Ik lig alweer drie uur lang op bed naar mijn telefoon te staren als ik mezelf dwing om wat anders te gaan doen. Helemaal gek wordt ik van mijn telefoonverslaving. Het begon met het bingewatchen van een serie die ik volg, vervolgens belandde ik in verschillende social media apps om mijn meldingen te checken en eindigde ik met voorgestelde Kardashian-filmpjes. Op dat moment besefte ik dat ik mijn tijd zó aan het verdoen was. Toch kan ik mijn telefoon maar amper wegleggen. Herkenbaar?

Telefoonverslaving

Als je mij vraagt of ik verslaafd ben aan mijn telefoon zeg ik volmondig ‘ja’. De ontkenningsfase ben ik allang voorbij, haha! Ik weet dat ik niet zonder kan. Toevallig had ik het er onlangs over met mijn ouders. We waren aan het eten en op het moment dat het eerste bord leeg was, spiekte ik even op mijn telefoon. ‘Goh’ zegt papa, ‘Weet je wat jij zou moeten doen in de klas? Een project waarbij jullie allemaal een paar dagen zonder telefoon leven. Eens kijken wat dat met jullie doet.’ Ik begin te lachen, hij kan zelf niet eens een paar dagen zonder zijn telefoon, hoor ik mezelf denken. Ik spreek hem gelijk tegen ‘Heeft helemaal geen zin. Kan ik niet eens op mijn rooster kijken. Hoe weet ik dan waar ik les heb?’. Hij reageert op wat ik zeg: ‘Oke, in het weekend dan.’ Ik kijk hem verontwaardigd aan. ‘Nee hoor, belachelijk. Wie kan er tegenwoordig nog zonder zijn telefoon? Hoe moet ik dan afspreken met vrienden? En wat als ik even geld over moet maken van mijn spaarrekening?’

Even zonder telefoon

Terwijl ik in de verdediging schiet, zie ik het probleem groter worden. We kunnen inderdaad niet meer zonder onze telefoon. Toch boeit het me eigenlijk niet zoveel ,want we hoeven toch ook niet meer zonder? Pas ’s avonds, na 3 uur met dat stomme ding in bed te hebben gelegen, begin ik er weer over te peinzen. Ik ben er al een tijd klaar mee, mijn haat-liefde verhouding met die telefoon. Ik zou soms best wel een dagje zonder mijn telefoon willen. Lekker rustig, geen gezeik aan je hoofd en veel meer aandacht voor alle mooie dingen om je heen. Het klinkt fijn, maar tegelijkertijd benauwd de gedachte mij. Niet kunnen bellen of iets op internet kunnen opzoeken beperkt je ook op een bepaalde manier. Alle informatie die ik nodig heb staat erop, welke bus ik moet pakken, waar ik les heb en welke afspraken ik allemaal heb. Ik denk erover na en vraag mij af of de telefoon het probleem is of dat het de social media apps zijn waar ik over val. Het antwoord op deze vraag weet ik maar al te best.

Een aantal tips om je telefoongebruik te verminderen:

 • Download een app die jouw telefoongebruik bijhoudt
  Bij Iphone kan je standaard zien wat jouw schermtijd is door het volgende aan te klikken > instellingen > schermtijd. Mocht je een gedetailleerdere analyse willen of heb je een Android? De app Moment geeft inzichten in hoe vaak jij je telefoon ontgrendeld, hoe lang je scherm open staat en welke apps je opent.
  Klik hier voor de Apple versie.
  Klik hier voor de Android versie.
 • Zet je meldingen uit
  De hele dag door ontvang je meldingen van de apps die op jouw telefoon staan. Van herinneringen in je agenda tot berichten uit Whatsapp. Ga naar jouw instellingen en schakel de meldingen uit die je niet meer wilt ontvangen. Bedenk welke meldingen je meestal alleen aanklikt zodat de melding verdwijnt en schakel deze uit.
 • Verwijder overbodige apps
  Ontvang je meldingen van apps die je eigenlijk nooit opent? Of staan er apps op je telefoon die je eigenlijk nooit gebruikt? Hou een schoonmaakbeurt voor je telefoon en verwijder alle overbodige apps.
 • Telefoon uitzetten of thuislaten
  Eén van de makkelijkste manieren om je telefoongebruik te verminderen is om je telefoon uit te zetten of thuis te laten. Zonder telefoon de deur uitgaan kan zorgen dat je je beter kan concentreren en minder stress ervaart. Het geeft rust aan je hoofd, omdat je niet continue bezig bent met je telefoon.
 • Afspreken met vrienden en iets doen zonder telefoon
  Je brengt misschien wel tijd door met vrienden of vriendinnen, maar spreek je elkaar dan ook echt? Het gebeurt vaak genoeg dat je samen bent, maar eigenlijk bijna de hele tijd op je telefoon zit. De één is een verhaal aan het vertellen, maar wordt continue onderbroken omdat de ander op zijn/haar telefoon zit. Spreek af om je telefoon eens een keer weg te leggen en samen iets te ondernemen. Ga naar buiten, stap op de fiets of lees een boek. Er zijn genoeg leuke activiteiten te verzinnen die je samen kan doen.
 • Telefoon in andere ruimtes neerleggen dan waar jij bent
  Als je je telefoon niet bij je hebt, kan je hem ook niet gebruiken. Leg je telefoon beneden neer zodra je gaat slapen. Ook handig om je telefoon in een andere ruimte neer te leggen als je gaat leren. Dit voorkomt dat je vlak voordat je gaat slapen nog over je tijdlijn gaat scrollen, of afgeleid raakt tijdens het leren.
 • Telefoon op stil of nachtstand/ vliegtuigstand zetten
  Het niet horen van je telefoon scheelt soms al de helft. De geluiden werken als een soort alarm, je aandacht is gelijk gericht op de meldingen die binnenkomen. Zorg ervoor dat je je telefoon op stil, vliegtuigstand of nachtstand zet. Als je je telefoon op stil zet krijg je alle meldingen nog binnen, bij de vliegtuigstand ben je helemaal onbereikbaar en de nachtstand schakelt alleen alle meldingen uit.

Hoe ervaar jij jouw telefoongebruik? Ben je een bewuste gebruiker of ben je eigenlijk ook iets meer online dan goed voor je is? Ik ben heel erg benieuwd!

Liefs Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *