De mensen die mij wat beter kennen weten maar al te goed dat sporten niet echt mijn ding is. Ik heb 11 jaar gedanst en ben hiermee gestopt omdat er geen team/vereniging/sportclub meer was waarbij ik graag wilde dansen. Ik gooide mezelf op een nieuwe uitdaging en op mijn 16e begon ik aan crossfit. Ik zag mijn lichaam onwijs snel veranderen en ging altijd met een voldaan gevoel naar huis. Crossfit is helemaal tot het gaatje gaan, kapot gaan en keihard knallen en dat deed me goed. Ik had zowaar een strakke, platte, gespierde buik! Helaas moest ik hier ook mee stoppen door chronische rugpijn. Ik mocht geen crossfit meer doen. Dit zijn de enige twee sporten die ik écht leuk vond, maar helaas kan ik ze allebei niet meer doen.

Van ballet tot hiphop en van salsa tot zumba, ik heb het allemaal wel gedaan!
Ik sport niet graag en daarom was ik zo blij met dansen en crossfitten, ik haalde er voldoening uit en had het echt naar mijn zin tijdens de lessen. Ik mis het enorm en het voelt oneerlijk dat ik de sport die ik zo leuk vind, niet meer kan doen. Toen het beter ging met mijn rug heb ik mij ingeschreven bij een sportschool en niet veel later begon ik ook met hardlopen. Toch heb ik hier altijd onwijs veel moeite mee. In de sportschool weet ik gewoon niet wat voor oefeningen ik moet doen en vraag me continue af waar ik mee bezig ben en met hardlopen heb ik continue last van mijn knieën en scheenbenen. Ik liet het allemaal verslappen tot een paar weken terug. Het roer ging om, Suus op dieet en ik heb mezelf eindelijk de sportschool ingetrapt. Maar dan voor groepslessen, iets wat ik nog nooit eerder had gedaan.

Ik heb geen idee wat dit apparaat doet, maar ik vond het leuk, haha!
De allereerste groepsles
Ik vond het enorm spannend, ik had al jaren geen nieuwe sport gedaan en ik vond het vreselijk om niet te weten wat me te wachten stond. Ik had me aangemeld voor Body Balance en Zumba. Ik heb specifiek voor deze twee gekozen. Ik heb al vaker Zumba gedaan toen ik nog bij de dansvereniging zat en op school volgde ik een aantal clinics. Daarnaast koos ik voor Body Balance omdat ik erg zwak ben in mijn rug en buikspieren en dit de ideale manier is om de ‘core’ te versterken. Ook leek het mij wel ontspannend omdat ze bewegingen van yoga gebruiken.

Ik ben enorm onzeker als het om nieuwe dingen gaat. Als we een restaurant binnenlopen, laat ik mijn gezelschap voor gaan en ik hou er niet van om niet te weten waar ik heen moet. Daarom zag ik er tegenop om de sportschool binnen te stappen. Ik wist niet waar de groepslessen waren, waar ik mijn spullen kon neerleggen, hoe dat allemaal werkt met aanmelden, enzovoort. Uiteraard maakte ik me weer druk om niks, want het was een eitje. Bij binnenkomst vroeg ik waar ik heen moest en in de zaal volgde ik gewoon het voorbeeld van wat de rest deed. Het was erg laagdrempelig, je hoefde je (gelukkig) niet te introduceren en ze hadden verder ook geen andere verwachtingen. Het was allemaal geheel vrijblijvend. Je doet mee wat je kan en als het te veel wordt neem je even rust. De deelnemers waren overigens allemaal veel ouder dan ik dacht. Ik denk dat Body Balance een gemiddelde leeftijd van 35-40+ had en bij Zumba waren de deelnemers ook ietwat jonger. Er liepen allerlei soorten mensen tussen en dat stelde me gerust. There we go!

Les 1: Body Balance
Oké guys, ik weet niet hoe ik erbij kom, maar yoga is totaal niet ontspannend!! Wat was dit zwaar zeg. Ik had het geluk dat voor mij een dame stond met veel ervaring, waardoor ik alle bewegingen kon afkijken en een goed voorbeeld had, haha. Verder heb ik mij enorm verbaasd over de skills van de deelnemers, er liepen een aantal oudere mensen tussen (65+), maar die waren zo fit als een hoentje. Jemig! Vroeger kon ik de spagaat, mijn tenen aanraken en dat soort dingen. Nou, nu dus niet meer he. Het werd inderdaad tijd om vaker te sporten, want ik bakte er niks van. Halverwege de les voelde ik al mijn spieren al verzuren en was ikdoodop. Aan het eind heb je ongeveer 10 minuten waarin je mediteert en weer tot rust komt, nou die had ik zeker nodig!

Les 2: Zumba
Shake it baby! Zumba vind ik een hele fijne manier om te bewegen en fit te blijven. Het is lekker dansen op de maat van de muziek en je hebt eigenlijk helemaal niet door dat je gewoon een flinke workout doet. Ik heb van 4 a 5 instructeurs les gehad, maar dit was wel even wennen. De dame die in de sportschool lesgeeft doet de oefeningen nét even anders als ik gewend ben en niet alles gaat in spiegelbeeld. Maar ik deed gewoon mee voor zover ik kon (iedereen kende de dansjes natuurlijk al, behalve ik #awkward). Het leuke hieraan is dat er allerlei soorten en maten mensen zijn. De een kan niet dansen, de ander heeft geen gevoel voor ritme, weer een ander is juist heel talentvol en nog een ander is heel goed in het onthouden van de dansjes. Het maakt allemaal niet uit. Je doet mee wat je mee kan doen, als je er maar een swingend uurtje van maakt. Je wordt niet uitgelachen als je het niet kan en de instructrice zegt ook steeds dat je best doen goed genoeg is. Ze glimlacht overigens ook de hele les van oor tot oor. Hoe leuk is dat? Daar wordt ik in ieder geval gelijk vrolijk van.

Dus dat. En nu moet ik van mezelf vaker naar de sportschool om groepslessen te volgen. Ik wil het liefst elke dinsdag en donderdag, maar ik weet niet of dat gaat lukken. Sporten is nog steeds niet mijn favoriete bezigheid, maar het gaat al een stuk beter. Het is zo belangrijk om iets te doen wat je ook echt leuk vind, want met tegenzin sporten is ook niet gezond. Ik had het in ieder geval erg naar mijn zin tijdens deze twee lessen en ben heel erg blij dat ik weer iets heb gevonden waar ik niet met tegenzin heenga.

Small changes eventually add up to huge results.

Ik wil jullie niet overtuigen om te gaan sporten en ineens allerlei foto’s te posten in de sportschool met #fitgirl in het onderschrift, maar wel om te blijven bewegen. Als je van lekker eten houdt zoals ik en de hele dag loopt te snacken, is het wel een goed idee om écht een uur per dag te bewegen en je kan ook prima aan je beweging komen zonder te sporten en druipend van het zweet aan allerlei gewichten te hangen. Zo ga ik graag een stuk wandelen of fietsen, dat doe ik veel liever dan naar de sportschool, haha! Na 6 jaar tijd heb ik eindelijk weer eens skeelers gekocht zodat ik ook eens kan skeeleren. Doe wat bij je past en beweeg op de manier waar jij je goed bij voelt.  <3

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie ervoor zorgen om gemotiveerd te blijven en fit te blijven, laat het aan mij weten! En welke sport moet ik zeker eens gaan proberen?

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *