Het klinkt misschien heftiger dan het is, maar met deze temperaturen is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Vandaag tikt de thermometer 38 graden aan in Zwolle en dat zal morgen en overmorgen niet anders zijn. Nu heb ik het geluk dat ik overdag lekker vrij ben, maar ook dan is het belangrijk dat je extra maatregelen treft om goed voor jezelf te blijven zorgen.

Drink voldoende water

Dit blijft voor velen toch altijd een heikel punt. Omdat je veel meer zweet dan normaal is het belangrijk om te drinken, dit houdt het vochtpijl namelijk in balans. Daarnaast helpt water om de afvalstoffen in je lichaam af te voeren en helpt het bij de bloedcirculatie. Zet daarom alvast 2 liter klaar in twee grote literflessen of een grote tapkraan, zo hoef je niet de hele dag heen en weer te lopen naar de kraan en zie je precies hoeveel je al hebt gedronken. Even geen zin in normaal water? Voeg er dan wat vers fruit aan toe of een klein scheutje siroop.

Naast voldoende drinken, is voldoende eten ook erg belangrijk

Door de hitte kan je eetlust verminderen, maar juist nu is het belangrijk om goed te eten en ook je zouttekort (dat kan ontstaan door al dat zweten) aan te vullen. Als het zo warm is eet ik het liefst frisse maaltijden, die niet zo zwaar op de maag vallen. Zo kan je bijvoorbeeld een heerlijke salade maken van pasta, aardappel of maak deze witlofsalade, maar denk ook aan zoetzure komkommer of watermeloen als bijgerecht. Daarnaast vind ik deze Libanese wraps en zomerse spring rolls ook een groot succes.

Smeren, smeren, smeren

Blijf vooral uit de zon om het hoofd koel te houden, tenzij het niet anders kan, maar smeer je dan wel goed in. Dat wil zeggen het liefst een factor 30 en elke 3-4 uur opnieuw insmeren. De zonbescherming bewaar je op een koele plek en koop elk jaar een nieuwe fles, dit zorgt ervoor dat de factor zijn werking behoudt. Ook als je een waterproof zonbescherming hebt moet je je na het zwemmen opnieuw insmeren. Klinkt gek, maar het duurt ongeveer een half uur voordat de zonbescherming echt is ingetrokken, en vaak lig je voor die tijd al in het water en is het meeste er dus al afgespoeld.

Zoek verkoeling bij het water en in de schaduw

Je kan bijvoorbeeld naar een buitenzwembad met schaduw of een meer in de buurt als je geen tuin hebt. Heb je er wel een? Maak dan gebruik van een opblaasbaar zwembad om in af te koelen (leg het badje dan wel in de schaduw). Ook een voetenbadje kan al enorm af koelen. Maak daarvoor gebruik van een emmer of teil met lauwwarm water. #tipvansuus als de temperaturen stijgen zoals nu, zijn de opblaasbaden vaak in de aanbieding. Zo kocht ik mijn opblaasbare bad (2 bij 1 meter groot) voor €12,95 euro bij de Action!

Spray met een body mist of plantenspuit

Als het echt te heet wordt en je jezelf wat wilt verfrissen kan je gebruik maken van een hydraterende body mist om jezelf te verkoelen. Hier lees je hoe je het zelf maakt, gebruik dan een plantenspuit om de vloeistof mee te vernevelen. De werking is maar heel kort, maar het kan net even dat beetje verkoeling geven die je nodig hebt. Overigens ook handig om tijdens het werk te gebruiken. #tipvansuus: leg de spray in de koelkast om extra verkoeling te geven.

Houd deuren en ramen gesloten

Als er wat wind waait kan het verleidelijk zijn om de deuren en ramen open te gooien, zodat de wind naar binnen waait en wat verkoeling geeft. Toch is het vaak beter om ze te gesloten te houden, evenals de gordijnen. Zo houd je de warmte buiten en blijft het binnen lekker koel. Zet de ramen en deuren pas open als het buiten koeler is dan binnen.

Koude lucht maken

Toch wat verkoeling nodig binnen? Zet dan de ventilator aan met een bevroren fles water erachter. Een ventilator laat de lucht circuleren en dankzij de flessen ijswater koelt de lucht ook af.

Verkoeling tijdens het slapen

Naast het dichthouden van de ramen en ijswater achter de ventilator neerzetten, kan het ook helpen om je dekbed uit de hoes te halen. De meeste mensen vinden het vervelend om zonder deken te slapen, maar vinden een dekbed te warm. Gebruik daarom alleen de dekbedhoes.

En nog een aantal korte tips:

  • Draag lichte en luchtige kleding, het liefst van katoen of linnen. Vermijd zweetstoffen zoals polyester en viscose, deze laten weinig tot geen lucht door.
  • Ze houden niet voor niks siësta’s in het zuiden van Europa. Tussen 13 en 15 is het op z’n warmst en het kan daarom handig zijn om op dat tijdstip een extra lange pauze in te lassen en binnen te gaan zitten.
  • Neem een lauwwarme douche of een bad om even af te koelen, smeer daarna je lichaam goed in met een hydraterende crème om uitdroging te voorkomen.
  • Vermijd het dragen van make-up, dit houdt de warmte namelijk beter vast.

Maar vooral:

Accepteer de hitte. Ja, het is warm. Ja, je bent aan het zweten, maar waarschijnlijk doet iedereen dat en heeft iedereen er last van. Maak je er vooral niet te druk over, laat het lekker gaan en hou je hoofd koel haha ;-). En geniet vooral ook van de zon (mits je je goed insmeert!!)

Liefs,

Suus

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *