Onlangs schreef ik over consuminderen en waarom het zo belangrijk is. Ik had zelf drie categorieën die ik wilde opruimen: mijn toiletspullen, make-up en kledingkast. Ik vind het heerlijk om regelmatig even door mijn kledingkast heen te gaan en doe dit eigenlijk sowieso elk half jaar. Het zonnetje begon steeds vaker te schijnen, de winter items worden niet meer gedragen en de korte broek werd juist steeds vaker uit de kast gepakt. Je kledingkast verduurzamen zorgt ervoor dat je minder keuzestress hebt en de items die je hebt met meer plezier draagt dan voorheen. Als klap op de vuurpijl, ruimt het nog eens lekker op ook!

  • Begin met opruimen

Kijk kritisch naar de kleding die je hebt. Welke items draag je vaak? Welke items liggen al jaren in de kast en heb je nooit aan? En welke items zijn kapot, maar kunnen misschien nog gemaakt worden? Ik maak zelf stapels met: behouden, wegdoen, twijfel. Tevens is dit ook voor mij het moment dat ik alle kleding weer netjes ophang/opvouw en dat opvouwen doe ik volgens de Konmari methode in mijn ladekast. Zo houd het netjes en overzichtelijk. Als je weet wat je in de kast hebt hangen, ben je ook veel sneller geneigd om alle kleding te dragen dan wanneer je eerst moet graaien naar dat ene t-shirt die wellicht ergens onderop ligt.

  • Bepaal wat je met kleding gaat doen die je zelf niet meer wilt

Weggooien in een textielcontainer is geen goede oplossing. Het geeft je misschien een heus ik-ben-zo-lekker-aan-het-recycelen-gevoel, maar de beste items worden doorverkocht aan Oost-Europa en de afdankers komen in ontwikkelingslanden terecht. Daar worden de items voor een prikkie verkocht, waardoor lokale ondernemingen geen eerlijke kans hebben om geld te verdienen. Op deze pagina van BNN lees je een interview met de makers van Goodwill Dumping (aanrader om te kijken!)

Verkoop items, ruil met anderen, breng het naar een winkel met tweedehands kleding (zoals Appel & Ei), vermaak de items tot een nieuw item of geef het aan de kringloop.

  • Back to basic

Een duurzame kledingkast begint bij goede basics. Denk aan een fijne spijkerbroek, simpele hemdjes en t-shirts en jasjes die overal bij passen. Bewaar deze kledingstukken vooral, want ze komen altijd van pas. Maak een onderscheid tussen basics en uitgesproken kledingstukken. Zo heb je gelijk een overzicht van waar je heel veel van hebt en dit helpt je later bij het maken van combinaties.

  • Vermijd ‘dubbele’ kledingstukken

Ik heb veel kledingstukken die erg op elkaar lijken. Bedenk dat je meer hebt aan één goede jeans dan heel veel ‘flodder dingen’. Tien witte blouses die op elkaar lijken zorgt ’s ochtends alleen maar voor keuzestress. Het is misschien even slikken, maar mijn ervaring is dat ik juist met minder kledingstukken meer combinaties ga maken. Ik draag de items vaker en met meer plezier omdat het items zijn die ik écht heel erg leuk vind.

  • Pas de kleding waar je over twijfelt

Als mijn moeder en ik gingen winkelen vroeger dwong ze mij altijd om eerst iets te passen voordat ik zei dat ik het lelijk vond. Ik vond het altijd zó stom als ze dat zei, maar ze had 100% gelijk. Sommige items moet je gewoon echt aan zien voordat je er wat van kan vinden. Ik vind het tegenwoordig zelfs leuk om alles waar ik over twijfel of items die ik nooit draag even aan te trekken. Vaak kom ik dan weer op nieuwe combinaties waardoor ik het item ineens wel weer leuk vind om te dragen.

  • Berg de kleding op waar je op uitgekeken bent

Ben je na het passen nog steeds niet overtuigd? Doe de items dan in een doos en berg deze op. Pak de doos er weer bij als je behoefte voelt om nieuwe kleding te kopen. Wedden dat er weer een aantal items zijn die je toch wel weer leuk vindt om te dragen? Als ik het na een jaar of één, twee nog steeds niet leuk vindt is het tijd om het weg te doen.

  • Wees kritisch bij nieuwe aankopen

Het is zo makkelijk om steeds nieuwe dingen te willen kopen. We zien zoveel advertenties en reclames voorbij komen op social media. Niet alleen door bedrijven, maar ook door de mensen die je volgt. Ik krijg zelf al vrij snel de neiging om nieuwe kleding te kopen als ik op internet wat gaafs voorbij zie komen. Toch is dat juist iets wat je niet moet doen. Wees kritisch op je aankopen en koop alleen nieuwe kleding als je het écht nodig hebt. Dat betekent dat je een rok koopt omdat je nog geen rok hebt en niet dat je een rok koopt terwijl je nog een zwarte rok, een spijkerrok, een kokerrok en een rok met bloemen in de kast hebt liggen. Het is even slikken, maar naarmate je dat afleert zul je je juist trots voelen als je iets juist niet hebt gekocht.

  • Wordt verliefd op de items in je garderobe

Ga voor items waar je he-le-maal verliefd op bent. Koop geen items onder het mom van ‘leuk voor een festival’ (Haha, guilty, het was zelfs zo erg dat ik bijna alleen nog maar zomerse festivalkleding kocht). Je kan beter 10 items hebben die je elke dag met liefde draagt, dan 20 topjes die je eigenlijk nét niet helemaal leuk vindt en daarom maar één of twee keer aan hebt gehad. Je hebt écht geen 10 verschillende broeken nodig. Met 3 items waar je helemaal verliefd op bent, red je het ook wel.

Hopelijk helpen deze tips je bij het verduurzamen van je kledingkast. Het is vooral een kwestie van doorzetten. Geen nieuwe kleding kopen en het doen met de kleding die je hebt lijkt in het begin moeilijk, maar na een tijdje wen je eraan. Wedden dat je dan spijt hebt van de hoeveelheid geld die je daaraan uit hebt gegeven? En het is zo fijn om te weten wat je in de kast hebt hangen. Ik weet zeker dat je ’s ochtends minder keuzestress zult ervaren en de kleding met meer liefde draagt dan voorheen.

Succes!

Liefs,

Suus

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *