Spinazie? In je pannenkoek? Jazeker, groene pannenkoeken met spinazie zijn TOP. Handig voor als je zo’n supergrote zak met spinazie hebt gekocht die niet op komt, of een vitamineboost nodig hebt. Zo had ik per ongeluk een zak spinazie gehaald terwijl er nog één in de koelkast lag. Na veel spinazie en groene smoothies eten was ik het dus wel een beetje zat. Om te voorkomen dat het in de groene container terecht kwam ging ik dus maar aan de slag met dit recept en het was zeker een succes! Ik maakte vervolgens ook nog eens vegan spinaziepannenkoeken

Je kan de pannenkoeken op twee manieren maken.
1. Je blend de spinazie tot moes en roert dit door het pannenkoekenbeslag heen.
2. Je roert de spinazie er rauw doorheen.

Ik heb het allebei even geprobeerd om te vergelijken. De eerste optie kost iets meer moeite, maar geeft wel een leuk kleurtje aan de pannenkoek. Kies je voor de tweede optie dan smaakt de pannenkoek iets hartiger en is de smaak van de spinazie een stuk sterker. Ik vond het daarnaast ook iets minder handig eten. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat je de spinazie even in kleinere stukken snijd.

Ingrediënten voor de groene pannenkoek (voor 2 personen):
– 250 gr bloem
– 400-500 ml melk
– 2 middelgrote eieren
– mespunt zout
– roomboter om in te bakken
– optioneel: spek/kaas om spinaziepannenkoeken met spek/kaas te bakken

Voor het spinaziemengsel:
– 2 flinke handen spinazie
– scheut melk

Bereidingswijze :
1. Begin met het pannenkoekenbeslag. Meng de bloem met 400 ml melk, de eieren en een snufje zout. Mix tot het een glad beslag is.

2. Blend vervolgens de spinazie in de blender, voeg wat melk toe om het smeuïg te maken. Ik heb zo weinig mogelijk vocht proberen te gebruiken omdat er ook al heel wat uit de spinazie zelf komt.

3. Mix het spinaziemengsel door het beslag heen. Het beslag moet uiteindelijk net iets dikker als drinkyoghurt zijn en net iets dunner als gewone yoghurt. Is het te dik? Voeg dan nog wat extra melk toe. Is het te dun? Dan kan je wat extra bloem toevoegen.

4. Verhit een pan op het vuur en voeg pas als de pan goed heet is, een klontje boter toe (vloeibare boter kan uiteraard ook, maar ik vind roomboter altijd net iets prettiger bakken). Wacht totdat de boter is ‘uitgebruist’ en doe dan een beetje beslag in de pan. Draai de pan rond om het beslag goed te verdelen.
Maak je pannenkoeken met spek? Laat de boter dan achterwege en gebruik het vet wat uit het spek komt om in te bakken.

5. Nu komt het moeilijke gedeelte, de pannenkoeken zijn namelijk iets ‘plakkeriger’ dan normale pannenkoeken en zijn wat lastiger om te draaien. Wacht daarom tot de bovenkant bijna helemaal droog is en als je met de pan heen en weer schud, de pannenkoek goed los komt. Als dat het geval is, is het tijd om de pannenkoek om te draaien. Wil je een pannenkoek met kaas? Strooi de kaas dan op de pannenkoek nadat je deze hebt omgedraaid, zet het vuur iets lager en wacht tot de kaas gesmolten is.

6. Als beide kanten lichtbruin kleuren is de pannenkoek klaar. #tipvansuus: zet een pan heet water op laag vuur met een bord erop. Let erop dat het bord het water niet raakt. Leg de pannenkoeken op het bord en plaats een deksel bovenop de pannenkoeken, zo houd je ze lekker warm.

Heb je geen blender of staafmixer om het spinaziemengsel te maken? Maak dan het standaard pannenkoekenbeslag en roer de spinaziebladeren er rauw doorheen. Eventueel zou je ze in kleinere stukken kunnen snijden zodat het wat makkelijker eet. Deze pannenkoeken zijn overigens ook erg lekker met boerenkool!

Ik vond de pannenkoeken erg lekker en het is een slimme manier om wat extra groenten te eten, of de koelkast leeg te maken. Ik heb alle pannenkoeken met spek gebakken, zodat ze extra hartig zijn. Kies ervoor om er wat stroop of poedersuiker op te doen (klinkt vreemd, maar is echt goed te doen) of ga voor de hartige variant met curry (klinkt misschien nog vreemder maar is misschien nog wel beter te doen dan stroop of poedersuiker, haha!)

Veel succes met bakken en eet smakelijk!

Liefs,
Suus


Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *