Ik maak er geen geheim van dat ik graag veel groenten in mijn recepten gebruik. Per dag zou je zo’n 400 gram groenten moeten eten en ik vind het moeilijk om dat te halen. Naast allerlei groentenpannenkoeken, groentenburgers en salades zijn smoothies met groenten een hele goede manier om extra groenten te eten. Varieer met verschillende (plantaardige) melksoorten, water of (vers) vruchtensap. Bij het voedingscentrum vind je veel informatie over de voedingsstoffen in groenten en fruit.

  • Wortel – peer – gedroogde abrikoos – sojamelk

In wortel zitten erg veel vezels en andere voedingsstoffen waaronder calcium en anti-oxidanten (bètacaroteen). Kook de wortels beetgaar en laat ze afkoelen voordat je ze in de smoothie doet. Ik kook meestal gelijk een hele zak en gebruik 3-4 wortels per keer. De rest bewaar ik in de koelkast voor de volgende dag. In gedroogde abrikoos zit veel ijzer en zorgt ervoor dat de smoothie wat zoeter wordt.

  • Spinazie – peer – banaan-kokosmelk

Ik vind spinazie denk ik de makkelijkste groenten om smoothies mee te maken. Je kan bijna aan elke smoothie een hand spinazie toevoegen en nog smaakt het lekker. Het liefst combineer ik het met wat zoetere fruitsoorten zoals banaan en peer. Er zitten veel vitamine A, K en foliumzuur in spinazie. Ook bevat het veel vezels en ijzer. Het grootste voordeel: spinazie kan je rauw door de smoothie doen en daardoor blijven alle voedingsstoffen behouden.

  • Rode biet – aardbei – banaan – vers sinaasappelsap – kokoswater

Één van de moeilijkste groenten om in een smoothie te gebruiken, vind ik. Ik ben sowieso niet heel erg fan van rode biet en probeer daarom zoveel mogelijk andere vruchten te gebruiken die de smaak van rode biet verdoezelen. Een rijpe banaan is altijd een goed idee en rode biet is ook lekker met rood fruit, zoals aardbeien en frambozen. Eventueel kan je wat agavesiroop of dadels gebruiken om de smoothie zoeter te maken, afhankelijk van hoe zoet het rood fruit is. In rode bieten zitten veel vitamine C en ijzer. Door bieten te combineren met fruit wordt het ijzer nóg beter opgenomen door het lichaam.

  • Bleekselderij – mango – banaan – kokosmelk

In bleekselderij zit net als in wortel bèta-caroteen, dat wordt omgezet in vitamine A. Ook zit er veel calcium in én het is rijk aan kalium. Ik vind bleekselderij verschrikkelijk vies om te eten, maar een klein beetje door de smoothie geeft een frisse smaak. Zelfs ik vind het dan lekker en dat zegt heel wat. Ik combineer het met zoete fruitsoorten zoals mango en banaan om de smaak te verdoezelen. Hou je wel van bleekselderij? Dan zou je wat frissere smaken kunnen toevoegen zoals komkommer en appel.

  • Avocado – perzik – kokosmelk – gember

Een heerlijke romige smoothie dankzij de avocado. Avocado bevat veel onverzadigd vet en is daarom erg gezond. Het verlaagt het cholesterolgehalte. Ik gebruik vaak niet meer dan een halve avocado, omdat de smoothie er vaak erg romig door wordt. Eventueel kan je het verdunnen met wat water of kokosmelk. Ook gember is een fijne toevoeging op de smoothie, het geeft een frisse smaak. Gember is erg goed voor de stoelgang, heeft een ontstekingsremmende werking en bevat vitamine B1 en B2 die helpen bij de energievoorziening in ons lichaam.

  • Pompoen – banaan – havermout – sojamelk – koek en speculaaskruiden

De ‘carrotcake’ smoothie. Het liefst eet ik deze smoothie als smoothiebowl met bijvoorbeeld pecannoten en lijnzaad erdoorheen, omdat deze smoothie ietwat dikker is. Pompoen bevat veel vitamine C, E, calcium en vezels. Vezels helpen bij de spijsvertering en zijn daarom erg gezond. Net als de wortel kook ik de pompoen beetgaar en laat ik het even afkoelen voordat ik het in de smoothie gebruik.

Wat ik je als tip wil meegeven is dat verschillende kleuren groenten en fruit eten het best helpt bij een gevarieerd dieet. Zo werken witte producten als champignons en bloemkool cholesterolverlagend en zitten in rode vruchten veel anti-oxidanten. Groene producten zoals bladgroenten bevatten veel chlorofyl, dat helpt bij de spijsvertering. In oranje groenten en fruit zitten dan weer veel béta-caroteen, wat door ons lichaam wordt omgezet in vitamine A die nodig zijn voor het gezichtsvermogen en in paars/blauwe groenten en fruit zitten ook erg veel anti-oxidanten. Des te meer kleuren groenten en fruit op je bord (of in de blender), des te gevarieerder de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

Meer zin in een smoothiebowl? Op deze pagina staat een uitleg met hoe je een smoothiebowl kunt maken. En, ga je vanaf nu ook groenten in je smoothies doen? Meer inspiratie vind je op mijn Instagram onder de highlight smoothies  😉

Liefs,

Suus

1 Comment

  1. Pingback: Smoothiebowl om zelf te maken - Suus van der Veer

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *