Afgelopen week had ik mama gevraagd wat boodschappen voor me te doen waaronder aardbeien en hüttenkäse. Vervolgens kwam ik thuis en zag ik geen aardbeien staan op de plek waar ze normaal staan en ging er vanuit dat mama het was vergeten. Ik besloot het zelf even te halen en bij thuiskomst kwam ik erachter dat mama wél boodschappen had gedaan en ik nu dubbel zoveel in huis had… oeps! De aardbeien waren zo op en dat was dan ook niet zo erg, maar wat moest ik nou met die 400 gram hüttenkäse? Het was al bijna over datum en ik had geen zin om elk broodje ermee te beleggen. Ik bedacht opeens dat ik er pannenkoeken van kon bakken!

De ingrediënten:
– 100 gram bloem
– 400 gram hüttenkäse
– 2 middelgrote eieren

Dit is het basisrecept voor de pannenkoeken, ik had alleen zelfrijzend bakmeel in huis en dat kan ook prima met dit recept. Ook had ik redelijk kleine eieren en heb er daarom één extra door het beslag gedaan. Daarnaast verwachtte ik dat het wat zoetere pannenkoeken zouden worden en leek het mij een goed idee om een beetje vanille door het beslag te mengen. Het was zeker niet vies, maar ook niet echt een toevoeging aan het recept. Dit kan je dus prima weglaten. De smaak van deze pannenkoeken vind ik persoonlijk vergelijkbaar met een normale pannenkoek waarbij de kaas is meegebakken.

Bereidingswijze:
1. De bloem, hüttenkäse en eieren meng je goed met elkaar. Door de bloem eerst te zeven zal het minder klonteren. Als alles goed gemengd is komt het beslag er zo uit te zien:

Het zal nooit een egaal beslag worden vanwege de korrelige hüttenkäse.

2. Vervolgens zet je een pan op hoog vuur en laat hem even heet worden. Klontje boter in de pan en schep met een juslepel of kleine soeplepel het beslag in de pan. Doordat het veel minder vloeibaar is dan normaal pannenkoekenbeslag streek ik het beslag meteen uit met een lepel. Ik gebruikte een kleine koekenpan en er pasten precies twee kleine pannenkoekjes in de pan. Let er op dat je de pannenkoeken niet te dik maakt, anders zal de binnenkant niet mooi gaar worden.

3. Als je ziet dat de randjes ietwat bruin kleuren en het beslag wat opdroogt kan je de pannenkoeken omdraaien. Let op dat de pannenkoeken behoorlijk dik van structuur is. Het makkelijkste is dan ook om een spatel te gebruiken in plaats van de pannenkoek omgooien met de pan.
Zodra beide kanten bruin kleuren is de pannenkoek klaar.

Ik heb de pannenkoeken tijdens de lunch gegeten, zonder iets er op, maar je kan ze ook prima als ontbijt, snack of bij het avondeten eten als dessert met een beetje Griekse yoghurt en aardbeien.. Ik vond ze zelf redelijk hartig en het lekkerst zonder beleg, maar mijn moeder at ze juist graag met een beetje jam. Je kan het dus zo feestelijk maken als je zelf wilt!

Blunder
Ik was net bezig om het beslag in de pan te doen toen ik mijn hand, waarmee ik de lepel vast had, brandde aan de pan. Ik schrok meer dan dat het pijn deed en trok mijn hand veel te snel terug waardoor het beslag alle kanten op vloog. Van mijn haar tot op de muur en de vloer. Echt weer iets voor mij, haha!

Om de een of andere reden mislukt mijn eerste pannenkoek altijd… Deze verdwijnt dan ook altijd in mijn mond tijdens het bakken, hihi.

Dit komt bij ons zeker vaker op tafel, we vonden het namelijk erg lekker. Ontdekken jullie wel eens nieuwe dingen door te koken met restjes? Of gooi je wel eens onnodig iets weg?

Liefs,

Suus

4 Comments

 1. Simone 7 mei 2017 at 15:43

  Het allerlekkerst met gemberjam! Pannenkoekjes vullen goed. Ik hou niet zo van kaas op m’n pannenkoek, de kaasmaak die Suus noemt viel mij eigenlijk niet zo op! Aanrader!!

  Reply
  1. suusvanderveer 7 mei 2017 at 15:45

   Haha ja smaken verschillen hè, zelfs papa vond het lekker (die absoluut niet van kaas houdt).

   Reply
 2. Eltina 10 mei 2017 at 11:08

  Leuk recept Suus, ga het ook eens proberen! En restjes, ja, vorige week donderdag nog toen ik niet had bedacht dat de winkels om 7 uur dicht gingen vanwege dodenherdenking haha. Toen hebben we maar een lekkere pasta in elkaar gedraaid van alles wat ik nog in huis had. Dat werd rigatoni met tuinbonen, tonijn, ui, beetje wasabi (over van de sushi), én toevallig ook Huttenkase! De pan ging leeg haha

  Reply
  1. suusvanderveer 10 mei 2017 at 11:19

   Leuk Eltina, hou me op de hoogte of het gelukt is 😉

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *