Voor alles is een eerste keer en dat is niet altijd even makkelijk. Ik had al een lange tijd het idee om zelf eens empanada’s te maken. Het zag er zo leuk en lekker uit, dat moest ik zelf proberen. Het ging allemaal goed, tot ik ze moest vullen. Voor empanada’s wordt een ronde vorm deeg gebruikt, maar ik had hartige taart deegvellen en die waren vierkant. Ik vond het zonde om een deel weg te gooien dus dat was teleurstelling nummer 1: Geen halfronde empanada’s. Teleurstelling nummer 2 was de hoeveelheid vulling die ik erin kon doen. Ik had alles fijner gesneden dan ik normaal doe, maar alsnog kon ik maar een heel klein beetje vulling kwijt, ik moest immers genoeg ruimte overhouden voor het dichtvouwen. En daar was teleurstelling nummer 3: het dichtvouwen van de empanada’s ging moeizaam. Het deeg ging hier en daar kapot of het zat scheef enzovoort. Ik vond het zo ontzettend jammer dat het niet lukte. Ik had graag een mooie halfronde perfecte empanada gehad, maar dat zat er helaas niet in.

Afgezien van het uiterlijk was de smaak heerlijk en daarom deel ik het recept graag met jullie. Niet alles is perfect en ik moet toegeven dat het mij nauwelijks lukt om mijn gerecht er precies zo uit te laten zien als het plaatje in het recept of het idee dat ik in mijn hoofd heb. Of dat erg is? Nou ja, het is jammer, maar als de smaak goed is moet het uiterlijk niets meer uitmaken toch? Niet alles hoeft perfect te zijn.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 2 grote puntpaprika’s of meerdere kleine paprika’s
 • blik maïs
 • 300 gram kipfilet
 • eetlepel crème fraîche
 • zakje gemixte ui (bosui en witte ui) of 2 gesnipperde uien
 • twee teentjes knoflook (fijngesneden)
 • zakje geraspte kaas
 • 8 plakken hartige taartdeeg (ligt in het vriesvak bij de supermarkt)
 • 1 ei voor over het deeg.
  De courgette heb ik uiteindelijk gebruikt in de salade, die ik maakte van de vulling die ik overhield.

Bereidingswijze:
Notitie: Ik heb de kip apart gebakken omdat mijn broer het liefst vegetarisch eet.
Fruit de ui en fijngesneden knoflook kort in een hete pan met olie of boter tot ze glazig zijn. Snijd ondertussen de kip in kleine blokjes, kruid deze met jouw lievelingskruiden. Ik gebruik vaak standaard kip-kruiden. Bak de kip daarna in boter of olie op hoog vuur. Zorg dat de buitenkant mooi bruin is en vanbinnen nèt gaar. 

Haal het hartige taartdeeg uit de vriezer en verspreid de plakjes over het aanrecht, zodat deze ontdooien. Snijd ondertussen de paprika in dunne reepjes en bak deze kort mee met de ui. Voeg daarna ook de maïs toe. Kruid de groenten met peper, zout en paprikapoeder (of andere kruiden die jij lekker vindt, het is jouw feestje!). Daarna voeg je een flinke eetlepel crème fraîche toe. 

Oké en nu komt het moeilijke gedeelte. De vulling in de empanada’s krijgen. Ik heb ervoor gekozen om 2 plakken deeg per empanada gebruiken. Pak een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Leg vervolgens 4 plakken hartige taart deeg verspreid over de plaat, met de plakkerige kant naar boven. Strooi een klein beetje geraspte kaas over het deeg. Schep met een eetlepel de vulling erbovenop, maar zorg ervoor dat je de randjes vrij houdt en je niet te veel vulling gebruikt. Het tweede plak deeg moet er nog makkelijk overheen passen. Strooi er vervolgens opnieuw een klein beetje kaas overheen. Als je voldoende vulling op het plak deeg hebt gedaan leg je de tweede plak deeg met de plakkerige kant naar beneden. Met een vork druk je de randen goed op elkaar.

Dit zijn twee plakken hartige taartdeeg op elkaar, met de vulling ertussen.
Je kan natuurlijk ook 1 plak deeg gebruiken en ze als een appelflap dichtvouwen, maar voor mij werd dit te veel gepruts en kon ik te weinig vulling kwijt in de empanada. Als de empanada’s dichtgevouwen zijn kan je ze bestrijken met een geklutst ei en zet je ze 30 minuten in de oven op 180 graden. Omdat ik bij een aantal empanada’s vergeten was om de kaas in de empanada te doen, heb ik het eroverheen gestrooid en dat was ook erg lekker. Als je vulling over hebt kan je daar, net zoals ik deed, een salade van maken. Appeltje eitje: meng de vulling door je favoriete sla en klaar is kees. Ik had nog een courgette liggen en heb deze even kort gebakken en er ook door gedaan.

Van het hartige taartdeeg dat overblijft kan je kaasstengels maken. Snijd het deeg in dunne plakjes, bestrijk met ei, kaas, en kruiden zoals chilipeper of paprikapoeder en zet 20 minuten in de oven op 180 graden, lekker als snack voor bij de borrel!

Heb jij wel eens empanada’s gemaakt? En lukte dat? Ik ben heel erg benieuwd, want ik kan nog wel wat tips gebruiken om hier handig in te worden!

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *