Afgelopen donderdag ging ik op bezoek bij De Theemakers in Zwolle. Gevestigd aan de van Karnebeekstraat, mét uitzicht over de binnenstad. Ik volgde een workshop food-paring en vertel jullie hier graag wat meer  over. De workshop wordt gegeven door thee sommelier Suzanne. Naast het organiseren van de theeworkshops, geeft ze ook theetrainingen en kan je haar inhuren voor allerlei evenementen.

Ik ga natuurlijk niet teveel verklappen over de inhoud van de workshop, maar ik kan het je zeker aanraden om hier aan deel te nemen! Thee is net zo veelzijdig als bier en wijn en onwijs goed te combineren met allerlei gerechten. Dus, wil je graag thee leren drinken, meer weten over thee en/of leren hoe je thee kan combineren met eten? Neem dan zeker een kijkje op de website en kies uit een van de vele mogelijkheden.

Maar wat ga je dan wel vertellen, Suus? Tja, daar heb ik even over na moeten denken, maar tijdens de workshop zijn er veel vragen gesteld en verhalen verteld en daar kan ik natuurlijk wel wat over vertellen. Thee is een plant die groeit in landen met een subtropisch klimaat, zoals Indonesië, India, China en Sri Lanka. De plant groeit op een berghelling en hoe hoger de plant groeit, des te lekkerder de thee zal zijn. Theezaden zijn redelijk groot, ongeveer even groot als een grote druif. Hieronder zie je een foto van de theezaden. 

Net als bij een diner met meerdere gangen of een kaasplankje, is het belangrijk dat je de smaken opbouwt. Dat doe je dus ook als je thee gaat proeven, of een diner geeft en daarbij thee serveert. Je begint met de minst sterke smaak. We begonnen dan ook met witte thee. De smaak van witte thee is zacht en niet zo uitgesproken als bijvoorbeeld zwarte thee. Daarnaast zorgt witte thee ervoor dat je smaak neutraliseert. Een goed voorbeeld is jus d’orange drinken als je net tanden hebt gepoetst, dat is helemaal niet lekker. De witte thee zorgt ervoor dat de smaak van het vorige wat je hebt gegeten of gedronken geen invloed heeft op het volgende wat je eet en/of drinkt.

Volledige witte theebladeren, zo jong dat de er zelfs nog dons op de bladeren zit.
Witte thee (China)
Weeg 12 gram per liter thee af. Kook het water op 80 graden, het is niet nodig om het water echt te laten koken (100 graden). Hierdoor zullen de theebladeren ‘verbranden’ en wordt de thee bitter, dat willen we natuurlijk niet. Zodra het theewater heeft gekookt laat je de thee 2 minuten trekken.

Er zijn verschillende soorten theebladeren, je hebt allereerst volledige bladeren, de allerbeste kwaliteit. Daarnaast heb je ook gebroken bladeren, dit zijn de bladeren die net niet goed genoeg zijn om te voldoen aan de allerhoogste kwaliteit. Daarna heb je vennings, grote vlokken theebladeren en ookwel te vinden in de piramidevormige zakjes in de supermarkt. Als allerlaatst heb je de rest van de supermarkt zakjes, de meest gebroken bladeren en de bladeren die als laatst overbleven. Je kan het een beetje vergelijken met de onderste chipjes uit een zak chips, haha!

Groene thee (Sencha, Japan)
Ook voor groene thee hoef je het water niet te laten koken. 70 graden is voldoende en hier zal je thee écht beter van smaken. Weeg 12 gram per liter af en laat de thee 1,5 minuut trekken.

Naast de kwaliteit van de bladeren zijn er nog een aantal verschillen. Tijdens de workshop moesten we namelijk een theezakje open maken, zo eentje uit de supermarkt. Ik wist dat hier meestal suiker en smaakstoffen in zitten, maar ik heb nooit de moeite genomen om zelf een zakje open te scheuren. Toch was ik alsnog verbaasd. Er zaten witte puntjes/balletjes in. Als je alleen zo’n puntje in je mond stopte proefde je meteen de smaak die de thee had. Zoals aardbei, bosvruchten of citrus. Het is dus niet zo dat, waar veel mensen van overtuigd zijn, er citroenschilletjes of gedroogd fruit in het zakje zit. Het zijn gewoon smaakstoffen. Ik plaats dit niet om een betoog te houden over of smaakstoffen wel of geen kwaad kunnen, maar ik denk wel dat het goed is om te weten wat je eet en drinkt. 

Zoals de meesten wel zullen weten, zijn de supermarkt theezakjes dus laag van kwaliteit, het is vergelijkbaar met de wijn in de supermarkt in plaats van bij een wijnkoperij/slijterij. Ook zijn er bepaalde theesoorten waarvan veel gekweekt wordt en door het klimaat snel geoogst kan worden, een voorbeeld hiervan is zwarte thee uit Malawi, Afrika. De kwaliteit is minder, maar daar is de prijs dan ook naar. Het is een afweging die je eigenlijk met heel veel producten maakt: koop je duurdere producten met een hoge kwaliteit of ga je voor goedkoop en minder goede kwaliteit? Het zal ook zeker verschil maken of je een fijnproever bent of niet. Als alle thee voor jou hetzelfde smaakt, snap ik best dat je er niet meer geld voor over hebt. En andersom, als je goed verschil proeft tussen hoge en lage kwaliteit, is het verstandig om er juist wel iets meer voor te betalen.

