In mijn puberteit kreeg ik huidproblemen, acne. Het begon met jeugdpuistjes en toen ik begon met het slikken van de pil verergerde het probleem. Naarmate ik ouder werd, zo’n 17/18 jaar leek het even iets minder te zijn, maar een jaar later verergerde het weer. De afgelopen twee jaar ben ik ontzettend veel bezig geweest om mijn huid te verbeteren. Toch leek het niet echt te helpen. Na een ellendig lange zoektocht en veel dingen uitproberen leek ik dan toch een oplossing gevonden te hebben: stoppen met het drinken van melk.

Slikken van de pil

In eerste instantie dacht ik dat mijn acne ontstond door het slikken van de pil. Het probleem leek zich namelijk elke 4-5 weken te herhalen. Zodra ik ongesteld moest worden werd mijn huid erg onrustig. De week erna leek het zich weer te herstellen, totdat ik weer ongesteld moest worden. Stoppen met de pil was voor mij geen optie: een spiraal durfde ik niet en ook in veel andere conceptiemiddelen zaten hormonen. Het overstappen op een ander soort pil leek ook niet echt verandering te brengen in mijn huidconditie.

Allergie

Na van alles uitgeprobeerd te hebben: de huid uitdrogen, de huid hydrateren, bietensap drinken, maskers gebruiken, noem het maar op, kwam ik op een pagina terecht over huidproblemen. Hier stond een gezicht op afgebeeld met de gebieden van welke puistjes waar de oorzaak van zouden kunnen zijn. Nu zat mijn hele gezicht eronder, maar ik had het voornamelijk bij mijn wangen en kaaklijn. Dit kon erop duiden dat ik iets in mijn eetpatroon moest aanpassen. Ik weet van mezelf dat ik slecht eet en veel frisdrank drink en vermoedde dat, dat de oorzaak was. Nog geen paar dagen later kwam ik een blog tegen over het verband tussen acne en melk. De dame in kwestie had ook zware huidproblemen, maar ze was erachter gekomen dat ze overgevoelig was voor melkeiwitten. Nadat ze gestopt was met het drinken van melkeiwitten, zag ze haar huid met sprongen vooruit gaan…

Melkeiwitten

Ik dronk enorm veel melk, wat dat betreft een echte Hollandse. Bij het ontbijt, bij de lunch en zelfs bij het diner. Melk kon ik echt de hele dag door drinken. Zelfs als ik een flinke kater had, leek melk de oplossing te zijn. Het idee dat ik moest stoppen met het drinken ervan deed me dan ook wel een beetje pijn. In het begin pakte ik stiekem nog weleens een beker melk, het was hartje winter toen ik begon. Ik vond het toen zó moeilijk om de warme chocolademelk te laten staan. Toch probeerde ik mijn melkinname drastisch te verminderen en ik merkte dat des te langer het duurde, des te beter mijn huid werd, zonder daar al te veel moeite voor te doen. Op de website van Dr. Jetske Ultee lees je er meer over, zij heeft zoveel onderzoek gedaan naar de huid en huidproblemen, als je hier meer over wilt weten ben je bij haar zeker aan het goede adres.

Mijn grootste onzekerheid

Mijn acne was mijn grootste onzekerheid. Ik vond mezelf lelijk en merkte dat ik er rekening mee hield bij het maken van foto’s. Als ik veel acne had maakte ik geen foto’s of ik gooide er een flinke filter overheen. Toen ik ‘gewoon’ nog jeugdpuistjes had durfde ik prima zonder make-up de deur uit, maar met mijn acne van de afgelopen jaren gebruikte ik bijna altijd een laag foundation. Ik merk nu het bijna weg is, dat ik me ineens beter voel en het makkelijker is om zonder make-up de deur uit te gaan. Pas nu ik zo zelfverzekerd ben, besef ik mij hoe onzeker ik de afgelopen paar jaar over mijn huid was. Ik denk ook dat er een groot taboe op ligt. We verbergen het, bewerken het en zien het als iets ‘vies’ en ‘onnatuurlijk’. Onzin eigenlijk, want ook als je puistjes hebt kan je er prachtig uitzien, zonder het te hoeven verbergen onder een flinke laag make-up.

Voor en na-foto’s

Ik heb veel te lang getwijfeld om onderstaande foto’s te delen. Mijzelf zó kwetsbaar opstellen en laten zien wat ik zo lang heb geprobeerd te verbergen. Toch ga ik het doen, om te laten zien wat zo’n kleine verandering als het niet drinken van melk en het iets beter reinigen van mijn huid kan doen.

Voornamelijk op mijn wang en bij mijn kaaklijn had ik vreselijke ontstekingen.

Reinigingsritueel

Zoals ik net kort benoemde heb ik ook iets aangepast in mijn reiniging. Ik was namelijk nogal lui als het ging om het reinigen van mijn huid. Op ‘normale’ avonden ging het nog wel, maar als ik laat thuis was en de volgende dag weer vroeg op moest dan had ik vaak geen zin om mijn make-up eraf te halen. Als ik dat deed, gebruikte ik olie om mijn oogmake-up eraf te halen en een melkachtige lotion voor mijn make-up. Tegenwoordig besteed ik hier meer aandacht aan. Ik probeer sowieso ook als ik laat thuis ben mijn make-up eraf te halen. Nog steeds op dezelfde manier, maar daarnaast gebruik ik ook een balsem om nog grondiger te reinigen. ‘S ochtends gebruik ik een schuimende reinigingscrème (héééérlijk spul van Rituals) en sinds kort maak ik gebruik van de exfoliator en moisturizer van Dr. Jetske Ultee. Dit laatste doe ik nog maar zo kort, dat ik niet denk dat het invloed heeft gehad op mijn huidverbetering tot nu toe, maar ik hoop dat het gaat helpen om de laatste paar stappen te zetten naar een mooie stralende huid.

Doe wat goed voelt!

Het laatste wat ik nog wil toevoegen is: doe wat goed voelt. Ik had ook heel erg last van schilfers en had ooit een tester met gezichtsolie gekregen. Ik vond het zó fijn om te gebruiken, maar iedereen zei dat ik dat beter niet kon doen met mijn huid. Heel af en toe gebruikte ik een héél klein beetje en masseerde het in. De velletjes werden een stuk minder, waardoor mijn huid meer ging stralen en de puistjes verergerden niet. Achteraf denk ik dat dit komt omdat de puistjes ontstonden door overgevoeligheid voor melkeiwitten en ik van nature eigenlijk een droge huid heb. Of dat écht waar is, geen idee, daarvoor zou ik naar een gecertificeerde dermatoloog o.i.d. moeten, maar het heeft in ieder geval erg geholpen.

Wie beseft zich nu ook dat ‘ie moet stoppen met melk drinken? 😛 Ik ben heel erg benieuwd of jij wist dat melkeiwitten de veroorzaker kunnen zijn van acne, en dat het dus ook zó makkelijk op te lossen was. Heb ik al die jaren lopen smeren voor niks…. 😛

Ga naar deze pagina om meer persoonlijke verhalen te lezen. 

Liefs,

Suus

2 Comments

 1. Britt 22 mei 2019 at 19:24

  Wat ontzettend fijn dat je een oplossing hebt gevonden voor jezelf. Je bent mooi!

  Reply
  1. suusvanderveer 22 mei 2019 at 23:23

   Heel lief Britt, bedankt!!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *