• Mijn oma was kortgeleden jarig en dat vierden we bij ons thuis. Ze wilden graag Italiaans eten en dus doken mijn ouders de keuken in. Ze maakten een Italiaanse zoete aardappelsoep, fusilli met limoen pesto en een flinke schaal met lasagne. Mij werd gevraagd om het toetje te verzorgen (mijn specialiteit ;-)). Omdat het best wel mooi weer was in dat weekend had ik niet zo’n zin in een originele tiramisu. Het is namelijk best wel machtig en ik vind het ook meer geschikt voor de herfst en winter. Ik kon me herinneren dat ik het jaar daarvoor tiramisu met limoncello had gemaakt. Dat kon ik natuurlijk weer opnieuw doen en ik ging ermee aan de slag. 
Ingrediënten voor de limoncello tiramisu (6 personen):
 • 1 pak lange vingers
 • 80 ml citroensap (1-2 citroenen)
 • 80 ml limoncello
 • Scheutje suikersiroop
 • 250 gram mascarpone
 • 250 ml slagroom
 • 60 gram poedersuiker
 • rasp van 2 citroenen
 • eventueel nog een citroen voor de garnering
Bereidingswijze:
 1. Leg de lange vingers zo dicht mogelijk tegen elkaar aan op de bodem van een ovenschaal.
 2.  Pers de citroenen uit en schenk er 80 ml limoncello bij en naar smaak een scheut suikersiroop. Het mengsel moet ietwat zuur  zijn maar je mond moet er niet van gaan samentrekken. Schenk het citroenmengsel vervolgens over de lange vingers. Zorg ervoor dat je het goed verdeeld tijdens het schenken zodat de lange vingers voldoende vocht kunnen opnemen. 
 3. Klop daarna de slagroom op tot deze stijf is. Doe de mascarpone erbij, samen met de poedersuiker en klop tot een egale massa. Proef het mengsel even om te testen of deze zoet genoeg is, het moet het zurige van het citroenmengsel ietwat compenseren.
 4. Rasp 2 citroenen en spatel de rasp door het mascarponemengsel. Verdeel deze daarna over de lange vingers en laat een uur opstijven in de koelkast. Garneer met schijfjes citroen of citroenrasp. 

Ik moet zeggen dat de tiramisu erg goed was gelukt, ik had de juiste verhouding zuur-zoet alhoewel hij wat mij betreft nog iets zoeter had gemogen (ben een echte zoetekauw). Als je de tiramisu een nacht in de koelkast laat staan is deze nog lekkerder! Toch mistte ik nog iets in het recept, ik denk dat ik de volgende keer nog een laagje lemoncurd of jam ertussen doe. Daarnaast is het denk ik ook een goed idee om de limoncello tiramisu te garneren met geroosterd amandelschaafsel, dat geeft een klein beetje bite aan de tiramisu.

Zo zie je maar weer, ondanks dat het recept goed is gelukt is het altijd goed om te kijken hoe je het nóg lekkerder kan maken. Wees niet bang om te experimenteren en kijk wat wel of niet lekker is! Wat is jouw lekkerste variatie op de klassieke

tiramisu?

Liefs,

Suus


Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *