Waarschijnlijk denkt 95% nu: ‘dat is niet vegan’ en nee dat klopt. Kaas is inderdaad niet vegan (in de meeste gevallen zelfs niet vega door de stremsel die erin zit), maar ik had zóveel zin om een kaasplank te maken. Dat begon eigenlijk al op vrijdag en toen heb ik het nog twee dagen volgehouden. Ik had op zaterdag al boodschappen gedaan op de markt, waardoor ik me zondag helemaal kon uitleven op het kaasplankje. Samen met het huis zijn we toen heerlijk in de zon gaan zitten op het balkon. Wijntje erbij, kaasje erbij en mijn dag kon niet meer stuk.

kaasplank maken

Het ziet er altijd zo gezellig uit, maar waar begin je nou? Ik leg het je uit.

Je gebruikt verschillende soorten kaas. Die eet je van de meest zachte/milde smaak naar de meest sterke/uitgesproken smaak. Van iedere soort kies je één kaas. Je gebruikt ongeveer 4-5 kazen voor een kaasplankje. Ben je met twee personen? Dan zou ik gaan voor 3 soorten of kleine kaasjes zodat het niet teveel wordt.

  1. Geiten of schapenkaas
    Spreekt volgens mij voor zich. Kies voor een zachte milde geitenkaas of een iets pittigere schapenkaas zoals Pecorino Romano.
  2. Wittekorstkaas
    Dit zijn zachte kazen zoals (de meest toegankelijke) brie, maar ook de iets meer uitgesproken camembert. Al redelijk bekend met deze twee kazen? Ga dan voor een chaourche kaas.
  3. Harde kaas
    Ook hier kan je zelf weer kiezen of je gaat voor een wat mildere en bekende variant zoals de Emmenthaler of een iets pittigere variant, de Gruyere. Daarnaast vallen ook cheddar en manchego onder harde kazen. Liever een Hollandse kaas? Ga dan voor Goudse kaas.
  4. Roodbacteriekaas
    Waarschijnlijk ben je wel bekend met de Port Salut, de meest bekende roodbacteriekaas. Chaumes en Morbier zijn al iets uitdagender en een Munster is nog weer wat heftiger qua smaak.
  5. Blauwschimmelkaas
    Dit zijn de meest heftige kazen en ook hier hebben we weer een bekende: Gorgonzola. Daarnaast heb je ook Roquefort, Stilton en Danablue.

Ga langs de kaasboer in de stad of op de markt en laat je vooral informeren over de kazen. Hij of zij kan je helpen met kiezen op basis van jouw ervaring en smaak omtrent kaas. Als beginner zou ik altijd aanraden om voor de wat mildere kazen te gaan, maar daag jezelf vooral uit door wat nieuws uit te proberen. Eet je regelmatig verschillende kazen? Kies dan voor de meer uitgesproken smaken.

Naast kaas zijn er natuurlijk nog een aantal producten die je aan je kaasplank kan toevoegen. 

kaasplank maken

Fruit
Maak de kaasplank gelijk wat aantrekkelijk door wat fruit toe te voegen. Kies voor bijvoorbeeld druiven, vijgen of aardbeien of ga voor gedroogd fruit zoals rozijnen, dadels en abrikozen.

Zoet
Voeg daarna een beetje honing en/of jam toe aan de kaasplank. De zoete smaak van deze producten vlakt de heftige smaak van de kazen wat af. Tevens geeft het een heerlijke smaakcombinatie af. Gebruik ook weer niet te veel zoet, dat laat de smaak van de kaas namelijk verdwijnen.

Hartig
Dan heb je wat hartige producten nodig op de kaasplank zoals olijven, gedroogde tomaten en mosterd. Ook dit zijn goede combinaties met kaas en zal de smaakpapillen goed doen.

Vleeswaren
Onder hartig kan je ook vleeswaren verstaan. Ga voor een zoute proscuitto of serranoham, snijd wat gedroogde worst zoals een fuet met knoflook of zwarte peper en vouw wat salami in vieren om de plank mee op te vullen.

Noten en crackers
Voor wat extra crunch kan je noten toevoegen, zoals pecannoten, walnoten, cashewnoten en pinda’s. Kies voor naturelcrackers of crackers met een smaak zoals rozemarijn en zeezout. De crackers kan je gebruiken om de kaas op te doen. Eventueel doe je er wat soepstengels bij met ham eromheen of ga je voor een heerlijk knisperend stokbrood.

kaasplank maken

Zo nu heb je alles voor je kaasplank. Begin met de kazen op de plank leggen en leg dan alle andere producten erop. Je zal misschien wat moeten schuiven hier en daar, maar ik weet zeker dat het gaat lukken.

Succes en geniet!

Liefs,

Suus

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *