Lieve lieve lieve allemaal. Pasen staat weer voor de deur, yes! Één van mijn favoriete feestdagen. Of nouja, eigenlijk zijn alle feestdagen bij mij favoriet. Ik hou van lekker eten en vind het heerlijk om zulke dagen met mijn familie door te brengen. Echter zal het dit jaar iets anders uitpakken gezien de gehele Coronacrisis. Gelukkig heb ik drie hele leuke huisgenoten waarmee ik Pasen doorbreng en dus zal er heel wat lekkers op tafel komen te staan. Omdat we met Pasen altijd tal van dierlijke producten gebruiken voor de brunch (lees: kaas, melk, eieren en vleeswaren), leek het mij goed om uit te leggen wat nou het belang is van een plantaardige paasbrunch. Daarnaast schreef ik ook een artikel met wat je wél allemaal kan eten met Pasen (waaronder vegan cake, scones, heerlijke broodjes gezond en zelfs pancakes staan op het menu).

Waarom jij dit jaar een plantaardige paasbrunch wilt houden

Omdat iedereen tijdens Pasen wil uitpakken, er heel wat af gebakken wordt in de keuken en een eitje met Pasen nou eenmaal traditie is, worden er volgens de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren wel 35 miljoen(!!!) eieren gegeten met Pasen.

Wat is er mis met ei?
De Nederlandse Vereniging voor Veganisme legt het uit:

Om eieren te produceren heb je legkippen nodig: kippen die eieren kunnen leggen. Van de kippen die daarvoor gefokt worden is 50% mannetje (haan) en 50% vrouwtje (hen). Een haantje is waardeloos voor de eierindustrie, want hij legt geen eieren. Haantjes worden dan ook vers uit het ei vergast of versnipperd. In Nederland meer dan 30 miljoen per jaar.

Een kip wordt in haar korte leven gebruikt om zoveel mogelijk eieren te leggen. Ze is zo gefokt dat ze elke 25 uur een ei legt (zo’n 300 per jaar). Ter vergelijking: haar voorouders legden ongeveer 10 – 12 eieren per jaar. Haar leven eindigt op de slachtbank. Het antwoord op de vraag ‘Wat is er mis met ei?’ is dan ook simpel: er worden dieren gebruikt en gedood voor eieren, terwijl we hier prima zonder kunnen leven!

Het is niet nodig

En dat is nou precies de reden dat ik regelmatig veganistisch eet. Ik schrik van de aantallen die voorbij komen, 35 miljoen eieren!! Daar zijn ruim 116.000 kippen voor nodig die een heel jaar lang eieren produceren. En daarnaast is het niet nodig om zoveel dierlijke producten te eten, want ook zonder melk, kaas en eieren kan je een heerlijke paasbrunch klaarmaken. Heus waar. En denk nou niet meteen aan een karige sandwich met hummus, want er zijn zoveel meer mogelijkheden. Bakken zonder melk en eieren is echt veel makkelijker dan je denkt, met bloem, plantaardige melk, plantaardige boter (margarine) en bakpoeder kom je al een heel eind. Toch behoefte aan de smaak van ei? Probeer dan eens een veganistische eiersalade of scrambled egg gemaakt met tofu. Er zijn talloze opties en het is zó leuk om nieuwe dingen uit te proberen.

Ik schreef een blog met alle mogelijkheden voor een veganistische paasbrunch. Doe jij ook mee dit jaar?

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *