Afgelopen vrijdag was mama jarig en dat moest natuurlijk gevierd worden! Ik vind het heerlijk om op deze feestelijke dagen in de keuken te staan en lekker te bakken of te kokkerellen. Omdat het lekker weer was, besloot ik voor fris gebak te gaan. In eerste instantie had ik een appeltaart met advocaat voor ogen in plaats van de citroencake, maar ik dacht dat deze mislukt was en besloot daarom gelijk plan B in te voeren. Uiteindelijk viel het reuze mee en was de taart best lekker, ik ga nog een keer flink sleutelen met het recept zodat die helemaal klopt en dan durf ik die ook met jullie te delen, haha! Ik stond hierdoor ook een stuk langer in de keuken en daarom zien de taarten er misschien niet heel feestelijk uit, maar de smaak wordt er niet minder van gelukkig!

Linksboven de banaankwarktaart, rechts de citroencake en onderaan de mislukte appeltaart! 

Ananas-bananen kwarktaart 
Een beste mond vol om uit te spreken. Deze taart is gemaakt met kokoskoekjes voor de bodem, ananas(sap) en bananen kwark.
ingrediënten:

 • 150 gram kokosbiscuits
 • 75 gram gesmolten boter
 • 1/2 blik ananas
 • 4 blaadjes gelatine
 • 125 ml slagroom
 • 450 gram bananen kwark

Bereidingswijze:

Maal de kokosbiscuits fijn in een keukenmachine of gebruik zoals ik, een hersluitbare zakjes en een deegroller. Meng het fijngemalen koekkruim met de gesmolten boter en verdeel over een ingevette springvorm, wees zo slim om ook écht een springvorm te gebruiken en geen ovenschaal, want dan krijg je de kwarktaart er niet uit. Zet de taartbodem in de koelkast om op te stijven en begin ondertussen aan het kwarkmengsel. Warm het sap van de ananas op en week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Voeg daarna de gelatine toe aan het ananassap, klop vervolgens de slagroom tot stijve pieken en spatel deze door de kwark (spatelen, niet roeren!). Voeg daarna ook het ananassap toe. Snijd de ananas in hapklare stukjes en verdeel deze over de bodem, giet vervolgens het kwarkmengsel over de bodem. Laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast en klaar is kees!

 1. Deze taart kan je het best een dag van tevoren maken om te voorkomen dat het kwarkmengsel nog niet goed is opgestijfd
 2. Gebruik géén verse ananas! Door de enzymen die hierin zitten zal het kwarkmengsel niet gaan opstijven en is de taart ook een stuk minder zoet.

Tip: Deze taart is perfect voor zomerse feestjes en erg makkelijk om te maken. Je kan ook variëren met andere kwarksmaken (bijvoorbeeld passievrucht) en ander blikfruit zoals perzik!

Citroencake 
Omdat mijn appeltaart dreigde te mislukken moest ik snel overgaan op plan B. Ik wist dat ik nog wat citroenen had liggen en de ingrediënten voor cake hebben we ook altijd in huis. Het recept komt uit het boek Tips van Jet.

Ingrediënten voor het beslag:

 • 115 gram zachte boter
 • 115 gram suiker
 • 4 eieren
 • 180 gram amandelmeel
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 citroenen (geraspte schil en het sap)
 • poedersuiker voor de garnering

Ingrediënten voor de siroop:

 • 90 ml citroensap (+/- 2,5 citroen)
 • 100 gram suiker

Bereidingswijze:
Vet een springvorm in met boter en leg bakpapier op de bodem. Klop de boter en suiker tot een luchtige massa en klop vervolgens één voor één de eieren door het mengsel. Zeef daarna het zelfrijzend bakmeel erdoorheen en voeg het amandelmeel toe. Ook kan je het citroensap en de geraspte schil toevoegen aan het beslag, spatel het vervolgens goed door. (Ook hier geldt: spatelen, niet roeren, dan sla je alle lucht eruit en dat wil je juist niet). Doe het beslag in de springvorm en bak 40 minuten op 180 graden. Check na een half uur met een prikker of de cake al gaar is (Dit kan je zien doordat er dan niks meer aan de prikker blijft plakken). Zodra dit het geval is kan je de cake uit de oven halen en laten afkoelen in de springvorm. Als deze is afgekoeld kan je de taart verder laten afkoelen op een rekje.

Zodra de taart in de oven staat kan je beginnen aan de siroop.
Kook de citroensap samen met de suiker in een pannetje tot deze is opgelost. Leg de cake op een groot bord en prik heel veel gaatjes tot op de bodem, dit kan je met een satéstokje doen. Giet vervolgens de siroop er langzaam overheen, zodat deze in het gebak trekt. Om de cake er extra feestelijk uit te laten zien kan je er poedersuiker overheen strooien.

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie feestdagen vieren, staan jullie dan ook altijd in de keuken of bestel je liever iets? En als je in de keuken duikt, wat maak je dan?

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *