Als je me afgelopen jaar had verteld dat ik weer ging studeren, was ik in lachen uitgebarsten. Ik quote mijn jongere ik even een aantal keer.

Ik ben echt zoooooo klaar met school .

Werkend leren is zoveel beter dan doorstuderen.

Ik haat werken in groepsverband.

Waarom zou je bij een studentenvereniging willen?

Ik ga echt nooit op kamers, ranzig.

Oké , maar als ik dan op mezelf ga wonen dan wil ik in ieder geval een eigen badkamer. Of nee een eigen keuken. Maar eigenlijk het liefst alles voor mezelf.

Ik was 100% klaar met school en had geen zin meer om een hbo opleiding te volgen. Werkend leren, dat was wat ik het liefst wilde en zodoende ging ik een traineeship volgen bij een cosmeticabedrijf. Ik had het enorm naar mijn zin en heb onwijs veel geleerd sinds de dag dat ik begon. Toch begon het na een aantal maanden hier en daar weer te kriebelen, ik was veel van huis en mistte mijn vrije tijd. Terwijl mijn vrienden in Zwolle elk weekend de kroeg in konden en met mooi weer op het terras zaten, was ik aan het werk. De twijfel sloeg toe en ik vroeg mezelf af of ik dit echt wel wilde. Fulltime werken op mijn twintigste, geen extra papiertje en nooit een glimp meekrijgen van het echte studentenleven. Ik heb geleerd om af te maken waar je aan begint en hield mezelf daarom een lange tijd tegen om de keuze te maken.

Never let your fear decide your future

In Thailand werden mijn twijfels erger. Ik had ontzettend veel tijd om na te denken en deed dit dan ook non-stop. Ik was ontzettend gelukkig met mijn leven op dat moment, dus waarom zou ik kiezen voor een onbekende route? Mijn twijfel duwde ik maar steeds aan de kant, maar eigenlijk was ik mijn keuze aan het uitstellen. Ik liep langzamerhand richting een T-splitsing en moest kiezen. Ga ik links of ga ik rechts? Na een aantal gesprekken met mijn lieve familie was het al vrij snel duidelijk. Ik wilde weer studeren. Zonder tegen me te zeggen welke keus ik moest maken gaven ze me adviezen en stelden de juiste vragen. Mijn broer zei: ‘Diep vanbinnen weet je al welke keus je moet maken, je kan er alleen zelf nog niet bij.’ En hij kreeg gelijk, achteraf wist ik allang dat ik weer wilde studeren, maar ik verborg het voor mezelf om te voorkomen dat ik de verkeerde keuze zou maken. Het antwoord daarop is overigens dat verkeerde keuzes niet bestaan. Zo heb ik absoluut geen spijt van de keuze van vorig jaar om NIET te gaan studeren. Op dat moment kreeg ik mijn droombaan aangeboden en was het overduidelijk dat ik dat moest gaan doen. Ik heb er onwijs veel mogen leren, met lieve collega’s gewerkt en een inkijkje gekregen in een van de hardst groeiende bedrijven van Nederland. Ik ben trots dat ik voor dit merk heb mogen werken, maar het is tijd om mezelf op een ander vlak uit te dagen.

Eerlijk gezegd vind ik het doodeng om weer naar school te gaan. Vier jaar is best lang en ik hoop maar van harte dat ik de studie leuk ga vinden. Ik ga communicatie doen en dat is weer totaal iets anders dan zowel mijn vorige opleiding als mijn baan afgelopen jaar. Ook ben ik benieuwd naar in wat voor klas ik kom, hoe de leraren zijn en wat mij allemaal nog meer staat te wachten. Welke minor zal ik volgen en bij welk bedrijf ga ik mijn stages lopen? Het zijn allemaal dingen die op dit moment totaal nog niet van belang zijn, maar in mijn hoofd ben ik er continue mee bezig.

Ik heb enorm veel zin om de studie op te pakken, ik leer vrij makkelijk en hou ervan om met mijn neus in de boeken te duiken. Weten hoe dingen in elkaar steken, waarom bepaalde dingen zo gedaan worden en voornamelijk heel veel schrijven. Ik zie er naar uit om op kamers te gaan, mijn eigen plekje in te richten en meer tijd te hebben om te koken. Yesss, eindelijk weer koken! Iets waar ik de afgelopen tijd echt nauwelijks tijd en puf voor had, laat staan dat ik er dan ook nog eens over kon bloggen ;-p. Gelukkig kan ik het allemaal weer oppakken zodra het schooljaar begint. Komen er blogs online over hoe je een week kan leven op 10 euro en welke gerechten je allemaal kan maken zonder oven, wie weet hahaha! Ik heb er in ieder geval enorm veel zin in en ga met nieuwe energie dit schooljaar tegemoet.

Trust the timing of your life.

Liefs,

Suus

2 Comments

 1. Ellen 6 augustus 2018 at 23:48

  Lieve Suus
  Prachtige, leuke blog weer!
  Ik wens je veel succes met je nieuwe studie en weet zeker dat je ook dit weer gewoon gaat redden! 🙆💋

  Reply
  1. suusvanderveer 7 augustus 2018 at 04:02

   Bedankt Ellen!!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *