Publiceerde ik gister nog een artikel over duurzamer leven als student, laat ik jullie vandaag weten dat ik ga stoppen met mijn studie. Say whuut.

Hoe kom ik zo bij deze beslissing?

Ik heb er denk ik al wel 10 keer aan gedacht om te stoppen. Vorig jaar begon ik aan mijn eerste jaar op de opleiding communicatie. Ik leer makkelijk en dat maakte dat ik zonder al te veel moeite de tentamens kon halen. Ik begon al snel lessen te skippen, omdat ik erachter kwam dat het overgrote deel van de docenten niet meer deed dan de PowerPoint oplezen, dat kon ik uiteraard ook thuis doen, dus waarom zou ik naar de les gaan? Omdat ik de lesstof wel erg interessant vond en genoot van het studentenleven kon ik me er makkelijk toe zetten.
Echter is er in mijn tweede jaar veel veranderd waardoor ik absoluut geen motivatie meer heb om het af te maken. We werken continue aan een project voor twee opdrachtgevers om de (online) communicatie te verbeteren. Klinkt interessant, maar we zijn drukker met ondersteunende lessen en gesprekken, dan dat we echt daadwerkelijk dingen kunnen uitvoeren. Het gaat me allemaal niet snel genoeg en ik heb juist zoveel ambitie om te leren door te doen.
Ik heb leerdoelen voor mezelf opgesteld en ik kwam erachter dat ik die niet ga behalen door op school te zitten. Hoewel de opleiding communicatie naar mijn idee wel het beste bij mij past, mis ik hier de diepgang waar ik zo hard naar op zoek ben.

Wat er nu gaat gebeuren

Het zit allemaal nog een beetje in de beginfase en heb ook nog geen idee wat er op mijn pad gaat komen. Voor mij is het van belang dat ik ga onderzoeken naar wat ik wél wil. Waar liggen mijn kwaliteiten en welke richting wil ik op? Ik moet ervoor zorgen dat ik mijn leerdoelen ga behalen en tegelijkertijd een baan vindt waar ik tijd en energie in wil steken. Het onderhouden van mijn website en schrijven vind ik tot nu toe echt het allerleukste wat ik ooit heb gedaan, maar dat levert geen geld op. Zelfstudie en cursussen over de onderwerpen waar ik mij voor interesseer klinken op dit moment erg aantrekkelijk. Toch maak ik mij ook zorgen.

Over zorgen en je angsten overwinnen

Ik vraag mij af of ik wel de juiste keuze maak. Ik hoop dat ik niet te snel opgeef, maar ergens weet ik dat ik de juiste keuze maak. Als mijn studie zó ontzettend veel energie kost en ik er zó ongelukkig van wordt. De energie die ik nu ervaar, nu ik weet dat ik ga stoppen wil ik steken in mijn plannen en ideeën. Ik vind het doodeng om deze keuze te maken, wetende dat ik weer aan allerlei nieuwe dingen moet beginnen. En nieuw staat voor mij gelijk aan eng. Bang om het verkeerde te doen, bang om niet goed genoeg te zijn en bang om niet te komen waar ik wil zijn. Toch is het tijd voor mij om die angsten overboord te gooien en dit avontuur aan te gaan. Met één gedachte in mijn achterhoofd:

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.

Wees niet bang voor verandering. Kijk kritisch naar hetgeen wat jij op dit moment doet. Ben je tevreden? Zo ja, perfect! Zo nee, waarom niet? Zijn er dingen die je eraan kan veranderen en weet je wat jou wel gelukkig maakt? Ik ben ervan overtuigd dat als je jezelf vaker deze vragen stelt, je dichterbij je doelen gaat komen.

Let’s go for it!

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *