Door een spontane actie kwamen we dinsdag 18 april terecht in Harderwijk bij de Basiliek*.

Mijn outfit voor deze avond.

Restaurant de Basiliek bevindt zich aan de Vischmarkt in Harderwijk, ontstaan in 2006 waar Rik Jansma met zijn team de sterren van de hemel kookt. Ze hebben 1 Michelinster, 16 GaultMillau punten en staan ook nog eens op de 56e plaats in de Lekker Top-100.

Voor aankomst in het restaurant werden we al verrast door de prachtige en pittoreske binnenstad van Harderwijk. Het is er knus met smalle straatjes en uit stekende klinkers, scheve panden en onwijs veel charme. Na een aantal toeristische wegen genomen te hebben kwamen we aan bij het prachtige pand van de Basiliek. De deur werd gelijk open gezwaaid door een goed verzorgde en vriendelijke jongedame. Na het aannemen van de jassen namen we plaats in het moderne maar sfeervolle restaurant.

Het bedrijf bevindt zich in het voormalige Agnietenklooster, waar de naam ook vandaan komt. De sfeer van het klooster komt dan ook terug in het modern ingerichte restaurant, zoals de oude gewelven en Romaanse ramen met glas-in-lood. De combinatie van ruwe bakstenen muren met de zachte stoffen op de fauteuils laat mijn hart al gelijk sneller kloppen. In 2016 hebben ze een tweede verbouwing gehad en dat kan je er goed aan af zien. De inrichting is erg modern en het ruwe van het oude klooster wordt gecombineerd met de zachte stoffen die terug komen in de vloerbedekking en fauteuils. De inrichting is smaakvol en de ambiance erg relaxed.

Na het inschenken van een aperitief kwam de sous-chef bij ons langs om te vragen naar dieetwensen. Het laat bij mij gelijk een goede indruk achter als de chef even zijn vertrouwde keuken achterlaat en in contact staat met de gast. We lieten ons verrassen door een vijf gangen diner met 6 amuses.

Vier van de zes amuses, mijn favoriet: de ossenworst met piccalilly! Ik wordt sowieso onwijs gelukkig van een plakje ossenworst.

Bij elke eerste hap vond er een kleine smaakexplosie plaats in de mond. De combinatie van ingrediënten was zorgvuldig uitgezocht en zorgde voor een verrassend effect. Je proeft dat er wordt gewerkt met kwaliteitsproducten en het ziet er prachtig uit. Water en brood werden zorgvuldig aangevuld en er werd gezorgd dat je niets te kort kwam. De gangen werden in een juist tempo geserveerd. We hebben ongeveer drie uur aan tafel gezeten, waarbij we geen enkel moment het gevoel hebben gehad dat we zaten te wachten. Voor ervaren horeca bezoekers lijkt het zelfs wat snel, maar voor ons was dit het perfecte tempo.

Het voorgerecht met o.a. zeebaars en bloedsinaasappel
Een prachtig doorregen ribstuk met knolselderij

 

 

 

Ik vond het best wel stiekem een beetje spannend, omdat ik erg nieuwsgierig was en hoge verwachtingen had. Een restaurant met Michelinster straalt voor mij perfectie uit en van tevoren had ik toch een beetje het idee dat er bepaalde soort mensen komen: rijke oudelui die verstand hebben van elke wijn en weten waar elk ingrediënt vandaan komt. Ik voelde me dus best een groentje op dat gebied.

Gelukkig was dit helemaal niet waar, er zaten allerlei verschillende types en er wordt echt niet van je verwacht dat je alles weet. Je kan gerust vragen welke wijn ze aanraden en wat je nou precies op je bord hebt liggen. Het is totaal niet stijfjes en je kan ook gerust knoeien op het tafelkleed (dit hebben we uitgebreid voor je getest ;)). Het grootste verschil in vergelijking met de ‘normale’ restaurants vindt ik persoonlijk de aandacht. Er is onwijs veel aandacht voor de gast en er wordt ruim de tijd genomen om jouw verwachtingen te overtreffen. Ook in de keuken wordt er veel aandacht besteed aan de gerechten. De ingrediënten zijn met zorg uitgekozen en met liefde bereid. Ik voel me in de watten gelegd, bijna verwend, omdat alles met zoveel zorg bereid en geserveerd wordt.

Ook aan het servies is veel aandacht besteedt, zo mooi als dit eruit ziet!
De friandise met cacao wordt geserveerd in een uitgeholde cacaoboon en de kaneel merengue op een bedje van kaneel. Hoe leuk is dat.

Toen wij allen verzadigd waren en netjes de rekening betaald hadden werden bij de uitgang de juiste jassen aan ons terug gegeven (onthoud maar eens wie welke had!) en met een vriendelijke handdruk verlieten wij dit prachtige bedrijf.

Ik kan het zeker aanraden om eens bij een restaurant te gaan eten die bekroond is met een Michelin ster. Voor mij was dit een heel bijzondere ervaring. We hebben bijzondere smaakcombinaties geproefd en de kwaliteit is uitermate goed. Er wordt onwijs veel aandacht besteedt aan jou als gast, wat echt maakt dat je een avondje uit bent, in plaats van alleen een hapje eten. Wij komen hier erg graag terug, maar ik ben ook heel erg benieuwd welk sterrenrestaurant jullie zouden kunnen aanraden?
Laat een reactie achter in de comments!

Liefs,

Suus

P.S: Wil je ook eten bij de Basiliek? Pas dan op dat je dit restaurant niet verward met de Basiliek in Den Haag of in Lochem 😉

6 Comments

 1. Koen Van der Weerd 19 april 2017 at 22:07

  Beste Suus,

  Leuk stukje! Ik zou het zeer zeker aanraden om een keer te gaan eten bij RIJKS* te Amsterdam. Goede service, lekker eten en leuke sfeer. 😉 haha

  Groeties,
  Koen (je altijd gezellige klasgenoot)

  Reply
 2. Bernadet de Vries 20 april 2017 at 06:28

  Ontzettend leuk geschreven Suus!

  Ik ben zelf eind maart bij De Groene Lantaarn geweest, wat een beleving! Zeker ook een aanrader..

  Reply
  1. suusvanderveer 20 april 2017 at 09:24

   Heel leuk Bernadet, gaan we ook zeker nog eens heen!

   Reply
 3. Sophia 20 april 2017 at 08:55

  Leuk geschreven! De groene lantaarn is een echte aanrader!! Zij halen veel ingrediënten uit eigen tuin. Het is gewoon geweldig daar

  Reply
  1. suusvanderveer 20 april 2017 at 09:23

   Leuk! Die staat ook nog zeker hoog op mijn lijstje!

   Reply
 4. Pingback: Terugblik 2017 - Suus van der Veer

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *