Ahhh, wat een heerlijk weer hadden we afgelopen week! Als ik het weerbericht moet geloven blijft het voorlopig nog lekker warm. Als het zo warm is moet je goed blijven drinken en dat kan nog wel eens lastig zijn. Vorige week was ik met mama naar de Botanische Tuin in Amsterdam en daar dronk ik het volgende: ‘fermented botanical drink with wild elderflower extract’. Dit deed mij gelijk denken aan een drankje dat mama vroeger altijd maakte in de lente: vlierbloesemdrank.
Elderflower klinkt veel mensen bekend in de oren, maar als ik het heb over vlierbloesem weten ze niet wat het is. Toch gaat het echt om hetzelfde bloemetje. De vlier is een kleine boom en heeft in de lente witte bloemen,gevolgd door zwarte besjes. Hier kan je twee verschillende soorten dranken van maken: Vlierbessendrank en vlierbloesemdrank. Vlierbessendrank is een stuk dikker van structuur, hier wordt ook vaak siroop van gemaakt of gebruikt als geneesmiddel tegen griep en verkoudheid. Daarnaast is deze bessendrank niet een allemansvriend vanwege de sterke stevige smaak. Een groot voordeel van vlierbloesem is dat je ze overal in Nederland (stiekem) gratis kan plukken. Ze groeien waarschijnlijk gewoon bij jou in de buurt! In Zwolle zijn ze bijvoorbeeld te vinden onderaan de dijk, bij de IJssel en langs het spoor.

Dit is net weer even iets anders als limonade of water met citroen erin, maar toch erg verfrissend.
Maar dat terzijde, jullie zijn natuurlijk razend benieuwd naar het recept, komt ‘ie:
Ingrediënten:
– 7 liter water
– 10 vlierbloesems
– 500-750 gram suiker
– 30 gram wijnsteenzuur
– 2 citroenen in schijfjes


Bereidingswijze
Super easy, kijk goed of er geen beestjes op zitten. Doe de bloesem samen met de suiker, wijnsteenzuur en citroenschijven in het water en laat 48 uur trekken. Zorg ervoor dat je af en toe roert. Zelf heb ik een grote emmer gepakt. Leg er een theedoek over zodat er geen stof in valt. Daarnaast kan je het recept makkelijk aanpassen naar hoe jij het lekker vindt. Zo kan je meer citroen toevoegen, meer of minder suiker, of bijvoorbeeld wat muntblaadjes toevoegen. Als de drank lang genoeg gestaan heeft kan je hem zeven en in lege frisdrankflessen of plastic melkflessen gieten (eigenlijk kan het overal in, zolang de flessen maar schoon zijn en goed kunnen worden afgesloten).

Deze drank is gekoeld het lekkerst en kan je een ongeveer een week bewaren in de koelkast. Door het in te vriezen is het veel langer houdbaar en kan je er de hele zomer van genieten. Dit recept is goed voor zo’n 8 liter vlierbloesem drank. Je kan dit in één keer maken, maar je kan natuurlijk ook wat minder maken door het recept door tweeën of vieren te delen.
Tips:
- Neem een fijne zeef, als dat niet voldoende is leg er dan een kaasdoek of verbandgaas in om de miniscule beestjes eruit te zeven.
- Glazen flessen kunnen niet in de diepvries, dan ontploft ‘ie namelijk.
- Vul de flessen niet tot de rand als je ze in de diepvries wilt bewaren, de drank zet namelijk ietwat uit bij bevriezing.
Cheers!!
Wat is jouw ultieme zomerdrankje?
Liefs,
Suus
Pingback: 4x vlierbloesemsiroop: En dit kan je er mee doen. - Suus van der Veer