Groene-zwarte thee (Oolong)
Deze theesoort ligt tussen groene thee en zwarte thee in. Weeg 12 gram af per liter en kook het water op 90 graden. Laat de thee ongeveer 4 minuten trekken en als je niet van sterke thee houdt zou je de thee ook 3 minuten kunnen laten trekken.

Om je wegwijs te maken in het proeven van de thee krijg je een formulier waarop staat welke smaken de thee kan hebben. Er zijn een aantal ‘hoofdcategorieën’ en die zijn weer onderverdeeld in allerlei geuren en smaken. Zo kan de thee een beetje ziltig smaken, ideaal om vis mee te combineren. En als de thee heel rokerig smaakt zou je er een gerookte vis of gebarbecued vlees bij kunnen eten. Het werkt wat dat betreft eigenlijk hetzelfde als wijn en bier. Het is vooral proeven wat werkt; slokje, hapje, slokje en kijk wat het doet met de smaak. Daarnaast heeft thee niet de diepgang van wijn, dus daar moet je voorzichtig mee zijn. Hou de smaken puur en kijk goed welke kruiden je gebruikt. Vind je het nog een beetje spannend en weet je niet zo goed wat wel en niet kan? Dan is de thee pairing workshop écht een aanrader!

Zwarte thee (Lapsang)
Dit is een bijzondere thee, het heeft namelijk een rooksmaak. Ik denk dat deze thee snel in de smaak zal vallen bij mannen, zeker met een goed stuk gebarbecued vlees of vis. Weeg 12 gram af per liter en kook het water op 90 graden, laat de thee 4 minuten trekken. Wees voorbereid, want je houdt ervan of helemaal niet! Maar het is het proberen zeker waard.

Veel mensen denken dat je theewater altijd op 100 graden moet koken, maar dat is niet zo. Dit wordt gedacht omdat je anders een soort schuimlaag op het water krijgt en het een stuk troebeler is. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid kalk in het water. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe troebeler en donkerder de thee wordt en het heeft ook invloed op de smaak. Je kan dus voortaan bronwater gebruiken om thee te maken, of om het gewoon eens uit te proberen. Hieronder zie je een foto van exact dezelfde thee, even lang getrokken. Het ene is bronwater en het andere komt uit de kraan (Zwolle heeft erg hard water). Wat een verschil hè?

Zwarte thee (Earl Grey)
In Earl Grey zit altijd bergamot verwerkt. Dat is een citrusvrucht en een soort kruising tussen een citroen en een limoen, dat geeft de frisse smaak aan de thee. Na het rollen en drogen van de thee wordt er dus altijd een bergamotolie toegevoegd. Ook hiervoor gebruik je 12 gram thee per liter en het water wordt gekookt op 90 graden. Je laat de thee 3-4 minuten trekken.

In alle thee zit overigens cafeïne, net als in koffie, maar het wordt eigenlijk theïne genoemd. In zwarte thee is de hoeveelheid theïne wel groter en dat komt door de manier waarop de thee verwerkt wordt. Witte thee wordt een klein beetje geoxideerd, er komt zuurstof bij. Het is te vergelijken met een appel die bruin wordt als die eenmaal doorgesneden is. Groene thee wordt licht verhit en zwarte thee wordt voor 100% geoxideerd. Het water dat je gebruikt voor de thee moet minimaal 50 graden zijn en meestal tot een graad of 90, bij een enkele theesoort verhit je het water wel tot 100 graden.

Lekker handig: Theepotten, waterkokers en glazen
Naast thee proeven was het ook de bedoeling dat we zelf thee gingen zetten en we hadden allerlei leuke gadgets. Zo zie je in de foto hierboven twee glazen theepot. Je doet de losse thee in een theepot, schenkt het water erbij en laat het trekken, vervolgens giet je het door een zeef in de andere pot. Daarnaast hadden we ook een andere theepot, dit werkt hetzelfde, maar in plaats van dat je de thee door een zeef moet gieten, kan je het gewoon op je glas zetten. Hierdoor Komt de thee er aan de onderkant uit en heb je geen aparte zeef nodig. Een waterkoker waarbij je de temperatuur kan instellen is ook heel handig, dan weet je altijd dat je de goede temperatuur hebt. Wij hadden er thuis al een, volgens mij is die van Philips, maar Google en gij zult vinden! We dronken de thee uit speciale wijnglazen, deze zijn zo gemaakt dat het glas niet kapot springt als je er hete vloeistoffen in doet. Dit gaf gelijk een ander gevoel als je thee dronk. Zeker leuk om aan te schaffen als je van plan bent om een thee-diner te geven, maar ook handig om bijvoorbeeld Irish Coffee in te maken! Geen zin om te zoeken via Google en het hele internet af te struinen? Neem dan een kijkje in de webshop van de Theemakers bij thee accessoires. 

Het is een iets langer artikel geworden dan de bedoeling was, maar ik vind het ook reuze interessant, haha! Wist jij dat thee zo veelzijdig was? En heb jij wel eens gekookt met thee?

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *