Afgelopen maand ging ik samen met mijn vriend naar de sauna. We bezochten de Zwaluwhoeve in Hierden, nabij Harderwijk. Ik had ontzettend veel stress door school en had een dagje ontspanning echt hard nodig. Dit was namelijk nog voordat ik besloot te stoppen met mijn opleiding. Ik heb vaker overwogen om een dagje naar de sauna te gaan, maar op de een of andere manier kwam het er nooit van. Ik vermoed dat het kwam omdat ik niet zo goed wist wat ik moest verwachten. Nu ik het cadeau had gekregen kon ik het eindelijk eens uitproberen!

Eerste saunabezoek

Van tevoren besloot ik mij goed in te lezen, ik wist echt niet wat ik kon verwachten en het leek mij handig mij hier een klein beetje op voor te bereiden. Je moet denken aan dingen zoals:

  • Een badjas, badslippers en een handdoek meenemen (het liefste twee handdoeken, zodat je je aan het eind met een droge handdoek kan afdrogen
  • Badkleding (mits je op badkledingdag gaat)

Ook is het handig om te kijken welke faciliteiten er zijn bij de sauna waar jij naartoe gaat. Op de website van de Zwaluwhoeve vond ik een plattegrond, maar ook informatie over welke sauna’s wel en niet zijn als ‘beginner’. Zo is het verstandig om te beginnen met een wat koudere sauna tussen de 50 en 60 graden, als je lichaam daar aan gewend is kun je ook in de sauna’s die de 70-80 graden aantikken. Zodra je vaker naar de sauna gaat kan je ook sauna’s betreden die warmer zijn dan 90 graden.

Naast de sauna’s heeft een wellnessresort vaak nog veel meer faciliteiten, zo zijn er warme en koude dompelbaden, bubbelbaden en kruidenbaden. Maar ook een heerlijke tuin en een restaurant waar je wat kan eten en/of drinken. Daarnaast kan je allerlei verschillende behandelingen boeken zoals massages of opgietingen. Ook is het handig om te kijken waar je allemaal gebruik van mag maken, zo konden wij gratis gebruik maken van scrubzout en een gezichtsmasker.

Oke, dat is de praktische info, maar hoe was het?

Echt. Mega. Leuk. Ik en Marten kwamen binnen en werden goed geïnformeerd door de dame van het onvangst. Ze gaf duidelijk aan wat de bedoeling was en vertelde dat we tegen gereduceerd tarief twee behandelingen bij konden boeken. Een klankschalensessie en opgieting. We lieten ons maar verrassen, haha! Tegenwoordig zijn er meer badkledingdagen dan dat er dagen zijn waarbij er geen badkleding wordt gedragen en dus kwam het zo uit dat we op badkledingdag bij het resort waren. Echter had het wat mij betreft niet zoveel uitgemaakt, ik was mentaal helemaal ready om eventueel naakt te gaan, maar dat bleek dus niet nodig. Met of zonder badkleding, ik denk dat in beide gevallen de sfeer heel relaxt is. Waar ik mij in een sportschool of zwembad altijd enorm bekeken voel, kon ik dat hier compleet loslaten. Iedereen komt er voor zichzelf en de ontspanning en dat merk je heel goed aan de sfeer.

Even rustig binnenkomen

Nadat we ons hadden omgekleed sprongen we onder de douche en liepen we een rondje. Zo konden we even rustig rondkijken en het terrein verkennen, haha! Vervolgens sprongen we onder de douche en doken we een warm bad in. We dobberden wat rond en na een aantal minuten liepen we verder naar de eerste sauna. Het was heerlijk om in zo’n warm hok even te chillen en je nergens druk over te maken. Vervolgens doken we in een bad om wat af te koelen en na een kwartier gingen we op zoek naar de volgende sauna. Daarna doken we even in het zoutwaterbad, waar je bleef drijven. Hier voel je je letterlijk zo licht als een veertje en het werkt ontspannend. We hadden een klankschalensessie geboekt, maar omdat we twee minuten te laat waren, konden we hier niet meer aan deelnemen. Achteraf vond ik het niet zo erg, omdat ik niet had gedacht dat dit echt iets was waar ik bij zou moeten zijn.

Opgieting bijwonen

Na ongeveer twee uur kregen we trek en liepen we het restaurant binnen en nam ik een stuk taart en een ijskoffie. Je loopt eigenlijk continue rond in je badjas en omdat iedereen er zo bij loopt voelt het best normaal aan. Toch ziet het er ook wel grappig uit, als zo’n restaurant vol zit met mensen in hun badjas, haha! Nadat ons eten en drinken op was doken we nog een bad in en daarna liepen we naar de sauna waar een opgieting zou plaatsvinden. Doordat er oliën op de hete kolen wordt gegooid, wordt de sauna extra warm. De belevenis kan bij elke opgieting verschillen doordat deze aangevuld wordt met ontspannende muziek, bepaalde wappertechnieken en er verschillende soorten oliën gebruikt worden. Wij gingen tussendoor twee keer de sauna uit om onder een koude neveldouche af te koelen en vervolgens weer plaats te nemen in de sauna. Ook kregen we een verkoelende bodycrème die we aanbrachten voordat we de sauna weer in gingen. De temperatuurverschillen stimuleren de bloedsomloop. Het was erg leuk om zo’n opgieting bij te wonen, het is echt een hele ervaring.

Ontstressen en pijnverlichtend

Na de opgieting doken we nog even het kruidenbad in, waarna we besloten naar huis te gaan. We hebben hier ruim vier uur doorgebracht en ik had echt het gevoel dat alle stress was weggetrokken uit mijn lichaam. Mijn rug zit eigenlijk continue vast en ik krijg ook vrij snel rugpijn. Meestal kan dat alleen verholpen worden met een stevige massage, maar na zo’n dagje sauna had ik nergens last van en dat bleef de hele dag zo. Heerlijk!

Aanrader!!

Ik kan het je echt aanraden om de sauna te bezoeken. Ik zie het vaak om mij heen dat iemand het uitprobeert en vervolgens standaard een aantal keer per jaar naar de sauna gaat. Nu begrijp ik ook waarom, het is echt een moment voor jezelf en de omgeving is zeer prettig. Ook de kosten hoeven je niet tegen te houden, want je kan vaak al met een goede deal voor ongeveer €10,00 een ticket scoren. De Zwaluwhoeve is een heerlijke plek om bij te komen en we werden goed geïnformeerd. Er zijn veel faciliteiten en je wordt goed geïnformeerd.

Het is relatief goedkoop, ontspannend en echt een moment voor jezelf. Wat houdt je nog tegen? ;-p

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *