Ik wil veel meer plantaardig gaan eten. Plantaardig eten is het tegenovergestelde van het eten van dierlijke producten. En nu denk je misschien, dat is toch veganistisch? Dat klopt, plantaardig eten kan als veganistisch worden gezien. Maar ik wil de term toepassen zoals een flexitariër dat doet. Ik hoef niet gelijk alle producten waar dierlijke producten in zitten te schrappen. In ontzettend veel producten zit namelijk melkpoeder, denk bijvoorbeeld aan paprikachips. Mijn doel is om gezonder te leven en minder dierlijke producten te eten, maar het moet wel leuk blijven. Daarom begin ik met het schrappen van producten zoals vlees, melk, kaas en eieren en daarna maak ik misschien wel de volgende stap. Compleet vegan. Maar ik denk dat ik de overgang van ongezond en vet eten naar een meer plantaardig dieet als een proces moet zien. Stapje voor stapje verbeteren. Dat ik bezig ben met duurzamer leven en bewuster eten had je misschien al in de gaten. Het is iets wat ik erg belangrijk vind en ik zou willen dat onze generatie hier veel meer mee bezig zou zijn.

Bewuster en duurzamer leven

De beslissing die ik maak, maak ik niet zomaar. Ik ben op verschillende vlakken bezig om bewuster en duurzamer te leven. Zo ben ik bezig met consuminderen: eerst oude spullen opmaken voordat ik nieuwe koop, niet zomaar nieuwe kleding (of andere spullen) willen kopen, maar ook ben ik bezig met minder plastic gebruiken en ik wil minder eten weggooien. Het zijn kleine stapjes die ik zet. We leven in een consumptiemaatschappij en daarmee vervuilen we de aarde. Daarom vind ik dat juist onze generatie hiermee bezig moet zijn. Wij zijn opgegroeid tijdens de komst van social media en hebben dit de wereld zien veroveren. We worden zó beïnvloed door de wereld van buitenaf, maar vergeten wel eens te kijken naar wat we wel en niet nodig hebben. We kopen omdat anderen het kopen en we durven kleding niet langer dan 1 dag te dragen omdat anderen dat ‘vies’ vinden. We zijn de generatie die nieuwe sokken koopt als er een gat in zit, alles in voorverpakte verpakkingen koopt ‘omdat het zo lekker makkelijk is’ en eten weggooit omdat er een bruine plek op zit. Maar we zijn ook de generatie die laat zien dat ze verandering willen, die meeloopt in de klimaatmars en langzaamaan in beweging komt om bewust met onze aarde om te gaan.

Niet dromen, maar doen

Maar schreeuwen heeft geen zin als we zelf niet veranderen. Als we écht willen dat er veranderingen komen op het gebied van plasticverbruik, voedselverspilling, altijd maar meer willen en eten dan zullen we die verandering zelf moeten zijn. Daarom neem ik mijn eigen tas mee naar de supermarkt, kies ik voor zo weinig mogelijk plastic, probeer ik te koken met restjes (of slim inkopen te doen) en wil ik meer plantaardig gaan eten. Klinkt misschien wel een beetje suf hè? Maar ik ga laten zien dat duurzaam juist heel hip kan zijn. En dat plantaardig eten ook écht lekker kan zijn. En ik weet dat ik met deze uitspraken gelijk een hele discussie teweeg breng, want je doet het nooit goed. Maar juist daarom wil ik deze uitdaging aangaan en laten zien dat het anders kan.

Het hoeft niet perfect te zijn. Kleine veranderingen zijn op dit gebied beter dan geen veranderingen.

Gezonder eetpatroon

Even terug naar mijn keuze om meer plantaardig te gaan eten. Het speelde al langer bij mij dat ik echt wat gezonder moest gaan leven. Niet zozeer dat ik wil afvallen, maar het gaat echt om wat ik eet. Gevulde koek als ontbijt, tosti met veel kaas en saus als lunch, tussendoor wat koekjes, ’s avonds een pizza en daarna wordt er nog een zak chips opengetrokken. Als er dan ook nog eens een stapavond gepland is, zal ik ’s nachts waarschijnlijk ook nog een kapsalon eten. En we hebben het nu niet eens over het drinken wat ik drink, voornamelijk alcohol, limonade en frisdrank. Mij zul je niet snel met water zien rondlopen. Oeps!

En ik ben het zat. Ik ben het zat om elke keer te hunkeren naar ongezonde dingen, mezelf vol te vreten en daarna een powernap nodig hebben, omdat ik op de bank in slaap val. Ik wil me fitter voelen, energieker en weten dat ik voeding eet in plaats van vulling. Want dat is wat het is, vulling om mijn maag te vullen, maar geen voeding voor mijn lijf en mijn hersenen. En daar zit een heel groot verschil tussen. En tuurlijk eet ik af en toe dat gebakje en eet ik af en toe ’s avonds vlees, doordat ik samen eet met mijn huisgenoten is het moeilijk om gelijk compleet overstag te gaan. Maar waar ik kan wil ik plantaardig eten en zoveel mogelijk kiezen voor plantaardige opties (denk aan naturel chips i.p.v. paprika chips met melkpoeder etc.).

We hebben geen vlees nodig. 

Maar waarom ga je dan niet gewoon gezonder eten en kies je voor plantaardig eten?  Na een lang gesprek met mijn broer en het kijken van de documentaires The Game Changers en Forks over Knives denk ik dat wij als mensen beter zonder vlees kunnen dan met. We voelen ons fitter, energieker en zijn gezonder als we plantaardig eten. En om dat te testen alsmede te bewijzen wil ik zelf het grote voorbeeld zijn. Ik ben de ideale persoon om te laten overstappen en als mij het lukt dan kan iedereen het, haha! Daarnaast vind ik het milieu ook belangrijk en verklein je je voetafdruk door plantaardig te eten.

Ik ben een enorme vleesliefhebber, maar het kan ook anders. Daarom kies ik er als vleesliefhebber voor om een plantaardig dieet te proberen, want waarom ook niet?

Er bestaan grote misverstanden over mijn eetpatroon. Ik ben dan wel slank, maar ik eet enorm ongezond. Hoe vetter en zoeter, hoe meer ik ervan geniet. Als ik uit eten ga kies ik voor het grootste stuk vlees en als we stamppot eten, eet ik dat het liefst met braadworst én spekjes. Terwijl ik dit typ vraag ik mij af hoe ik dit in hemelsnaam vol moet houden. Maar ik ben eigenlijk wel heel erg dedicated. Al is het alleen maar om te laten zien dat ik dit kan. Dat ik op wilskracht mijn hele eetpatroon om kan gooien, energieker wordt en mij daardoor beter en blijer ga voelen. Als daar dan ook nog eens een fit lichaam bij komt kijken, ben ik helemaal gelukkig.

Het is een proces

Plantaardig gaan eten is niet iets wat ik van de ene op de andere dag kan doen. Ook ben ik nog in overweging in hoeverre ik plantaardig ga eten. Ik ga vanmiddag lunchen met een vriendin en er zijn maar 2 vegan opties die mij niet lekker lijken. Mag ik dan een keer cheaten? Of ben ik streng en wil ik juist wel voor die vegan optie gaan? Of kies ik er nu nog niet voor, maar doe ik dat over een tweetal maanden misschien wel? Ik eet samen met mijn huisgenoten, ik eet vaak bij mijn vriend thuis en wil niet gelijk te moeilijk doen met avondeten. Het is een proces wat ik zal doorlopen, plantaardig koken is namelijk niet alleen het weglaten van dierlijke producten, je moet ook aanvullende producten eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Hoe ik dit precies aan ga pakken lees je in deze blog.

Wat vind jij? Klinklare onzin of heeft het zin? Ben jij vegetarisch of eet je plantaardig? En zo ja, uit welke overtuiging doe je dat?

Liefs,

Suus

1 Comment

  1. Pingback: Nationale week zonder vlees - Suus van der Veer

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *