Witlof. Het is nooit een favoriet van mij geweest. Ik vond het verschrikkelijk vies (en bitter). We aten meestal witlof uit de oven met ham en kaas. Zo dom als ik was at ik natuurlijk gelijk de ham met kaas op, waarna de witlof overbleef. Vervolgens introduceerde mama de witlofsalade, nóg erger. Pas toen mama nóg een variatie maakte met witlof ging ik stukje bij beetje overstag. Witlof met peer en noten uit de oven. Erg lekker tijdens de wintermaanden, maar inmiddels ben ik ook fan van de witlofsalade die we vaak in de zomer eten. Smaken veranderen, ik ben een stuk ouder en bittere smaken kan ik beter handelen. Met dank aan de populariteit van de gin-tonic. Waar ik eerst stiekem half kokhalzend een uur over een glas deed, klok ik ‘m nu het liefst in één teug weg… Haha, nee das niet waar hoor, maar ik vind het wel heel erg lekker.

Dus. Witlofsalade. Appeltje eitje, kan jij ook maken. Hoeveelheden zijn naar keuze en naar gevoel. Voor de beginnende witlofeters onder ons raad ik aan om weinig witlof en veel fruit te gebruiken (zoals ik het vroeger ook altijd op mijn bord probeerde te scheppen ;-)). Ben jij een echte die-hard witlover? Gebruik dan extra veel witlof. Je kan er een maaltijdsalade van maken door er krieltjes en ham reepjes doorheen te doen (lunch tip?) of je maakt hem, net zoals ik, als salade naast de vlees en aardappelen bij het avondeten, lekker Hollands.

Witlover; personen die van witlof houden.

De ingrediënten voor 4 personen:
 • 4 stronken witlof, reken ongeveer 1 flinke stronk per persoon
 • blik mandarijnen (verse mandarijnen raad ik voor dit recept af, het zoete van deze mandarijnen zal je salade beter doen smaken, maar het is natuurlijk je eigen keuze).
 • 2 peren
 • cashewnoten
Bereidingswijze:
 1. Haal de buitenste bladeren van de witlof, spoel de witlof af onder de kraan en snijd een plakje van het onderste (bruine) stukje, haal vervolgens de harde kern eruit. (Een foto van hoe dat moet was wellicht handig geweest, maar daar kwam ik pas achter toen ik de tekst schreef en de salade alweer achter de kiezen had). Ik heb op Google gezocht hoe ik dit aan jullie uit moet leggen dus let op: De kern is hard en wit van kleur, snijd deze van onderaf weg. Als je geen bal van mijn uitleg snapt, dan snap ik dat heel goed, maar geen zorgen: Ik was het per ongeluk vergeten en de salade smaakte prima. Als de harde kern is verwijderd kan je de rest van de witlof in stukjes snijden, ik snijd meestal 1 á twee keer in de lengte en en vervolgens in smalle repen.
 2. Been there, done that. De rest is echt appeltje eitje. Giet het siroop van de mandarijnen af, dit is vooral puur suikersiroop en ik giet het meestal door de gootsteen. Meng de mandarijntjes door de salade. Maak 2 peren schoon en snijd in blokjes, ook deze kan je door de salade mengen. Vervolgens hak je de cashewnoten grof en meng je deze ook door de salade.
 3. Als laatste maak je de dressing. Geloof mij als ik zeg dat ik een hele blogpost kan wijden aan de dressing die ik gebruik voor eigenlijk elke salade die ik maak. Dit is echt dé perfecte dressing voor salades. Ik moet echt andere sauzen uit mijn hoofd gaan leren. Inmiddels kan ik deze dressing bijna niet meer zien, ruiken of proeven. bijna
Dressing à la huize van der Veer:
 • scheut yoghurt
 • scheut mayo
 • klein scheutje gembersiroop

Meng bovenstaande ingrediënten tot een goede dikte. Ik maak hem altijd zo dat ik de saus makkelijk kan schenken, maar niet zo dun dat de saus gelijk naar de onderkant van de bak met salade glijdt.

Voeg dan kruiden toe naar wens. Ik gebruik eigenlijk standaard kervel en paprikapoeder, geeft zo’n lekker kleurtje.

En als je alles door elkaar roert, ben je klaar! Ik ben heel erg benieuwd of jullie nog leuke recepten hebben met witlof, let me know! En eten jullie wel eens witlof?

Liefs,

Suus

 

1 Comment

 1. Pingback: Groente en fruit uit het seizoen - seizoensproducten maart - Suus van der Veer

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *