Het is inmiddels een spel geworden om zoveel mogelijk gerechten te vervangen voor een vegan variant. Zo ook met de vegan lava cake. Als ik echt cravings heb dan heb ik voornamelijk zin in dingen zoals lava cake. Ik had weer eens zo’n bui en vroeg mij af of ik niet gewoon vegan lava cakes kon maken met pure chocola en ja hoor. Lava cake klinkt zo ingewikkeld en ik ben altijd bang dat het mislukt, maar eerlijk dit recept is supermakkelijk!
Ingrediënten voor 4 vegan lava cakes:
- 100 gram kristalsuiker
- 120 gram bloem
- 40 gram pure chocolade
- 55 gram plantaardige boter (bijvoorbeeld FloraPlant)
- 300 ml sojamelk
- 85 gram cacao
- Halve theelepel bakpoeder
- Snuf zout
- Optioneel: vers rood fruit en plantaardige slagroom
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet 4 bakjes in met boter (wij gebruikten glazen bakjes waar we ooit kant-en-klare cheesecake toetjes in hadden gekocht, maar je kan ook een muffintray of iets vergelijkbaars gebruiken).
- Doe wat cacaopoeder in de bakjes en verdeel dit over het bakje, hierdoor komt er over de boter een cacaolaag heen en daardoor plakt de lava cake straks niet aan het bakje.
- Smelt de chocolade en boter au bain marie en meng met de sojamelk en suiker.
- Meng het chocolademengsel met alle droge ingrediënten, zeef ze om klonten in het beslag te voorkomen.
- Verdeel het beslag over de bakjes en zet 9 minuten in de oven. Laat de vegan lava cake heel even afkoelen en haal dan uit het bakje. Wees voorzichtig want als het goed is, is het midden nog vloeibaar en daardoor breekbaar.
- Serveer de vegan lava cakes gelijk om te voorkomen dat ze nog doorgaren of inzakken. Optioneel: serveren met vers fruit en plantaardige slagroom.
Ik wist echt niet dat het zo makkelijk was. Als ze bij jou niet goed lukken, kijk dan voornamelijk even naar de oventijd. Dit maakt namelijk zoveel verschil! Ik maak gebruik van een heteluchtoven.
Geniet ervan!
Liefs,
Suus