Hoewel ik niet heel erg vaak ijs eet, hebben we al regelmatig nicecream gemaakt. Nicecream is ‘gezond’ ijs dat gemaakt wordt van bevroren fruit en (plantaardige) melk. Het is supersimpel en daarom ook al jaren razend populair. Onlangs was Ben & Jerry’s in de aanbieding bij de Appie, maar nog steeds vond ik het belachelijk duur. Er bleef een kruizing in mijn hoofd hangen van de Caramel Chew Chew en de Chunky Monkey, maar dan volledig vegan.
Ingrediënten voor 3 porties:
- 2 bananen
- 150 ml kokosmelk of room (elke andere plantaardige melk of room kan natuurlijk ook, sojamelk maakt het over het algemeen wat zoeter)
- 3 dadels
- Handjevol pecannoten
- 20 gram pure chocolade
- 1 blikje volle kokosmelk
- 100 gram suiker
- 45 gram plantaardige boter/kokosolie
- 75 ml sojaroom
Bereidingswijze:
- Doe de bananen, plantaardige melk of room en dadels in de blender en meng tot een egaal geheel. Zet dit in een bakje in de vriezer en laat minimaal 2 uur opstijven. Roer elk uur.
- Zodra het ijs volledig is opgestijfd kan je de karamelsaus maken. Doe de suiker in een pan (liefst met dikke bodem) samen met 50 ml water. Zet het vuur halfhoog en wacht tot het gaat bubbelen en de karamel lichtbruin wordt. Let op want de karamel veranderd vrij snel van lichtbruin naar donkerbruin en als het te donker wordt, wordt de karamel bitter. Tip: zoek een filmpje op zodat je weet hoe de karamel eruit moet komen te zien.
- Voeg daarna de boter en de room toe, het kan even wat spetteren dus zet het vuur laag. Roer het nog een paar minuten door tot het de gewenste sausdikte heeft. Laat de even saus afkoelen.
- Maak bolletjes van het nicecream en schenk de karamelsaus eroverheen. Hak wat pecannoten en chocola en serveer als garnituur.
Hoe lekker is deze combi! Geniet ervan 😉
Liever een gezonde versie? Laat de karamelsaus dan weg en eventueel ook de dadels.
Liefs,
Suus