Afgelopen maandag was het Blue Monday. Wanneer dit precies een ding is geworden is mij een raadsel, maar ik ben er absoluut geen fan van. Door het continue over Blue Monday te hebben ga je je vanzelf blue voelen, right? Iedereen zeurt en klaagt over het feit dat het de meest depressieve dag van het jaar is en dat werkt nou niet bepaald stimulerend. Het zette mij aan het denken, ik had namelijk helemaal geen last van een Blue Monday. Welja, ik had daarentegen een verschrikkelijke zondag, maar ik genoot van de maandag.

Genietmomenten

Mijn dag is gevuld met genietmomenten. Oké, ik ben niet de gezelligste als ik vroeg op moet staan, te lang blijf liggen en alsnog flink moet haasten om op tijd te komen, maar dat verdwijnt zodra ik de deur uit ben. Ik zet een afspeellijst aan die is afgestemd op mijn stemming en terwijl ik luister naar de muziek, spring ik op mijn fiets. Ik geniet van de kou en trap nog een stukje harder om warm te worden.

Het is nog vroeg als ik vertrek en ik zie de wereld langzaam ontwaken. Op het perron zie ik een man uitgebreid gapen, een paar vrouwen die zich opmaken en een student die een flinke bak koffie besteld. Ik kijk gedurende mijn reis voornamelijk om me heen en bewonder alle bijzondere figuren die ik dagelijks tegenkom. Het is een wirwar van persoonlijkheden. Als we het perron binnenrijden grinnik ik om alle mensen die te vroeg opstaan en als de trein begint te schudden, zich krampachtig moeten vasthouden aan alles wat binnen handbereik is. Evengoed grinnik ik om de mensen die klem komen te zitten tussen de schuifdeuren, als deze automatisch dichtgaan. Het zijn namelijk bijna altijd dezelfde types waarbij dit gebeurt. Ze worden boos en raken geïrriteerd, waarschijnlijk hebben zij wel flink last van een ochtendhumeur.

Het zijn de kleine dingen die de dag sieren.

Daarna is het tijd voor mijn ochtendwandeling en ik loop in een flink tempo van punt A naar punt B. Het is nog niet eens 9 uur in de ochtend en ik ben al volop aan het genieten.

Blue Monday. 

Om maar even terug te komen op alle ophef rondom Blue Monday, trek je er lekker niets van aan. Het kan niet altijd jouw dag zijn. Ik was zondag bijvoorbeeld enorm aan het klunzen. Je had werkelijk waar niets aan mijn aanwezigheid.

Breathe, it’s just a bad day, not a bad life.

Ik liet van alles uit mijn handen vallen, raakte heel veel kwijt en liep iedereen voor de voeten, maar voornamelijk mezelf. Het was zo’n dag dat ik het liefst mijn bed in dook en de volgende dag pas weer wakker wilde worden. Het enige wat je er aan kan doen is om jezelf eraan over te geven en de schade te beperken door niet te veel hooi op je vork te nemen. Doe het rustig aan en neem vooral de tijd voor de taken die je moet uitvoeren, anders maak je het alleen maar erger. Kwestie van haastige spoed is zelden goed.

Leef in de tevreden tijd.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar bovenstaande titel is echt iets om in je hersenen te prenten. Wees je eigen geluk en geniet vooral niet met mate. Maak van elk moment je eigen moment. Zo maken mijn dagelijkse wandelingen mij een onwijs tevreden mens. Ik luister mijn favoriete muziek en heb tijd om na te denken over 1001 dingen. Het neemt mijn stress weg, ik heb ’s ochtends de tijd om rustig op te starten en ’s avonds kan ik alle indrukken van die dag op me in laten werken. Het geeft rust in mijn hoofd en dat maakt mij tevreden. Daarnaast moet je dingen soms laten gaan, zoals die flinke regenbui net op het moment dat je de deur uit moet. Let it be. Geef je over aan de situatie en doe je uiterste best om in plaats van chagrijnig te worden, te genieten van de situatie. Maak het leuk voor jezelf door eens goed om je heen te kijken hoe andere personen op de fiets zitten terwijl er een stortbui op hen neerdaalt. Draai je perspectief en kijk eens op een andere manier naar de wereld.

Geniet van de kleine dingen, creëer je eigen geluksmomenten en herinner jezelf aan het feit dat je niet overal invloed op hebt, soms moet je dingen laten gaan en de situatie nemen zoals ‘ie is.

Als je goed kijkt kun je iedere dag iets moois zien.

Sta ook eens stil bij de dingen waarvan je echt kan genieten en schrijf dit soort momenten op in een schrift of notitieblok. Mocht je nou een zware dag hebben, kijk dan opnieuw naar deze momenten en ik weet zeker dat je je dan gelijk een stuk beter en gelukkiger voelt. Heb jij last gehad van een Blue Monday? Zo ja, hoe ben je daar mee omgegaan?

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *