Nieuwe dingen uitproberen, ik hou ervan. Zo leer ik steeds een beetje meer en het is ook nog eens leuk om te doen. Vorig weekend maakte ik verse bolletjes, licht krokant vanbuiten en zacht vanbinnen. Het kost even tijd (het deeg moet zeker twee uur rijzen), maar daar heb je weekend voor toch?


Ingrediënten:

  • 800 gram bloem
  • 28 gram droge gist
  • 2 eieren
  • 2 flinke theelepels zout
  • 50 gram suiker
  • 120 gram boter
  • 60 ml warm water
  • 350 ml warme melk

Bereidingswijze:

Meng het warme water met de droge gist en laat ongeveer 5 minuten staan, je zult zien dat er bubbeltjes op het gist ontstaan. Meng met een garde, in een grote kom; de melk, boter, suiker, zout en de eieren. Vervolgens kan het gist er ook door. Gebruik nu een spatel om de bloem stukje bij beetje door het beslag te mengen, als het te moeilijk wordt kan je ook je handen gebruiken om de bloem door het deeg te mengen. Als het deeg te ‘nat’ is, voeg dan nog wat extra bloem toe. Zodra het deeg te droog is kan je nog een beetje warme melk toevoegen.

Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Kneed het deeg goed door, doe dit minimaal 5-10 minuten. Dit doe je door het deeg uit elkaar te trekken en op te rollen.  Vet een kom in waar het deeg minimaal twee keer in past. Leg het geknede deeg hierin, besmeer met een beetje boter om uitdrogen te voorkomen en leg er vershoudfolie of een theedoek over, laat het op een warme plek 60 minuten rijzen. Het deeg zal ongeveer twee keer zo groot worden.

Na een uur kan je het deeg weer op het aanrecht leggen, vergeet het niet te bestuiven met bloem, en kneed het opnieuw goed door. Verdeel de bol in drie stroken en die verdeel je weer in vijf stukken. Maak er mooie bolletjes van en verdeel deze over een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de bolletjes omdat ze opnieuw zullen rijzen. Leg er weer een theedoek of vershoudfolie overheen, zet opnieuw op een warme plek en laat het nogmaals 60 minuten rijzen.

Na ongeveer 50 minuten kan je de oven vast voorverwarmen op 190 graden. Als het uur voorbij is bestrijk je de bolletjes met een beetje melk en zet je ze +/- 20 minuten in de oven, dit kan per oven verschillen. Door op de onderkant te tikken kan je controleren of ze klaar zijn, als het hol klinkt zijn ze goed. Daarnaast moeten de bolletjes goudbruin zijn van kleur.

Na al dat kneden, wachten, nog meer kneden en nog meer wachten kan je eindelijk genieten van verse (warme) bolletjes! Heerlijk met een plakje kaas, verse vleeswaren of jam. Ook perfect voor bij de brunch.

Hebben jullie wel eens zelf brood gemaakt? Zo ja, was het het wachten waard?

Liefs,

Suus

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *