Als je mijn reis in Thailand hebt gevolgd weet je dat we non-stop mango sticky rice aten. Mango sticky rice, mijn all-time favorite dessert. Ik wordt sowieso heel erg gelukkig van rijstepap, of rijstevlaai, maar de mango sticky rice steeg daar flink bovenuit. Het romige van de rijst met het zoete van de mango is echt een geweldige combinatie. Belangrijke tip: de sticky rice is op z’n best als je de rijst van tevoren even 6-12 uur laat weken in koud water en vervolgens even afspoelt.

Ingrediënten voor 4 grote porties en 6 kleinere porties mango sticky rice:

 • 250 gram sushirijst
 • 450 ml water
 • Een half blik kokosmelk
 • 100-200 gram lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
 • Een snuf zout
 • Eventueel wat maïzena om de kokosmelk te binden
 • 2 mango’s

Bereidingswijze:

 1. Week de rijst minimaal 6-12 uur in koud water. Hierdoor wordt de rijst straks lekker plakkerig. Spoel vervolgens de rijst af tot het water doorzichtig is.
 2. Doe 450 ml water in een pan en breng dit met de geweekte en afgespoelde rijst aan de kook. Laat ongeveer 10-12 minuten zachtjes koken en roer regelmatig. Als het water te snel verdampt en de rijst nog niet gaar is moet je wat extra water toevoegen, vergelijk het een beetje met het bereiden van risotto.
 3. Doe ondertussen de kokosmelk, suiker en het zout in een pannetje en breng zachtjes aan de kook. Ik heb ongeveer 1 eetlepel maïzena toegevoegd zodat de melk wat dikker werd. Draai het vuur ongeveer na 10 minuten zachtjes koken uit en laat even afkoelen, je zult zien dat de melk nu wat gaat indikken.
 4. Giet het water van de sushirijst af en laat even afkoelen in een kom tot het lauwwarm is. Doe vervolgens het kokosmelkmengsel erbij. Doe dit stukje bij beetje om te voorkomen dat de rijst straks drijft in de kokosmelk. Het moet de structuur hebben van een hele dikke rijstpap. Je zou er met een ijsschep bolletjes mee moeten kunnen maken. Als de rijstepap goed is doe je dit in een kommetje.
 5. Vervolgens snij je de mango’s in kleine blokjes. Waarschijnlijk heb je bij 4 personen genoeg aan 1 mango. Ik heb zelf wel twee mango’s gebruikt en de overgebleven mango konden we lekker los oppeuzelen.
 6. Verdeel de mango vervolgens over de 4 of 6 kommetjes en geniet van dit smakelijke dessert!

Dit brengt mij echt 100% terug naar het tropische oerwoud en de zonnige stranden in Thailand. Sluit je ogen en wie weet brengt het jou ook voor even naar een zonnige bestemming 😉

Eet smakelijk!

Liefs,

Suus

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *