de koelkast tot gebruik.

Ik was iets te enthousiast aan het mengen en alle poedersuiker vloog de kom uit, heb ík weer, haha! Er gaat echt altijd iets mis bij mij. Ben ik de enige kluns of kunnen jullie er ook wat van?

Als het biscuit is afgekoeld en je de lagen hebt gesneden kan je de botercrème op de taart spuiten. Door dit op de buitenste rand van de taart te spuiten voorkom je dat het fondant tegen de vulling aan komt en gaat ‘smelten’.  Als je wilt kan je er nog jam tussen doen bijvoorbeeld en daarop de bavarois storten.

En dan is het tijd voor de bavarois! Warm 250 ml sinaasappelsap op in een pannetje en breng dit met suiker op smaak. Laat ondertussen de gelatine bladen ongeveer 5 minuten weken in koud water. Daarna kan je de gelatine oplossen in de sinaasappelsap. Laat dit afkoelen en klop de slagroom op en breng op smaak met suiker. Spatel de slagroom door de sinaasappelsap. Dan zul je zien dat de structuur lobbig wordt en kan je dit over de taartbodems verdelen. Stapel de taarten op elkaar en zet in de koelkast om op te stijven.

Zo zag mijn taart eruit na een nachtje in de koelkast, haha kijk hoe scheef! Ik heb hem later nog bijgesneden zodat de taart minder op de toren van Pisa leek….

Ik had nog botercrème over en dat heb ik gebruikt om de taart mee te bedekken zodat het fondant blijft plakken. 

Als het fondant er overheen zit, zie je hier gelukkig niets meer van 😉

Zo zag het kant en klare fondant er uit, super chill! Ik had ook precies voldoende om mijn taart te bedekken. Echt een aanrader als je wit fondant nodig hebt.

Hoe doet iedereen dit???? Ik heb zo hard geprobeerd om mijn fondant glad te strijken, maar het lukte gewoon echt niet.. Ik heb uiteindelijk maar het overige fondant weggesneden met dit als resultaat, zo jammer. Wie kan mij tips en tricks geven? Ik ben erg benieuwd!

Eindresultaat!!!

Ik was uiteindelijk best wel trots, zeker voor een eerste echte poging! Voor de botercrème heb ik rode en gele kleurstof gebruikt van Dr. Oetker #nospon. Daarnaast de chocoladestiften gebruikt als lijm en decoratie, de karamel variant gebruikte ik voor de tekst ‘mama‘ Verder heb ik lekker wat fruit en sinaasappelschil gebruikt en als laatste pure chocoladesnippers!

Hebben jullie jezelf wel eens uitgedaagd om iets nieuws te proberen? Alle tips en tricks om mijn taart-bak-skills te verbeteren zijn van harte welkom, oefening baart kunst en ik hoop steeds mooiere varianten met jullie te kunnen delen!

Liefs,

Suus

5 Comments

 1. Simone 14 mei 2017 at 14:08

  Hij ziet er prachtig uit en ik proef alle liefde die je er in gestopt hebt! Dank je wel❤️❣️

  Reply
  1. suusvanderveer 14 mei 2017 at 23:13

   Hihi gelukkig maar!! 😘

   Reply
   1. suusvanderveer 14 mei 2017 at 23:14

    Hey Marijke, wat leuk om te horen! Bedankt voor het compliment, liefs.

    Reply
 2. Marijke 14 mei 2017 at 22:48

  Hallo Suus, wat een prachtig verslag! Je hebt talent. Leuk om te lezen en de taart ziet er heerlijk en heel mooi uit. Een topkado voor je lieve moeder x

  Reply
  1. suusvanderveer 14 mei 2017 at 23:17

   Hey Marijke, wat leuk om te horen! Bedankt voor het compliment, liefs.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *