Toen ik nog druk bezig was met de voorbereidingen van mijn verjaardag werd ik getipt door een vriendinnetje over deze geweldige tropische kwarktaart. Ik geloof dat het hele gezin haar dankbaar was, want wat was deze taart lekker! Sommigen verkozen deze echter boven de geliefde karameltaart (die binnenkort ein-de-lijk online komt!) en dat zegt iets! Ik kon het daarom ook niet laten om het recept met jullie te delen. Deze kwarktaart komt uit de Allerhande en is dus niet een eigen creatie. Ik heb het recept ietwat aangepast. Zo heb ik geen purut (limoenblad) gebruikt omdat de Appie op dat moment geen purut had en zijn de gemberkoekjes niet echt een aanrader. Er is namelijk maar 1 soort te verkrijgen en als je die vermaalt blijft de gember erg plakkerig. Je kan beter roomboterkoekjes gebruiken en daar dan wat stemgember door doen.

Het lijkt allemaal super ingewikkeld, maar als je goed leest en alles stap voor stap volgt dan komt het helemaal goed. Relax en neem je tijd. Haastige spoed is zelden goed en dat geldt vooral bij taart bakken. Als je te snel wilt mislukt het meestal. Pak een flink glas drinken, wat lekkers erbij en take it easy. Oké, komt ‘ie:

Ingrediënten voor de kwarktaart:

Voor de bodem:

 • 100 gram kokosolie
 • 50 gram stemgember
 • 250 gram roomboterkoekjes

Voor de siroop:

 • 175 gram kristalsuiker
 • 175 milliliter kraanwater
 • 20 gram verse gember (geschild en in fijne blokjes gesneden)

Voor het kwarkmengsel:

 • 250 milliliter slagroom
 • 500 gram volle  Franse kwark
 • 1 doosje ingevroren mangoblokjes

Limoen-gelatine-mengsel :

 • 8 blaadjes gelatine
 • 2 limoenen (rasp + sap)

Topping:

 • 2 blaadjes gelatine
 • 4 passievruchten
 • 2 eetlepels kraanwater
 • 2 eetlepels poedersuiker
Bereidingswijze:
 1. Doe de verse gember met de suiker en water in een steelpan. Laat het koken tot de suiker is opgelost (het mengsel is dan helder).  Het mengsel moet 30 minuten afkoelen en wordt dan gezeefd.
 2. Smelt ondertussen de kokosolie en maal de koekjes met de stemgember fijn in een keukenmachine. Schenk de kokosolie bij de gemalen koekjes en meng. Verdeel het mengsel vervolgens over een ingevette springvorm (22cm). Zet tot gebruik in de koelkast.
 3. Week 8 blaadjes gelatine 5 minuten in koud water, rasp de limoen en pers ze uit. Klop de slagroom stijf, breng ondertussen de limoensap tegen de kook aan en voeg de gelatine toe. Laat deze al roerend oplossen. Als het even is afgekoeld meng je de kwark met de siroop, het limoen-gelatine-mengsel en de rasp. Spatel de slagroom er vervolgens luchtig door (dus niet roeren, dan sla je alle lucht er uit). Schenk de helft van de kwark in de springvorm en zet 20 minuten in de vriezer. Haal de mangoblokjes er vast uit en laat ontdooien.
 4. Verdeel de mango over de kwark, snijd ze eventueel nog fijner als de blokjes te groot zijn. Ze moeten makkelijk op een taartvorkje passen. Schep de rest van het taartmengsel erover en strijk deze glad. Laat de taart 2 uur opstijven in de koelkast.
 5. Week de overige 2 gelatineblaadjes 5 minuten in koud water, halveer de passievruchten en schep het vruchtvlees eruit. Eventueel kan je de pitjes er uit zeven, maar ik heb ze er in laten zitten. Doe de pulp met water en poedersuiker in een steelpan, breng tegen de kook aan. Voeg vervolgens al roerend de gelatine toe en laat oplossen. Verdeel als het is afgekoeld maar nog niet opgestijfd, het mengsel over de kwarktaart en laat het nogmaals 2 uur opstijven. Serveer koud.

En, leef je nog? Het kost even wat werk, maar dan heb je echt een ge-wel-dige kwark

taart. En een uitdaging op z’n tijd is best leuk toch? Zelfs als je nooit taart bakt is deze het proberen waard. I challenge you! Laat je het even weten als jij hem ook hebt gemaakt?

Liefs,

Suus

 

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *