En, heb jij je goede voornemens al opgegeven? Of vind je goede voornemens sowieso maar onzin? Zonde! Met deze tips pak je de draad weer op en zorg je dat goede voornemens wél voor jou werken.
1. Take it easy!
Niemand wordt gelukkig van 10 goede voornemens tegelijk. Focus op één of twee goede voornemens waar je écht voor wilt gaan. Hier kan je dan meer tijd en aandacht aan besteden zodat zo’n goede voornemen ook kan vervormen naar een gewoonte.
2. Je hoeft niet te beginnen aan het begin van het jaar, begin van de maand of op een maandag
Begin gewoon meteen! Dat wil zeggen: Nu, gelijk, now! Wachten tot de volgende maand of week kan je motivatie laten slinken en dat is nou precies niet wat we willen. Now is the time!
3. Schrijf op wat en waarom je wilt veranderen
Gezonder eten, meer sporten of meer tijd voor jezelf nemen? Heel begrijpelijk! Maar waarom is het voor jou zo belangrijk? Schrijf het op, zodat je het kan teruglezen als je even geen motivatie hebt. Wedden dat je hierdoor toch weer kriebels krijgt om aan je goede voornemens te werken?
4. Hou het realistisch
Maak je doelen haalbaar. 10 kilo afvallen in een week tijd lukt niemand, maar ga je voor een halve kilo of een kilo per week dan heb je grote kans dat je dat wel gaat lukken. Het is goed om groot te dromen, maar een droom waarmaken klinkt nog veel beter.
5. Hou je vooruitgang bij
Soms vinden veranderingen zo subtiel plaats dat je ze niet eens doorhebt. Daarom is het belangrijk dat je je resultaten bij houdt. Het kan zijn dat je als doel hebt om 10 kilometer hard te lopen, in dat geval is het handig om elke keer dat je gaat hardlopen jouw vooruitgang bij te houden. Maar het kan ook zijn dat je veganistisch wilt gaan eten, in dat geval kan je elke dag heel kort opschrijven of het wel of niet is gelukt en waarom wel of niet. Zo krijg je inzicht in wat wel en niet voor jouw werkt en waar jouw valkuilen liggen.
6. Wees tevreden
Verandering is goed. Het kost weliswaar heel veel moeite, maar het feit dat je goede voornemens hebt, laat al zien dat je wilt veranderen. En waar een wil is, is een weg! Geniet dan ook van het proces en het feit wat je verandert. Wees blij met elke kleine verandering die plaatsvindt, want dat kan weer een stap zijn naar iets groters.
7. En wees zeker niet ontevreden als iets niet lukt
Had je als goede voornemen om 10 kilometer hard te lopen, maar raak je bij 7 geblesseerd? Treur niet! Doe rustig aan en pak de draad weer op zodra je er klaar voor bent. Het is niet erg om het even op te geven, om later opnieuw te beginnen. Stel je verwachtingen bij en misschien ook je goede voornemen. Was het onrealistisch? Heb je de lat voor jezelf te hoog gelegd? Of had je te weinig motivatie om écht te veranderen? Reflecteer en probeer het daarna gewoon weer opnieuw!
2020 here we come! Mijn goede voornemen is om meer plantaardig te eten, meer te sporten en vooral naar mijzelf te luisteren als ik rust nodig heb. Wat zijn jouw goede voornemens?
Liefs,
Suus