Allereerst de groenten die vanuit Nederland te verkrijgen zijn:
- Aardpeer
- Chinese kool
- Boerenkool
- Koolraap
- Knolselderij
- Pastinaak
- Postelein
- Pompoen
- Prei
- Raapstelen
- Rammenas
- Radijs
- Rode biet
- Rode kool
- Schorseneren
- Veldsla
- Winterpostelein
- Wortelen (winterpeen)
- Witte kool
- Witlof
De seizoensgroenten vanuit het buitenland
- Broccoli – uit Frankrijk of Spanje
- Peulen – uit Marokko
- Sperziebonen – uit Marokko, Senegal of Spanje
- Bospeen/waspeen – uit Spanje
Oké. Ik moet eerlijk toegeven dat ik met veel van bovenstaande seizoensproducten nog nooit heb gekookt. Dankzij mijn moeder weet ik gelukkig van (bijna) alles wat het is en heb ik het meeste hiervan ook weleens geproefd. Ik baal er eigenlijk van nu ik dit zie, zoveel producten uit Nederland en ik heb geen idee hoe ik het klaar moet maken. Ik zie een kleine kookchallenge aankomen, haha! Wie gaat de uitdaging nog meer met mij aan en kookt deze maand met minimaal 5 (onbekende) producten van deze Nederlandse lijst? 🙂
Nederlands seizoensfruit in maart:
- Rabarber
- Appel (maar kan ook uit Argentinië, Chili, België en Frankrijk)
- Peer
- Kiwi (maar ook uit Frankrijk, Italië en Griekenland)
- Stoofpeer
Seizoensfruit uit het buitenland:
- Meloen – Panama, Costa Rica
-
Ananas – Costa Rica
-
Banaan – Colombia, Ecuador en Costa Rica
-
Citroen – Spanje
-
Druif – Chili, Zuid-Afrika
-
Granaatappel – Brazilië
-
Grapefruit – Verenigde staten, Israël en China
-
Mandarijn – Marokko, Spanje, Argentinië
- Mango – Mexico
- Nectarine – Chili
- Perzik – Chili
- Sinaasappels -Egypte, Marokko, Spanje
Zo, nu heb je een klein overzicht van welke groenten en fruit je het beste kan kopen deze maand. Daarnaast zijn de prijzen van de seizoensproducten vaak ook wat lager dan buiten het seizoen. Het allerbeste zou zijn om lekker naar de markt te gaan, waar je je eigen tassen meeneemt om de groenten en het fruit in te doen. Ik keek zelf eigenlijk nooit naar het land van herkomst, maar ik denk dat dat vanaf nu gaat veranderen. Het is eigenlijk zó leuk en volgens mij wordt je ook veel creatiever als je kookt met producten uit het seizoen. Ik kook nu vaak met groenten die ik al ken, omdat dat zo lekker makkelijk is, maar ik hou wel van een uitdaging dus ik ga zeker wat anders koken de komende tijd.
En dan nog een aantal tips voor recepten deze maand:
- Kip in bladerdeeg met pesto en Hollandse boontjes
- Heerlijke frisse witlofsalade
- Noedels met wortelen van Nederlandse bodem (en eventueel doe je er Nederlandse prei en witte kool bij)
- Soep van Hollandse groenten (met bijvoorbeeld knolselderij, pastinaak, wortel en prei)
- Zwolse Mosterdsoep met prei
- Vegan carrotcake met glazuur
Kijk jij naar seizoensproducten en het land van herkomst? En hoeveel van de producten in de Nederlandse groentelijst ken je? Ik ben heel erg benieuwd of ik de enige ben die bij zeker een aantal groenten Google erbij moest pakken, haha.
Volgende maand weer?
Liefs,
Suus.