In het weekend neem ik altijd extra veel tijd om ontbijt te maken. Vanochtend werd ik vol energie wakker en na een korte yogasessie verplaatste ik mijzelf naar de keuken. Ik zocht naar ingrediënten en vond een aantal appels en 4 plakjes bladerdeeg. Wat ging ik daar nou eens mee doen? Ik kon natuurlijk appelflappen maken, maar dat kende ik inmiddels wel. Het werd een variant op tarte tartin, met pepernoten (want: bijna Sinterklaas) en een bodem van bladerdeeg. Alles ging op gevoel, dus ik heb gegokt met de hoeveelheden 😉
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 plakjes roomboter bladerdeeg
- 3-4 appels
- 100 gram pepernoten
- 125 gram suiker
- citroensap om de appels mee te besprenkelen
- snuf kaneelpoeder
- snuf gemberpoeder
Bereidingswijze:
- Leg de plakjes bladerdeeg op het aanrecht om te ontdooien. Bekleed een bakvorm met bakpapier.
- Snijd de appels in kleine blokjes, meng deze met een beetje citroensap, 50 gram suiker, de kaneel-, en gemberpoeder.
- Doe de pepernoten in een afsluitbaarzakje en maal ze tot ze ongeveer 4 keer zo klein zijn.
- Bestrooi de bodem van de bakvorm met een dun laagjes suiker, verdeel hier de appel en pepernoten hierover.
- Leg de plakjes bladerdeeg met de plakkerige kant naar beneden op het appelmengsel. Zorg ervoor dat ze goed op elkaar aansluiten, prik er een aantal gaatjes in en smeer er een beetje melk of ei overheen. Dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg mooi bruin wordt.
- Zet de bakvorm 20 minuten in de oven op 220 graden celsius. Het bladerdeeg moet goudbruin uit de oven komen.
- Draai de tarte tartin om met behulp van een bord en verwijder het bakpapier. Bestrooi met een beetje poedersuiker en geniet van deze heerlijke variatie op de tarte tartin (of appelflap, maar net hoe je het bekijkt.)
Lekker voor bij de koffie, maar werkt ook heel goed als ontbijt 😉 Wat is jouw favoriete recept met appel?
Liefs,
Suus