Soms zijn de meest simpele gerechten juist de lekkerste. Meestal bak ik eigenlijk altijd alles in een pan, maar soms worden gerechten juist lekkerder als je de ingrediënten in de oven doet. Portobello’s uit de oven smaken echt geweldig. De vlezige structuur van de portobello’s zorgen ervoor dat je het vlees zeker niet mist aan tafel. Het gerecht is vrij neutraal van smaak, door de rijst gaat een groentebouillonblokje en de paksoi wordt op smaak gebracht met sambal en een rode peper. Ik hou ervan om soms weinig kruiden te gebruiken, maar wees creatief en durf smaken toe te voegen en met elkaar te combineren. Gebruik cashewnoten, combineer de paksoi met andere groenten of pak helemaal uit met de kruiden in jouw kruidenkastje.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gram rijst
- half groentebouillonblokje
- 4 portobello’s
- Plantaardige kruidencrème (ligt zowel bij AH als Jumbo bij de kaas of tapashapjes)
- 200 ml kokosroom
- 250 gram cherrytomaatjes
- 2 stuks paksoi
- Sap van een halve limoen
- Een rode peper
- Italiaanse kruiden, peper en zout
- een aantal opties om mee te variëren: theelepel sambal, een handje cashewnoten, ketjap om de rijst in te bakken
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de portobello’s schoon en smeer de onderkant in met kruidencrème. Leg ze op een bakpapier op de bakplaat, samen met de tomaatjes. Deze smeer je in met een beetje zout, peper, Italiaanse kruiden en olie. Zet de bakplaat 10-15 minuten in de oven.
- Zet een pan water op het vuur en kook de rijst in 8-10 minuten gaar. Giet de rijst af en zet een koekenpan met plantaardige boter of olie op het vuur. Bak de rijst nog even 5 minuten met de helft van een groentebouillonblokje.
- Snijd de rode peper in kleine stukjes (verwijder zaadlijsten voor een mildere smaak) en was de paksoi. Je kan de paksoi het beste in de lengte doormidden snijden en dan wassen. Snijd vervolgens in hapklare stukken. Let op: houdt de stelen (wit) apart van de bladeren (groen). De stelen wok je namelijk 4-5 minuten en de bladeren maar 2. Als je dit niet doet dan wordt de paksoi slap en waterig en dat wil je natuurlijk voorkomen.
- Zet een wokpan op het vuur met olie en verhit deze. Als de wok goed warm is kan je de paksoi erin wokken. Bakken kan eventueel ook, maar omdat een wok heter wordt kan je de paksoi korter bakken en verdampt het water dat eruit komt beter.
- Blus de paksoi af met kokosmelk en het sap van een halve limoen. Je kan ervoor kiezen om wat sambal toe te voegen om het gerecht wat pit te geven.
- Haal de portobello’s en tomaatjes uit de oven en leg op het bord, samen met de rijst en de paksoi.
- Ik heb de rijst in een bakje gedaan, goed aangedrukt met een lepel en omgekeerd op het bord, zo ziet het er net wat leuker uit dan gewoon een bord vol met rijst. 😉
Extra genieten
Zó fijn kunnen koken in de keuken van mijn ouders. Ooh het maakt me niet uit hoe groot mijn huis later wordt, als er maar een grote keuken in zit. Het liefst mét kookeiland. Dat is echt mijn favoriete plek. Maargoed, de portobello’s uit de oven smaken ook héérlijk met een glas mousserende wijn <3
Succes met koken en eet smakelijk!
Meer vegan recepten ontdekken? Ga dan naar deze pagina met vegan recepten!
Ook kan je mijn Instagram account volgen om op de hoogte te blijven van nieuwe recepten.
Liefs,
Suus