De lente begint alweer een beetje aan te breken en dat doet mij beseffen dat het leven voorbij raast. Ik vlieg van activiteit naar activiteit en ben continue bezig met alles behalve het nu. Klinkt een beetje zweverig, maar mijn hoofd draait soms overuren. Terwijl ik mij haast om op tijd te komen op werk, baal ik dat ik weer iets ben vergeten thuis en ondertussen ben ik alweer bezig met de activiteit die ik na werk heb gepland. Mijn hoofd ontploft bijna van alle gedachtes die er doorheen vliegen. Juist daarom is het fijn om even te mediteren en nergens aan te denken.

Als je geen tijd hebt om te mediteren, moet je er juist extra tijd voor nemen

Klinkt nogal tegenstrijdig hè? Maar juist op drukke momenten kan je hoofd of je lijf behoefte hebben aan een moment van rust. En omdat ik weet hoe moeilijk het kan zijn om die momenten te pakken, heb ik vijf korte manieren  bedacht om te mediteren.

In het kort: hoe mediteer je?

Misschien ben je er bekend mee, maar ik kan mij voorstellen dat velen het nog nooit hebben gedaan. Daarom hier een korte uitleg.

 1. Ga comfortabel staan, liggen of zitten. Probeer zo weinig mogelijk spieren aan te spannen. Let hierbij ook vooral op je gezicht. Voorkom dat je met je ogen knijpt of je tong tegen je gehemelte duwt, alle spanningen moeten uit je lijf wegtrekken.
 2. Laat al je gedachten los, probeer niet om nergens aan te denken, maar laat je gedachten komen en gaan. Focus je daarna op je ademhaling. Dit helpt om je gedachten niet af te laten dwalen, maar zorgt er ook voor dat je hartslag omlaag gaat als je goed ademt.
 3. Maak je ademhaling zo lang mogelijk, adem dus zo lang mogelijk in (door je neus) en zo lang mogelijk uit (door je mond, met een soort ffff/vuuuuu geluid). Laat je buik hierbij opbollen en probeer je schouders laag te houden, dan heb je een goede buikademhaling. Het liefst sluit ik hierbij mijn ogen.
 4. Hou dit een paar minuten vol, zo komt je hoofd en je lijf even tot rust. Wedden dat je hierna een stuk relaxter bent? 😉

mediteren doe je zo - meditatie

Ready? Dan komen hier vijf korte meditatiemomenten:

 1. Mediteren onder de douche
  Een perfect moment om even te ontspannen, was je haren en je lijf en blijf dan nog even 5 minuten onder de douche staan (wat je waarschijnlijk sowieso wel doet als je tijd hebt). Focus hierbij op je ademhaling en hou dit een paar minuten vol.
 2. Even diep ademhalen voordat je gaat slapen
  Als je moeite hebt om in slaap te vallen of ’s avonds nog druk bent in je hoofd is dit het ideale moment om te mediteren. Volg de stappen die ik hierboven heb beschreven en ik weet zeker dat je een heerlijke nachtrust tegemoet gaat. Om in slaap te vallen kan je het effect van de meditatie versterken door bij elke uitademing je in te beelden dat je steeds zwaarder wordt. Dit kan helpen om makkelijker in slaap te vallen.
 3. Goed rekken en strekken als je uit bed stapt
  Je hoeft nooit meer vermoeid de deur uit als je je lijf ’s ochtends even wakker schudt. Neem even een meditatiemoment voor jezelf in plaats van wakker worden met een hele to-do-list in je hoofd. Ga hierbij naast het bed staan en doe gelijk wat rek en strek oefeningen. Draai langzaam rondjes met je nek, buig even voorover, strek je armen en maak je rug bol en hol. Zo activeer je jouw lijf en kan je een stuk energieker aan je dag beginnen.
 4. Geef jezelf een mini-massage
  Heel erg prettig na een drukke dag. Ga comfortabel zitten, mediteer 5 minuten en sluit af met een mini-massage. Gebruik wat handcrème en breng de crème heel bewust aan, druk je handen tegen elkaar en doe alsof je heel stevig je handen wast. Vervolgens kan je met wat olie je nek masseren, leg je vingers in je nek en wrijf ze langzaam heen en weer. Van boven naar beneden en van links naar rechts, experimenteer met wat jij prettig vindt en kom even helemaal tot rust.
 5. Plan een stiltemoment
  De hele dag worden we bestookt met prikkels, er komen appjes binnen, de telefoon gaat, er staat een tv aan of er klinkt ergens muziek. Sluit je een moment af van al die prikkels en geniet vijf minuten van alle stilte om je heen. Even helemaal niets.

Wie neemt er nog meer af en toe even een moment van rust voor zichzelf? Mediteer je dan ook weleens of heb jij een andere manier om te ontspannen?

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *