Ik vind het heerlijk hoor, ’s winters lekker lopen snaaien van alles wat los en vast zit, maar zo tegen het begin van de lente breng ik daar toch altijd even verandering in. Waar het begint met speculaaskoeken, kerstdiners en oliebollen, eindigt het bij mij altijd in ongegeneerde vreetbuien waarbij mijn honger niet te stillen is, haha! In de lente heb ik altijd de neiging om weer lekker gezond te doen, is mijn lijf ook wel blij mee na al die vette, zoete meuk. Een soort detox dus maar dan zonder gekke maaltijdsappen of ander vreemd gedoe. Gewoon weer ‘effe normaal doen’.

Zomerzon

Het is lente en dat betekent dat de temperaturen oplopen en de zon wat vaker schijnt. Tijd om de frisse buitenlucht op te zoeken! Pak de fiets in plaats van de bus, ga een stuk wandelen of spreek gewoon weer eens buiten met iemand af. De buitenlucht is gezond! Zo vreselijk als ik het in de winter vind (lees: bij sneeuw, vrieskou en regen blughh), zo heerlijk vind ik het in de lente en de zomer! Geef jezelf die schop onder je kont en ga erop uit!

Water, water, water

De tijd van de warme chocolademelk met slagroom is nu echt voorbij. Wist je trouwens dat als je dorst hebt, je lichaam dat vaak uit in hetzelfde gevoel dat je krijgt als je trek hebt? Vaak is dat dus helemaal geen vraag naar eten, maar naar water! Drink daarom altijd eerst een glas water voordat je de voorraadkast opentrekt, misschien is het wel niet eens nodig 😉 Bij voorkeur drink je dan ook nog eens voor elke maaltijd een glas water, dat zorgt ervoor dat je niet te veel eet. Voeg er wat (bevroren) fruit aan toe en kneus het een beetje om water met een smaakje te maken.

Gezond snacken

Het liefst eet ik de hele dag door, m’n ouders maakten vroeger al grapjes dat ik van eten aan elkaar hing en het woord borrelen haast eerder kon zeggen dan papa en mama 😉 Eten is gewoon bijna een hobby te noemen, hahaha! Het is zo gemakkelijk om ongezonde dingen te gaan snaaien, zoals chips, zoutjes, snoep en koek. Vervang dit eens voor een optie die gezond is zoals een (klein) handje nootjes, wat snackgroenten of een rijstwafel of cracker. Klinkt misschien wat saai, maar met verrassend beleg of een gezonde dipsaus is het goed te doen. (denk aan groentespreads en zelfgemaakte yoghurtdips). Na het avondeten heb ik ook altijd de neiging om te willen afsluiten met wat zoets, in plaats van de koektrommel openen, loop ik nu naar de fruitmand om een mandarijntje te pakken of wat druifjes te eten.

Kleinere porties

Één van de makkelijkste manieren vind ik om kleinere porties te eten. Ik ben dan ook een kleine eter, maar het helpt altijd wel. Schep maar één keer avondeten op, in plaats van twee keer of eet ’s middags of ’s ochtends een boterhammetje minder. Neem een halve portie chips in plaats van de hele zak en ga voor een klein glas frisdrank in plaats van een grote. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je jezelf uit gaat hongeren, maar hier en daar wat minder eten kan heus niet altijd kwaad. Kijk kritisch naar waar jij misschien te veel van eet, en bezuinig daar dan een beetje op. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alle porties gaat halveren 😉

Groente en fruit inkopen

Gezond eten betekent al vrij snel meer groente en fruit eten en dat kan soms best duur zijn, zeker wanneer je voor de exotische fruitsoorten gaat en fruit dat niet in het seizoen is. Wees slim en hang een kalender op de koelkast met wanneer groente- /fruitsoorten op hun best zijn. Daarnaast ben je vaker goedkoper uit wanneer je langs de groenteboer, marktkraam of Turkse supermarkt gaat. Kost even wat meer moeite, maar dan heb je ook wat! Maak er gelijk een gezellig uitje van met je vriend / vriendin / zus / oma, heb je twee vliegen in één klap.

App Lifesum

Mijn allerlaatste tip: de app Lifesum downloaden. Hier kan je makkelijk instellen wat je doel is (gezond worden, afvallen of sterker worden) en alle gegevens bijhouden. Ideaal om inzicht te krijgen in wat je eet en drinkt. Je kan bijhouden hoeveel je beweegt, wat je eet en hoeveel je drinkt. Eventueel zou je ook lichamelijke kenmerken kunnen bijhouden zoals omtrek en gewicht. Je kan barcodes scannen van producten en ik vind dit echt de beste in z’n klasse. Het werkt makkelijk, bijna alle producten staan erin en de voedingswaarden kloppen. Ik vond het echt een eyeopener en het hielp mij bij het maken van bewuste keuzes. Ik besloot daardoor soms toch net die ene snack over te slaan, als ik veel had gegeten of ik zag dat ik eigenlijk te weinig had gegeten en verwende mijzelf dan met wat lekkers.

Goed om te vermelden dat dit tips zijn die voor mij goed werken, ik beloof niet dat je ineens dubbel zo gezond wordt of kilo’s afvalt als je mijn tips opvolgt, maar wie weet helpt het je een beetje om bewuste keuzes te maken. Daarnaast verschilt het heel erg per persoon wat wel en niet werkt. Wat is jouw beste tip om weer wat gezonder te worden? Deel het hieronder in de reacties!

Liefs,
Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *