Ik kreeg de tip van een vriendin om een blog te gaan schrijven over hoe je je zooi kan opruimen als je fulltime werkt. Lekker ironisch, want als iemand chaotisch is en in een niet-opgeruimde kamer leeft dan ben ik het, haha! Toch begreep ik haar frustratie en moest ik toegeven dat ik tegen hetzelfde probleem aan liep. Niet zozeer omdat ik fulltime werk, maar wel omdat ik weinig thuis ben. Lees: spullen dumpen, andere spullen bij elkaar gris en in no-time het huis weer verlaten. Tja, wat wil je als je studeert, een vriend hebt, werkt en dan ook nog eens graag op stap gaat.

Een opgeruimde kamer staat voor een opgeruimd hoofd

Ondanks dat ik een rommelkont kan zijn, hou ik enorm van netheid in het huis. Als ik dan ook even tijd (en een klein beetje zin) heb, dan ga ik mijn kamer opruimen. De zin ‘ik ga zo even mijn kamer opruimen, hoor!’ Horen mijn ouders dan ook vrijwel iedere dag. Nu is een opgeruimde kamer niet alleen prettig om naar te kijken, het schijnt ook zo te zijn dat je daardoor meer rust creëert in je hoofd en laat je dat nou net nodig hebben om het ook netjes te houden ;-p

Opgeruimd staat netjes

Het zijn bij mij vaak de kleine dingen waarvoor ik geen moeite wil nemen. Denk aan kleding die ik uit de kast heb getrokken of aan heb gehad, sieraden die ik vlak voor het slapen gaan af doe, mijn make-up die ik elke keer uit mijn make-uptasje haal en ga zo maar even door. Het zijn voornamelijk dingen uit gemakzucht. Door die gemakzucht wordt mijn kamer een puinhoop en raak ik makkelijk dingen kwijt, en even heel eerlijk tussen ons: ik ben ook al-tijd al-les kwijt. Herkenbaar? Lees dan zeker door want ik heb wat tips om wat orde te scheppen in de chaos.

Leg alles op een vaste plek

Spullen die bij mij niet zijn vastgeschroefd of gelijmd hebben bij mij potentie om te verdwijnen. Des te vaker je, je spullen op dezelfde plek legt, des te makkelijker het is om ze terug te vinden. Zorg ervoor dat dit logische plekken zijn en je niet te veel moeite moet doen om het daar op te bergen, want dan laat je het alsnog rondslingeren. Zo leg ik bijvoorbeeld mijn fietssleutels als ik thuiskom op het aanrecht, en neem ik ze ‘s avonds mee naar boven. Mijn sieraden op mijn nachtkastje, medicijnen in mijn nachtkastje etc. Ditzelfde kan je ook voor je tas doen. Ik heb altijd een enorm grote tas bij me en prop die het liefst helemaal vol. Mijn portemonnee zit veilig in het binnenvakje, lippenstift of andere make-up in het voorvakje, sleutels hang ik aan de rits aan de binnenkant en ga zo maar door. In het begin zal het wennen zijn, maar als je er een gewoonte van maakt dan gaat het automatisch.

Een sluiting? aan je sleutel

Over die sleutels gesproken, ik heb een sluiting als sleutelhanger, zo kan ik mijn sleutels ergens aan haken als ik ze opberg in mijn tas en hoef ik niet helemaal onderin mijn tas te graaien om ze terug te vinden.

Zorg ervoor dat je plek hebt om je spullen op te bergen

Klinkt voor de hand liggend maar dat is het niet altijd. Wat ik hiermee bedoel is: zorg dat het aantrekkelijk is om je spullen op te ruimen. Zo heb ik een bakje op mijn nachtkastje staan om ‘s avonds mijn sieraden in te gooien die ik om heb, dan ben ik namelijk lui en heb ik geen zin om 5 meter extra te lopen en een laatje open te trekken wat kraakt en kabaal maakt. (En zeker niet als het midden in de nacht is en mijn ouders al slapen). Dat bakje gebruik ik wel en de sieraden doe ik de volgende dag weer om, of ik leg ze terug en pak andere sieraden. Daarnaast kan je ook denken aan een stoel om kleren (netjes en tijdelijk!) overheen te hangen, of een bak voor belangrijke papieren die nog gesorteerd moeten worden etc.

Doe het gelijk!! Van je kleren in de was tot je administratie op orde brengen.

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig met het voorgaande punt, maar dat doe je in uitzonderlijke gevallen (zoals wanneer je midden in de nacht thuiskomt). In de meeste gevallen probeer je je rommel uiteraard gelijk op te ruimen. Doe vieze kleren gelijk in de was en vouw schone kleren op, ruim de keuken gelijk na gebruik op (ja, inclusief het afvoerputje, hoe langer je wacht, hoe viezer het wordt) of schaf een aantal mappen aan voor de administratie en berg belangrijke papieren gelijk op. Zo heb ik een map voor mijn zorgverzekering/zorgkosten, werkgerelateerde papieren zoals mijn contracten en loonstroken, belangrijke informatie vanuit school etc.

Georganiseerde chaos

Toch even geen tijd om het gelijk op te ruimen? Zorg dan voor een georganiseerde chaos en leg spullen uit dezelfde ‘categorie’ op één plek. Leg alle kleding bij elkaar, alle keukenspullen, alle was. Een stapel kleren ziet er namelijk veel netter uit dan wanneer je hele bed vol ligt en vieze en schone was door elkaar ligt. En als je vieze vaat hebt staan, maar je geen tijd hebt om het af te wassen? SPOEL HET ALSJEBLIEFT AF! Niks viezer dan vaat met etensresten van 3 dagen terug. Veel fijner is het om het even af te spoelen (kost je namelijk nog geen 10 seconden). Aangekoekte spullen zet je gelijk in water, dan kan het even weken en schraap je de volgende dag er zo af. Stapel het netjes op en zet het in een hoek van de keuken zodat je er niet continue last van hebt.

Plan extra tijd in om het netjes te houden

‘S ochtends je tas moeten pakken om ergens anders te overnachten, en een dag later maar een kwartier hebben om die tas te dumpen en andere spullen bij elkaar te grissen WERKT NIET. Dan neem ik bij wijze van spreken mijn yogaspullen mee naar school en laat ik mijn laptop op school liggen terwijl ik superveel moet doen (dat laatste is mij dus écht eens overkomen). Hoe vaak ik het ook probeer, ik heb gewoon tijd nodig om mijn spullen te pakken en op te bergen. Anders vergeet ik dingen en kost dat vervolgens alleen maar extra tijd waardoor ik nóg meer in de knel kom. Ik zorg er daarom voor dat ik óf voldoende tijd heb om mijn tas te pakken óf ik dat de vorige dag al heb gedaan. Daarnaast helpt het om bij thuiskomst gelijk door te lopen en mijn spullen gelijk op te bergen. Als je eerst gaat zitten dan blijven die spullen staan en stapelt de rommel zich op.

Geef jezelf een schop onder je kont

En mijn allerlaatste tip: het netjes houden en je spullen opruimen is een kwestie van gewoon DOEN! Geef jezelf dus die schop onder je kont en ga aan de slag! Eens in de zoveel tijd hou ik een grote schoonmaak zodat ik de twee weken erna het netjes kan houden om het vervolgens drie weken later weer te verpesten, hahaha! Maar hoe beter je het bijhoudt, hoe minder tijd het kost en die tijd kan je dan weer mooi gebruiken om te luieren 😉

Hebben jullie ook weleens moeite met je kamer/ huis/ appartement netjes houden? En welke tip zou jij anderen willen geven om ze hierbij te helpen? Laat het mij weten in een reactie!

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *