Inmiddels zit Sukade alweer bijna 9 maanden in Meppel. Mijn vriend en ik zijn altijd nieuwsgierig naar nieuwe ondernemingen, maar dit beloofde een hele bijzondere te worden. Na de opening werd de ene na de andere lovende recensie geschreven. Het restaurant zou er goed uit zien, de werknemers professioneel en ze zouden voedselverspilling tegengaan, met daarnaast groente in de hoofdrol. Dat leken ons genoeg redenen om zelf een bezoek te brengen aan dit veelbelovende restaurant. Het pand staat op de Stoombootkade, een fijn stukje Meppel en een mooie locatie. Gevestigd in het oude pakhuis, geheel verbouwd en modern ingericht. Aan alles is gedacht en dat zie je. Het pand ziet er mooi uit, gezellig vanbuiten en hip vanbinnen. Fijn pluspunt: de comfortabele en zachte stoelen en banken, worden onze billen blij van.

Ook het servies is helemaal in stijl van Sukade.
Sukade is een bedrijf met jonge ondernemers en jonge bediening. Jong, maar gedreven. Als we wat vragen stellen over een gerecht krijgen we niet gelijk een antwoord. Het moest even nagevraagd worden, maar het wordt professioneel aangepakt en dan is het helemaal niet erg dat we even moeten wachten. Je merkt dat de sfeer onderling goed zit, ze hebben het gezellig samen en willen het graag goed doen. Bij binnenkomst wordt de deur opengehouden en worden we vriendelijk begroet, een warm welkom. We worden begeleid naar een tafel op de eerste verdieping. We hebben uitzicht op de deur beneden en ik vind het heerlijk om iedereen te zien komen en gaan.

Er komt gelijk iemand om ons van een drankje te voorzien. We bestellen beiden een Chardonnay en die valt goed in de smaak, de wijn is heerlijk. De chef loopt ondertussen rond om iedereen te voorzien van informatie over het menu en de mogelijkheden. Hij houdt een kort praatje en weet iedereen feilloos te strikken voor het verrassingsmenu. Ook bij ons komt hij even een praatje maken, wij kiezen voor 4 gangen en laten ons uiteraard graag verrassen door de chef. Ze hebben overigens ook een groentemenu op de menukaart staan, erg gedurfd en met oog op de trend van nu, maar ook op het milieu. Nu, houden mijn vriend en ik van een goed stuk vlees of vis, maar voor vegetariërs is dit echt een must-go. Hier zul je geen saaie gerechten tegenkomen waarbij het vlees gewoon is weggelaten, maar bijzondere combinaties van groentes.

Het eten is formidabel. We beginnen met een amuse van linzen, feta en ras el hanout kruiden. Fris en écht smakelijk, we verheugen ons op wat komen gaat, maar dit beloofd al veel.

Het voorgerecht is rog van de Big Green Egg op een japanse pizza met een saus van soya en lavas. Ik ben verrast door de rog, omdat ik dit namelijk nog niet eerder ben tegengekomen op een menukaart. De rog heeft een lichte rooksmaak, maar als je alles samen eet is het juist heel fris en zacht. We zijn allebei echt aan het genieten van het voorgerecht, de wijn is lekker, de sfeer is goed en we verheugen ons op de rest van de gerechten.

Het tussengerecht is iets waar ik stiekem al op gehoopt had. Van tevoren check ik altijd de menukaart en dit gerecht trok mijn aandacht. . Geen slappe dungesneden carpaccio van runder lende, maar een mooie carpaccio van runderezel, stevig en zacht van smaak. Daarbij komen ingelegde tomaten, zoetzure komkommer en een saus van gazpacho met onder andere paprika, en geroosterde pijnboompitten om het af te maken. De smaken zijn wederom weer verrassend.

Als het hoofdgerecht geserveerd wordt loopt het water mijn mond in, het ziet er heerlijk uit. Op het bord ligt een shortrib gemaakt met Mirin, een soort van rijstwijn, ietwat lager in alcohol en hoger in suikers dan de gemiddelde rijstwijn. Verder komt er nog wat stoofvlees bij, gegrilde watermeloen, asperges, tuinbonen en een soort bitterbal met risotto erin. In het stoofvlees zit een soort citroengras (althans, dat vermoedden we) wat een frisse smaak geeft en de shortrib is onwijs zacht en een beetje zoet van smaak. Er werd ook een huisgemaakte sambal geserveerd, maar wel apart zodat je zelf kon bepalen hoeveel je bij het gerecht deed.

En dan het favoriete gedeelte van de avond: Het dessert. Dit kan mijn avond maken of breken, haha! Ik ben een echte zoetekauw en hou van desserts. Met andere woorden: als het dessert niet goed is, is dat een enorme teleurstelling. Maaaarrr.. Wederom was het smullen geblazen. Voor mijn neus kwam een bord te staan met citroen cheesecake, ijs van caipirinha en lemon curd. Inclusief een beetje showelement, want het ijs werd aan tafel geraspt. Zoals je begrijpt, had ik een glimlach van oor tot oor.

Voor jullie wellicht een beetje saai zo’n artikel waarin alles leuk en lekker is. We deden ons best om alles kritisch te bekijken, maar we hebben niks negatiefs kunnen vinden. Natuurlijk was het niet perfect (er is altijd ruimte voor verbetering), maar alles klopte. De vriendelijke, professionele bediening, mooi opgemaakte borden, lekkere gerechten en origineel vooral. Sukade durft op te vallen en dat doen ze onwijs goed. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat als je besluit om een bezoek te brengen, je hetzelfde menu geserveerd krijgt. Ze wisselen namelijk elke twee weken van menukaart, handig toch? Kan je elke twee weken opnieuw komen eten 😉

Wij komen in ieder geval zeker weer opnieuw, ik ben stiekem zelfs een beetje fan. Zijn jullie al bij Sukade geweest? Of ben je hierdoor overtuigd en komt het op je to-eat list? Ik ben heel erg benieuwd!

Liefs,

Suus

​P.S. Ik durf geen garantie te geven dat alle informatie in dit artikel klopt, een aantal wijntjes en twee dagen later een artikel schrijven kan een gazpacho van paprika zo omtoveren in een gazpacho van tomaat, maar dat gaat puur om de details in de gerechten. Uiteraard heb ik beschreven hoe ik de avond heb ervaren en wat ik van het eten vond, en dat klopt gegarandeerd 100%. 

2 Comments

  1. Bianca Henken-Meppelink 14 augustus 2017 at 20:09

    Hi Suus!

    Wat heb je een leuk stuk geschreven! Fijn dat jullie beiden zo genoten hebben zeg! Graag tot ziens!

    Groetjes Bianca

    Reply
    1. suusvanderveer 14 augustus 2017 at 20:14

      Hey Bianca, leuk om te horen! We komen zeker weer terug, liefs!

      Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *