De beste manier om plantaardige boter uit te proberen is om er plantaardige boterkoek mee te maken. Als die dan lekker is, weet je dat je een goede boter hebt. Ik mocht de boter van Flora Plant uitproberen en dus dook ik de keuken in om te bakken. Het frisse van de citroen en de bite van de amandel maken dit recept helemaal af. Het recept is erg makkelijk en ideaal voor Moederdag. Nog geen cadeau? Verras je lieve moeder met een zelfgebakken boterkoek en drink samen een kop koffie. Ik weet zeker dat ze dat geweldig gaat vinden.

Nog even over de boter. Ik gebruik de boter van Flora Plant in dit recept, verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Deen en Hoogvliet. Flora Plant is een boter die net zo romig en smaakvol is als normale roomboter. En ze maken deze uitspraak zeker waar. Er zijn twee verschillende soorten: gezouten en ongezouten. De gezouten boter kan je gebruiken om bijvoorbeeld vegetarische burgers in te bakken of als basis voor sauzen en de ongezouten boter is een heel fijn alternatief voor roomboter in recepten. Eerder gebruikte ik altijd margarine, maar Flora Plant is echt veel lekkerder. Een een ander groot voordeel: er zitten geen E-nummers in. Reden genoeg om het eens uit te proberen, toch?

Ingrediënten voor de plantaardige roomboterkoek

  • 340 gram Flora Plant
  • 375 gram bloem
  • 270 gram witte basterdsuiker
  • een snuf zout
  • vanille-extract (optioneel)
  • citroenrasp van een halve citroen
  • citroensap van een kwart citroen
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • een klein beetje sojamelk om de boterkoek mee af te strijken

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Weeg alle ingrediënten af en vet een bakvorm in met boter of gebruik bakpapier. Ik gebruik zelf een ronde bakvorm met 26cm doorsnede.
  3. Zeef de bloem. Meng vervolgens alle ingrediënten tot een egaal deeg. Vervolgens doe je dit in de bakvorm en druk je het deeg plat. Dit kan je doen met de bolle kant van een lepel of met je handen die je even nat maakt onder de kraan.
  4. Dan kan je er met een vork figuurtjes in maken, ik heb zelf horizontale en verticale strepen getrokken, maar je kan ook ruitjes maken.
  5. Zet de boterkoek in de 35 minuten in de oven. Daarna laat je de boterkoek even in de oven rusten, zo’n 10 minuten.
  6. Haal de boterkoek uit de oven en laat de plantaardige boterkoek goed afkoelen. Hierdoor wordt de boterkoek vanzelf wat steviger.
  7. Serveer met wat citroenrasp en/of geroosterde amandelen.

Geniet van je heerlijke boterkoek! Ik ben erg benieuwd of jullie de boter in de plantaardige boterkoek net zo lekker vinden als ik.

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *